KNJIGA, ROMAN, LJUBAV

Zašto ljubav ne bi pokazali – knjigom?

Jučerašnji je datum vjerojatno bio najpoznatiji datum na svijetu. U svim dijelovima svijeta 14.veljače je tradicionalni dan u kojem zaljubljeni jedni drugima izražavaju ljubav putem ljubavnih pisama, cvijeća i poklona. No znate li da se na taj dan slavi još nešto? Nešto važno za sve knjigoljupce diljem svijeta? Osim Valentinova, 14.veljače je i Međunarodni dan darivanja knjiga kojem se želi probuditi ljubav prema čitanju.

Pa zašto ljubav ne bi pokazali – knjigom?

U duhu Valentinova i Međunarodnog dana darivanja knjiga dajem vam prijedloge knjiga koje bi mogli pokloniti dragim osobama.

Daleko od razuzdane gomile, Thomas Hardy

dALEKO OD RAZUZDANE GOMILE,tHOMAS hARDY, vULKAN, Knjiga koju ja doslovno obožavam ali nažalost još je nisam našla tiskanom među hrvatskim nakladnicima.

Thomas Hardy napisao je roman o Bathshebi Everdene, ženi koja prkosi očekivanjima žena u viktorijanskom dobu, potpuno neovisna o mužu. Kao i ostale Hardyove žene, Bathsheba je žena s jakom voljom koja dijelom doživljava tragedije jer živi u svijetu u kojem se ne prihvaćaju neovisne žene. Ona nasljeđuje farmu svog strica, a umjesto da zaposli čovjeka da ga nadgleda, Bathsheba odlučuje voditi farmu sama. Ulazak u brak nije odluka bez rizika za ženu, osobito neovisnu poput  Bathshebe jer on bi zahtijevao gubitak kontrole nad njenim životom, njezinim financijama i imovinom. Upravo zbog toga Bathsheba odbija prijedloge za brak – dok ne upozna šarmantnog vojnika.

A on- nije ono što se čini…

I dok oko nje kruže katastrofe, smrti i tajne jedna osoba je uvijek tu kada ga treba…

Bilježnica, Nicholas Sparks

BILJEŽNICA,THE NOTEBOOK, NICHOLAS SPARKS,FOKUS NA HIT, KNJIGA, ROMAN, LJUBAV Nakon Drugog svjetskog rata i povratka u Sjevernu Karolinu, tridesetjednogodišnji Noah ne može zaboraviti djevojku koju je izgubio prije više od desetljeća. Dvadesetdevetogodišnja Allie treba se udati za bogatog odvjetnika, a svejedno ne prestaje misliti na mladića koji joj je prije mnogo godina ukrao srce.

Bilježnica, koju glavni lik čuva, kao da oživljava davno minulu ljubav i vraća vjeru u snagu osjećanja i privrženosti.

Ovo je jedna od onih knjiga koje vas ne ostavljaju ravnodušnom.

A kako i ne bi kada dolazi iz pera vrhunskog Nicholasa Sparksa?

 P.S. Volim te, Cecelia Ahern

P.S. VOLIM TE, CECELIA AHERN, PROFIL,KNJIGA, ROMAN, LJUBAV Prvijenac irske autorice Ceceliae Ahern koji je ubrzo postao bestseler u cijelom svijetu P.S. Volim te prekrasan je ljubavni roman o ljubavi, koja traje čak i nakon smrti.

Holly i Gerry imali su savršen život – sretno oženjeni, živjeli su u Dublinu blizu svoje obitelji i prijatelja, dobro su se zabavljali, ukratko – svijet im je bio pod nogama. Ili su tako mislili. Kada je Gerry umro, Holly je mislila da ne može nastaviti živjeti bez njega. Dan prije svojega tridesetog rođendana, čovjek koji joj je bio ljubavnik i najbolji prijatelj napustio ju je. Ali Gerry je obećao uvijek biti uz Holly. I bio je. Zato joj je napisao 10 pisama koja će je voditi kroz bol gubitka s ciljem da joj da nadu u pronalasku novog života bez njega.

Ono što je najljepše, svako pismo završava riječima “P. S. Volim te.” 

Žena vremenskog putnika, Audrey Niffenegger

žena vremenskog putnika, profil, audrey niffengger, KNJIGA, ROMAN, LJUBAV Ali ne mislite li da je bolje i kratko vrijeme biti veoma sretan, čak i pod cijenu gubitka, nego cijeli život biti samo dobro?“, citat je koji doslovno opisuje cijelu knjigu. Ovaj roman prikazuje najsuroviju borbu za ljubav, borbu koja nadilazi čak i prepreku putovanja kroz vrijeme i jednostavno daje ljudima neku snagu i vjeru u život, sreću i prvenstveno ljubav.

