‘Ajmo večer provesti u društvu književnih zvijeri!

Jesen. Doba u kojem se cijela zemlja mijenja. Listovi na drveću mijenjaju boju, jutarnja magla obavija zemlju, a dekica postaje obavezni suputnik prilikom čitanja knjiga. Halloween je točno iza ugla. Upravo u ovo vrijeme, po starokeltskom vjerovanju možemo maknuti veo između stvarnog svijeta i onog duhovnog i krenuti u pustolovinu prizivajući vukodlake, vampire, vještice i strašna čudovišta iz ormara.

Zašto onda ne bi tu večer proveli u društvu omiljenih književnih zvijeri?

Stephena Kinga ne moram pretjerano predstavljati. Autor je mnogih horor romana a njegova uspješnost je u tome što vam se svaki lik iz njegovog opusa uvuče duboko u kožu. I nije važno ni s kojim ćete krenuti, jer definitivno nećete pogriješiti sa svojim izborom. Knjige koje bih ja istaknula i koje su meni od najdražih su ‘Salem’s Lot i Langolijeri.

 

U ‘Salem’s Lotu Ben Mears, pisac ne baš velikog uspjeha, dolazi u gradić u kojem je provodio djetinjstvo Jerusalem Lot ( skraćeno ‘Salem’s Lot) kako bi napokon napisao roman i oslobodio se strahova koje ga progone od djetinjstva. Kada dvoje mladih dječaka uđu u šumu, a samo jedan izađe iz nje, Ben počinje shvaćati da postoji nešto zlokobno oko gradića te da je njegov rodni grad pod opsadom snaga tame- vampira.

Langolijere (objavljen kao kratki roman u serijalu Četiri iz ponoći 1. i 2.) sam čitala s nekih dvadeset godina i možda više nisu strašni. Kad kažem možda, kažem da sigurno neću isprobavati da li i dalje imaju isti efekt kao i prilikom prvog čitanja, jer se još uvijek živo sjećam kako sam se noćima budila sanjajući onaj piskutavi zvuk koji proizvode.

Znate li tko je Alpha i Omega među hrvatskim horor romanima? Definitivno Štorka, Jelene Hrvoj. Krvav, šokantan i zabrinjavajući. I kako sam već rekla, jedan od mojih favorita za ovu godinu. Jelenino pisanje, njezina sposobnost ulaženja u ljudski um koji je devastiran, suicidan i bolestan i sposobnost da sve to oblikuje u knjizi, dovoljan je da čitatelja ohrabri da i dalje čita knjigu bez obzira na strahote koje ga dalje čekaju.

Kada majstor horor romana S.King postane fan ove trilogije onda znate da će ona postati hit. Pogotovo jer svaka od knjiga ima više od 800 stranica a svaku pročitate u dahu. Riječ je o serijalu Prijelaz, Justina Cronina. Smješten u postapokaliptičnom svijetu gdje jedan obični eksperiment izmakne kontroli i učini umjetno proizvedena stvorenja- virale- toliko jakima da potamane većinu stanovništva. Uskoro se Zemlja pretvara u poprište borbe između šačice preostalog čovječanstva i predatora, a krajnji rezultat nije na ljudskoj strani.

Za one malo slabijeg želuca, a koji ipak žele čitati nešto o vampirima tu je nezaobilazna Sumrak saga. Znate li da je S.Mayers prvu knjigu navela kao napetu i romantičnu horor komediju? Osnova ovog serijala romana je mit o vampirima, s iznimkom da se vampiri u serijalu Sumrak razlikuju u nekim stvarima od predodžbe koju u današnje vrijeme ljudi imaju o njima. Tako vampiri iz serijala romana Sumrak imaju jako oštre zube umjesto velikih oštrih očnjaka; zatim oni svjetlucaju na sunčevom svjetlu umjesto da pod njegovim utjecajem izgore i umru; te također oni mogu biti životinjsku krv isto kao i ljudsku. Baš nisu tipični vampiri, zar ne?

Definitivno ne smijem zaboraviti Drakulu, Brama Stokera, legendu među knjigama o vampirima. Iako pisan u 19.stoljeću, još uvijek ima poklonike među ljubiteljima horor romana. Iako velikim ljubiteljima horora možda roman sada djeluje kao malobolji ljubić, zamislite samo kakvu je kontroverzu napravio kada je izdan. Bez obzira na sve, čini mi se da je sve krenulo baš od -Drakule, zar ne?

Pisan u počecima industrijske revolucije, Frankenstein ne samo da govori o zastrašujućoj priči, nego također postavlja duboka, uznemirujuća pitanja o samoj prirodi života i mjestu čovječanstva unutar svemira: što znači biti čovjek? Koje odgovornosti imamo jedni prema drugima? Koliko se daleko možemo igrati s prirodom? Igrati Boga? I kada će se ta igra okrenuti protiv nas. Iako pisan još davne 1818. godine, i iskreno nije nimalo strašan, ovaj roman se morao naći na ovom popisu zbog dvije stvari: pisala ga je žena- Mary Shelley i jer se ova knjiga smatra prvim dijelom koji u sebi ima kombinaciju znanstvene fantastike i horor romana.

Volite li čitati horor romane, bravo za vas. Ja se iskreno moram dobro pripremiti kada ih želim čitati jer sam poznata kao prava strašljivica te dobro važem hoće li neka knjiga uopće doći do mojih ruku ili ne. Ali upravo je i to sama nakana samih autora- izazvati strah, sablazan, nelagodu i loš san.

Pogotovo loš san. A zar Halloween upravo nije prigoda da vidite koliko su vam tanki živci dok ih čitate?

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.