Once upon a time… klasične bajke nekad i sad

Djeca diljem svijeta obožavaju bajke. Obožavaju onaj trenutak prije spavanja, da im pročitamo dvije tri stranice, često i cijelu bajku nekoliko puta, čisto da duže uživaju u nestašlucima i pustolovinama hrabrih junaka i dama. Često upravo te priče o magiji, čudovištima, lijepim prinčevima i damama razvijaju njihovu maštu i otvaraju um mnogim mogućnosti. Sigurna sam da ne postoji dijete koje je u nekom trenutku, upravo zbog čitanja bajki poželjelo biti jedan od najdražih junaka.

Zasigurno ni vaše djetinjstvo nije prošlo a da se niste dokopali bajki o djevojci blijede kao snijeg, usana crvenih kao jabuka i crne kose kao ebanovina? Ili o djevojci koja se ubola na vreteno i zaspala, drvenom dječaku kojem je rastao nos čim bi izrekao laž ili morskoj sireni koja je odbacila ono što je bila samo da bude s čovjekom kojeg voli?

Samo, jeste li ikada pomislili o pravim pričama koje stoje iz bajki? I kako su bajke zapravo nastale?

Bajke ispočetka uopće nisu bile namijenjene za djecu, nego za odrasle, često s okrutnom i krvavom radnjom. Njezin  cilj bilo je izazivanje šoka kod čitatelja da dalje može pričati o njoj i time proširiti glas o postojanju određene bajke i pouke koju donosi. Moram reći – u to doba, to bio dobar PR, zar ne? Čak i sama riječ bajka u sebi nosi okultni prizvuk; i dolazi od staroslavenske riječi “bajati”, što znači “vračati” ili “čarati”. Mnoge su čak vezane uz ljude koje su živjeli čisto da se pokaže koliko i što ljudska zloća može napraviti.

Želite li znati stvarne priče? Sigurno? Hoćete li imati dovoljno živaca da saznate pozadinu? Hm…upozorila sam vas 🙂

Snjeguljica

U originalnoj verziji ne postoji zla maćeha- postoji zla majka. A princ nije pokušao poljubiti Snjeguljicu nego je zapovjedio patuljcima da je pripreme jer će je princ odvesti u svoj dvorac da može nekrofilski uživati u pogledu..Hm..Patuljak, umoran od nošenja Snjeguljice, slučajno je udara po leđima gdje ona stvarno ispljune otrovnu jabuku i na kraju se uda za “uvrnutog” princa. A majka? Došavši na vjenčanje a da nije ni znala o kome se radi na kraju je morala obuti užarene željezne cipele i plesati u njima dok joj stopala nisu izgorjela i odvela je u strašnu i bolnu smrt.

Izvor: Google

Crvenkapica

Svi znate priču o vuku i Crvenkapici i kako je na kraju priče Crvenkapicu spasio lovac. Ali u prvoj verziji priče lovca nema a vuk je krvoločniji nego što je ikada bio. U nekim francuskim inačicama bajki, Crvenkapica nije djevojčica nego vrlo zgodna djevojka a vuk je nakon ubojstva bake poziva da zajedno jedu njeno meso i piju njenu krv… Fujjj… I da, Crvenkapica se nakon toga pretvara u čudovište – vampira.

Trnoružica

Verzija koju svi znamo je ta da Trnoružica nakon uboda u vreteno zaspi i spava stoljetnim snom, skroz dok je poljubac prave ljubavi ne poljubi.  Slično kao i kod Snjeguljice, ubrzo se i u ovoj priči pojavljuje princ koji bi sve trebao riješiti.  Samo što je ovdje Trnoružica izvukla deblji kraj. Princ je nije probudio nego silovao. Zapravo, silovanje se nigdje ne spominje ali Trnoružica ubrzo u snu rađa blizance. Postoji i verzija u kojem su bebe toliko gladne da jedna od beba ugrabila Trnoružičin prst na koji se ubola i dok je sisala prst izvukla komad lana s kojim je Trnoružica bila uspavana.

Izvor: Google

Ubrzo je princ ponovno došao do dvorca s namjerom da je ponovno iskoristi dok spava. Kada je shvatio da je budna, priznaje joj svoje nedjelo i uskoro strastveno s njom vodi ljubav (s njezinom privolom, dakako… khm… khm… Stockholmski sindrom!!) Ubrzo, njegova prava žena sazna za njegovu nevjeru, otme djecu i zapovijedi kuharu da od njih napravi gulaš. Kada je princu, dok je hvalio jelo rekla da jede ono što je njegovo, princ je od bijesa bacio ženu u vatru. Uskoro je saznao da se kuhar sažalio nad djecom i da su živa te se oženio Trnoružicom.

Kažem vam, klasični Stokholmski sindrom.

Pinokio

Ovdje zapravo nema nikakve priče ali sam nedavno čitala kako postoji jedna bolest nazvana epidermodysplasia verruciformis. To je rijedak oblik kožne bolesti koji tjera tijelo luči puno keratina koji je zaslužan za izgradnju kose, noktiju i rogova. Upravo zbog toga, tijelo bolesnika poprima izgled drveta i od tud naziv – Pinokio.

Bez obzira ne sve, prelazeći s koljena na koljeno, s usmenih i narodnih književnosti bajke su dugo putovale dok ih najpoznatiji skupljač narodnih priča Charles Perrault nije sažeo u jednu knjigu. Tada su braća Grimm neke njegove zapise preuredili, čineći “meku verziju” bajki stvorenih i za djecu. Čak su  i Disney i Pixalar, vodeći tvorci dječjih animiranih crtića modernizirali bajke, čineći mekše verzije sa sretnijim krajem samo da bi se približili mlađoj publici. Što iskreno, vrlo dobro rade.

Vjerojatno sam vam ovim uništila sliku o savršenim bajkama al netko vam je trebao otvoriti oči. I da nisam napomenula, kada se princeza poljubi žabu on se ne pretvara u princa. To se dogodi samo ako mu se odsiječe glava.

Da, ni meni nije jasno kako jadničak preživi ali..takva je verzija priče.

1 Comment

  • Osvrt : Daleka zemlja, Melissa Albert - Bibliomanija 30. kolovoza 2020. at 16:10

    […] bile prvenstveno namijenjene zabavi i izazivanju šoka i nevjerice kod čitatelja? Zamislite stare, originalne  bajke (ne ovu sadašnju fancy verziju s happy endom) i imat ćete jasnu sliku onoga što su takve […]

    Reply

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.