Djevojka iz Brooklyna, G.Musso

Nekako se uvijek, kada spomenem Mussoa , nađem u situaciji da čujem komentare koji su ili pozitivni ili negativni što se tiče njegovih romana. Neki su čitatelji oduševljeni njegovim knjigama, a drugi opet zamjeraju kako se u njegovim romanima često ponavljaju iste teme, koje nakon dvije, tri pročitane knjige čitatelju postanu dosadne i predvidljive.

Ja sam jedna od onih koji se slažu oko ponavljanja tema ali koji se svaki put jednostavno oduševi njegovim pisanjem. To vam je isto kao i s romanima ljubavne tematike, nekako su svi na istu temu, ali i dalje ih čitamo, zar ne?

Romani Guillaumea Mussoa uvijek imaju istu okosnicu- ljubav, tragediju i zadovoljavanje pravde s radnjom koja se odvija na relaciji Paris- New York, mjestima koje su autoru jako poznate. Čak i najnoviji roman Djevojka iz Brooklyna nije ništa drugačiji od njegovih ostalih romana.

U središtu zbivanja mladi je par, Raphael i Anna koji se uskoro pripremaju za vjenčanje. Iako ludo zaljubljeni, Raphaela počinje kopkati kako će uskoro oženiti djevojku o kojoj vrlo malo zna. Zbog prošlosti obilježenom izdajama ljudi , kao i velikom znatiželjom, Raphael će pokrenuti lavinu događaja koja će otvoriti vrata koja će biti nemoguće zatvoriti. Smatrajući da nema tajne toliko strašne da ga odvrati od Anne, Raphael je uspije nagovoriti da napokon otkrije ono što već dugo skriva u sebi.

“Želiš znati imam li neku tajnu, Raphaele? Odgovor je “da”. Htio bi znati zašto o tome ne želim pričati? Zato što me, kad jednom doznaš, više nećeš voljeti. Čak ćeš me zamrziti.To nije istina; ja mogu sve podnijeti.”

Zamišljeno je gledao sliku koje mu je tada Anna pokazala. Sliku s tri izgorena tijela uz riječi koje su šokirale Raphaela “Ja sam to učinila.” Kada je rekao da ga ništa neće moći pokolebati, Raphael nije mislio na ovo. Šokiran i zgrožen izašao je iz hotelske sobe i otišao u nepoznatom smjeru. Shvaćajući svoju pogrešku nakon nekoliko pređenih kilometara, vraća se u njihovu hotelsku sobu, ali Anne više tamo nema. Misleći da je zbog njegova ponašanja napustila hotel i vratila se u Pariz, Raphael sa sljedećim letom odlazi za njom. Ali Anne ni tamo nema. Ipak Raphael ne odustaje, pa uz pomoć svog prijatelja, bivšeg policajca Marca, kreće u potragu za Annom. Ubrzo Raphael saznaje da ona ipak nije zločinka, nego žrtva ali i da će ga potraga odvesti daleko u Anninu prošlost, prošlost kada je Claire Carlyle postala Anna Becker. Sada kada je zagrebao ispod površine i kada istina polako izvire ispod nje, Raphael je sve odlučniji otkriti sve o Anni kao i otkriti tko je i zbog čega odgovoran za njenu otmicu.

Anna je djevojka oko koje je izgrađen cijeli roman a koja uopće nije prisutna u njemu. Zapravo sam čitatelj otkriva prije samih likova tko je zapravo djevojka iz Brooklyina i njene razloge zbog kojih je cijelo vrijeme sakrivala svoj identitet. Kroz cijelu knjigu vode nas likovi koji su povezani na neki način uz Annu i koji se svojom pričom povezuju uz njenu i koji zapravo drže cijeli tok romana.

Ono što me je dodatno zaintrigriralo, Mussoino je doticanje teme koje je uvijek aktualno, a to je uplitanje medija u nečiji život. Pozornost koji mediji daju žrtvama, eksponiranost koji im daju, ne dopuštajući im da unatoč boli nastave sa životom, nemilosrdno je ponašanje novinara samo da imaju važnu vijest. Da li se novinari uopće zapitaju imaju li te osobe koje nemilosrdno povlače po naslovnicama, obitelj, život a najvažnije osjećaje? A najžalosnije je i to, što smo i mi, čitatelji tih novina, odgovorni za takvo ponašanje. Mi smo ti koji traže takve vijesti, zaslađivajući se tuđom nesrećom. Musso to savršeno dovodi u pitanje objašnjavajući postupke zbog kojih se Anne/ Claire skrivala.

Stil pisanja, kao i uvijek je upravo ono što me iznenađuje. Uvijek očekujem jedno, a radnja me odvede u potpunom drugom smjeru i baš kad mislim da sam sve pohvatala, Musso mi doslovno pokaže figu i odvede na novo putovanje. Znam da će zbog toga, svi ljubitelji njegovih romana pročitati i ovu knjigu, a vi, oni koji ste još neodlučni, moja iskrena preporuka da zavirite u njegov najnoviji roman i dopustite si da očekujete neočekivano.

(Fokus, 2016)

1 Comment

  • Bablofil 16. srpnja 2017. at 21:56

    Thanks, great article.

    Reply

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.