Glavni lik Henry, putnik je kroz vrijeme. Njegova putovanja događaju se iznenada, nikada nisu planirana pa ne može kontrolirati ni vrijeme ni mjesto kada i gdje dolazi. Na jednom od putovanja kroz vrijeme, u dobi od 40 godina, upoznaje šestogodišnju Clare. Četrnaest godina kasnije, Clare ga upoznaje u knjižnici kao 28-godišnjaka koji nema pojma tko je ona. I tad počinje njihova priča.

Djelo je prožeto snažnom dozom iskrenih emocija, neočekivanih situacija , tuge ali i smijeha. Muškarca koji ne kontrolira svoj život, ne može ostati i mora se boriti te žene koja voli i čeka. Iako je Clare osuđena na vječno čekanje te je prikazana kao simbol hrabrosti i strpljivosti, njoj su i najkraći trenuci s Henryjem značili kao da je s njim provela stotine godina – ona je jednostavno znala da je on tu i da je njezin, bez obzira gdje i u kojem vremenu se trenutno nalazi.

Razum i osjećaji, Jane Austin

KNJIGA, ROMAN, LJUBAV Vjerojatno će sada svi reći a gdje je Ponos i predrasude? E pa vidite, meni su draži Razum i osjećaji.

Roman prati Elinor i Marianne -dvije sestre koje na svojoj koži osjećaju spolnu diskriminaciju s početka 19. stoljeća. Nakon smrti oca, sve nekretnine koje su pripadale njemu, sada pripadaju Tomu, njegovom sinu iz prvog braka, dok se druga supruga i njene tri kćeri moraju snalaziti kako znaju i umiju. Pronašavši utočište kod suosjećajnih rođaka, suočavaju se s činjenicom da zbog loših materijalnih prilika – praktična Elinore  i romantična Marianne – imaju ozbiljne zapreke u svojim nastojanjima da se udaju.

Ipak, obje kćeri pronalaze muškarce svog života – Elinor bogatog Edwarda Ferrarsa koji pod utjecajem svoje obitelji biva razdvojen od nje, a Marianne naočitog mladog Willoughbyja , iako se svi slažu da bi pukovnik Brandon za nju bio mnogo bolja prilika.

Jane Eyre, Charlotte Brontë

knjiga, roman, ljubav, jane eyre, bronteSiromašna i fizički ne suviše atraktivna Jane Eyre započinje život kao usamljeno siroče u kući tetke koja ju mrzi. Kad odraste postaje guvernanta u Thornfield Hallu, gdje zavoli svojeg poslodavca,  mračnog i strastvenog gospodina Rochestera, koji se ludo zaljubi u Jane zbog njezine jednostavnosti, otvorenosti i intelektualne znatiželje.

No razotkrivanje strašne, mučne tajne razdvaja strastveno zaljubljene junake…

Osim ljubavi, u ovom je romanu vrlo važan razvoj karaktera. Svaki lik u djelu uspijeva pronaći sreću tek onda kada prizna vlastitu vrijednost i kada shvati da je te ljubavi vrijedan. Sve ovo dokaz je veličine ove spisateljice koja se s razlogom smatra jednom od najvećih u povijesti književnosti.

Iako je roman često označen kao ljubavni roman, Jane Eyre je također i roman o sazrijevanju, koja je pamtljiv zbog revolucionarnog otkrivanja unutarnjeg života žene a mnogi ga smatraju ispred svog vremena zbog individualističkog karaktera glavne junakinje i istraživanja tema kao što su klasne razlike, seksualnost, religija i feminizam, društvene kritike i s jakim osjećajem za moral.

Jane Eyre proglašen najsnažnijom ljubavnom pričom svih vremena, a našao se i na popisu 10 knjiga kojima se čitatelji najradije vraćaju.

Tu sam pred tobom, Jojo Moyes

knjiga roman ljubav jojo moyes tu sam presd tobomDruštvo, molim vas- pripremite maramice!

Lou je djevojka koja nakon mnogo godina rada u malom kafiću dobiva otkaz i izgubi prihode kojima je prehranjivala obitelj. Will je mladić koji ima sve. Imućan je i dobro zbrinut. Samo mu jedna stvar nedostaje- sloboda zbog nesreće koja ga je učinila invalidom i ovisnim o tuđoj pomoći.

Lou otkriva da je Will  čangrizava osoba , ali joj uskoro njegova sreća znači više  nego što je očekivala. Kad sazna da Will ima svoje planove, pokušava mu pokazati da život vrijedi živjeti.

Tu sam pred tobom divna je priča koja te natjera se zapitaš o mnogim stvarima u svom životu, da se podsjetiš kako treba uživati u svakom trenutku svog života na najbolji mogući način, da počneš razmišljati malo više o onima koji to ne mogu jer ih je sudbina u tome spriječila te o onom najvažnijem- živjeti prema vlastitim pravilima.

 

Iako je Valentinovo samo dan iza nas, ljubav se ne pokazuje samo tada. Kada ste god u prilici pokažite voljenima da vam je stalo. A zar ne bi najljepši poklon bio nešto trajno, nešto što će osobu koju darujete uvijek podsjećati na vas svaki put kada uzme u ruku knjigu i prolista njezine stranice?

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.