Nabor u vremenu, Madeleine L’Engle

Jedne hladne olujne noći…

Da, svašta možete očekivati da se dogodi jedne hladne noći. Možete očekivati da vam nestane struje, da vas se ugasi vatra ili smrznu vodovodne cijevi, no možete li očekivati neočekivani posjet? I to posjet vrlo neobične strankinje?

Nas će možda i iznenaditi neobičan gost, ali ne i obitelj Murrry.  Obitelj je to otkačenih genijalaca, koje trenutno more teške brige. Roman se vrti oko Meg, djevojčice koja je svoju nadarenost prema matematici naslijedila od svojih genijalnih roditelja  i njenog mlađeg brata Charlesa Wallacea koji je također poseban. Dok Meg svoju genijalnost pokazuje na području matematike, Charles Wallace intuitivno čita misli i predviđa događaje.

Stilus knjiga, Nabor u vremenu, Madeleine L'Engle, dječji klasik Iako oboje genijalci, oboje se teško uklapaju u društvo i među vršnjake. Vjerojatno zato što je Meganina glava više u matematici i složenim matematičkim zadacima, dok je Charles Wallace jedan od one djece koje uvijek šute i očima upijaju život oko sebe. Upravo ga zbog toga mnogi smatraju trknutim i čudnim.

Tata im je uvijek govorio da sve ima svoje vrijeme, pa tako i njihov razvoj. Meg je o sebi imala slabo mišljenje, smatrala se glupavom djevojčicom koja se razlikovala od svojih vršnjaka ne samo izgledom, nego i znanjem i kvocijentom inteligencije koji je bio viši od njezinih vršnjaka. Zato joj je jedina želja biti poput ostale djece, ne isticati se po ničemu i biti izgubljena u masi. Često se znala bojati da će i njezin mali brat biti glupav poput nje. Tata ju je uvijek tješio govoreći da njihov razvoj traži vlastiti put, koji je slučajno malo neuobičajen.

Njihov tata je nestao prije više od godine dana i cijela obitelj je zabrinuta za njega. Meg se ne može naviknuti na njegovu odsutnost i ne pokušava se pretvarati da joj otac ne nedostaje. Njezinoj tvrdoglavosti, nestrpljivosti i mrgodnom raspoloženju zbog odsustva oca ne pridonosi ni okolina njenog malog gradića koja je uvjerena da je njezin otac jednostavno otišao i napustio nju i obitelj.

Zato se sve promjeni te olujne noći kada ih posjeti vrlo neobičan posjetitelj-gospođa Štoštica. Ispada da ona nije slučajno u blizini i da nije sama- uz nju su i njezine prijateljice gospođa Tkoštica i gospođa Gdještica koje očigledno znaju gdje im je otac.

Meg će uz pomoć neobičnih pridošlica, zajedno s bratom i novostečenim prijateljem Calvinom uskoro krenuti na putovanje koje nikada neće zaboraviti… Putovanje vremenom. Polagano, s jednog planeta na drugi, teserajući, shvatit će da ovo putovanje nije samo da spase Meginog oca, tu su i da bi svijet oslobodili Crnila, najgadnijeg zla u svemiru koji prijeti da će progutati svjetove, uništavajući na svom putu svu dobrotu i ljepotu.

Pišem za ljude

Svašta se već napisalo o ovoj knjizi, ali vjerujem da se može još toliko. Kada je Madeleine L’Engle pokušala izdati knjigu, često su je pitali za koga je knjiga napisana. Iako je često klasificirana kao dječja spisateljica, L’Engle se oduprla ovoj klasifikaciji. “Ja sam pisac”, rekla je. “Misle da morate pisati drugačije (ako pišete za djecu)… a samo trebate ispričati priču. Ne pišem za neku određenu dobu skupinu, pišem za ljude“.- često je znala reći. U njezinim pričama, rekla je, samo je tražila istinu, a ona se trudila odraziti tu istinu u svom poslu.

A koju istinu možemo izvući iz ove knjige? Iako je ovo mala knjiga, ona  sadrži veliku pouku za koju mogu slobodno reći da je bezvremenska. Iako je napisana 1962.? Da! Nabor u vremenu je knjiga koja govori o borbi dobra i zla i konačnog trijumfa ljubavi. Svaki lik jasno se poistovjećuje s dobrim ili zlom te svaki čitatelj, bilo ono dijete ili odrastao čovjek jasno zna kojoj strani svaki lik pripada.

Cijenite svoju jedinstvenost

Središnja poruka knjige nije samo borba koja se događa između dobre i loše, odnosno zle strane. Ovdje postoji poruka namijenjena svakom čovjeku i djetetu- cijenite svoju jedinstvenost. Savladajte želju da budete isti kao drugi i cijenite sebe kao jedinku, pojedinca. Cijenite svoju kreativnost i samostalnost, jer ljepota je u različitosti. Zemljini veliki borci, koje autorica navodi, poput Leonarda da Vincija, Michelangela, Shakespearea, Bacha, Einsteina i Marie Curie  svi su oni  ljudi koji su se odbili prilagoditi. Bili su znatiželjni i spremni tražiti nepoznato, čak i kada je to značilo otpor prema kulturnim, društvenim, vjerskim ili znanstvenim normama. Knjiga pokazuje kako nesukladnost vodi do istinskog napretka i postignuća, a kako je savladavanje straha najbolje pobijediti kada putujete pod vlastitim svjetlom.

A kako je u zadnje vrijeme popularna ekranizicija knjiga, čeka nas još jedna filmska adaptacija upravo Nabora u vremenu koja će se prikazivati u kinima od 12.travnja i to u produkciji Disneyja. Glavne uloge u filmu imaju Storm Reid, Oprah Winfrey, Reese Witherspoon, Mindy Kaling, Chris Pine i Gugu Mbatha-Raw i već s prvim treilerom, film je privukao ogromnu medijsku pozornost.

Nabor u vremenu je pravi dokaz kako neke knjige nikada ne stare. Čak i ono što žele prenijeti svakom čitatelju. Napisana davne 1962. godine ovo je jedna je od onih bezvremenskih knjiga koje će vam uvijek biti drago imati na polici. A zahvaljujući Stilus knjizi, u čijem je izdanju izašla knjiga, sada opet možemo uživati u klasiku, u kojem su uživali mnogi čitatelji diljem svijeta.

 

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.