Sve što znam o tebi, Karen Cleveland

Amerikanci i Rusi. Njihov hladni rat i tihe zakulisne igre uvijek su bile inspiracija pisaca da napišu posebnu priču o tom neobičnom odnosu dviju zemalja. Ni Karen Cleveland nije bila imuna na takvo stanje, iako je imala godina iskustva radeći kao analitičarka CIA-e. Uostalom, zar pisci i ne pišu ono što znaju i razumiju?

Vivian Miller ima savršen život- zgodnog muža koji je podržava u svemu, četvero prekrasne djece i dobar posao u CIA-ju. Iako joj posao u većini slučajeva oduzima najviše vremena, te je više na poslu nego doma, Vivian zna važnost onoga što radi. Njezin posao protuobavještajne analitičarke važan je za njezinu domovinu i ona već dvije godine uz pomoć svog programa namijenjenog za otkrivanje i prepoznavanje ruskih agenata smještenih posvuda po SAD-u pokušava razotkriti mrežu ruskih agenata spavača, koji su se infiltrirali u Ameriku.

Usred jednog kaotičnog dana, prilikom nadzora prijenosnog računala Jurija Jakova, za kojeg se Vivian nada da će dokazati da je ruski špijun, otkriva datoteku zbog koje joj se cijeli život okreće naopako. Unutar datoteke, pet slika. Petero ljudi, petero lica. Jedno od njih, njoj tako blisko, prisno. Voljeno.

Sve što znam o tebi,karen cleveland, bibliomanija

 

Za nekoga tko je oduvijek siguran u svoje sljedeće korake, otkriće poznatog lica u datoteci iznenada je izbacuje izvan kontrole i ona ne zna gdje se okrenuti, niti što učiniti. Suočena s dokazima koje mogu uništiti njezinu obitelj, Vivian mora donijeti odluku. Hoće li učiniti ono što je ispravno, ono za što godinama radi i zaštititi svoju domovinu ili bez obzira na sve, zaštititi svoju obitelj i život koji je poznavala? Njezin stres je doslovno opipljiv dok se bori s nemogućim izborima. No kome vjerovati u ovakvoj situaciji? Kome se obratiti kada svatko može biti njezina propast i razlog da izgubi svoju obitelj i budućnost?

Vivian je suočena s višestrukim nevjerojatno teškim odlukama koje bi mogle uništiti njezinu karijeru, njezin brak, njezinu slobodu, svoju odanost – čak i njezinu djecu, najvažniji dio njezina života. Čini se da nikad ne postoji “jednostavan način” ili “pravi način” , a svaka situacija donosi novi zaplet u  romanu. Ono što me je stvarno privuklo čitanju je osjećaj neizvjesnosti, napetosti i paranoje. Ispitivala sam sve- tko zapravo i koliko laže? Tko je zapravo pravi spavač?

View this post on Instagram

Što mi je jučer došlo u onom misterioznom paketu.. Sve što znam o tebi-Karen Cleveland "Ako pročitate prvo poglavlje, pročitat ćete i drugo. Ako pročitate i drugo, preskočit ćete večeru i otići kasno spavati. Ovo je ta vrsta romana. Odlično."- Lee Child Pa, ako je suditi po ovome, biti će to duga i odlična neprospavana noć 😉 Vivian Miller CIA-ina je analitičarka koja dvije godine pokušava razotkriti mrežu ruskih agenata spavača radi čega je razvila i posebnu metodologiju. Ako njezini napori budu dali rezultate, čeka je i promaknuće koje je njoj i njezinoj obitelji očajnički potrebno. Pretražujući računalo potencijalnog ruskog operativca, nabasa na tajnu mapu pomno skrivenih agenata unutar američkih granica. No uskoro će doznati da je ono što je otkrila prijetnja svemu do čega joj je u životu stalo, čak i njezinoj djeci. Razapeta izmedu lojalnosti i izdaje, ljubavi i sumnje, Vivian će se morati suočiti s nemogućim izborima i saznati kome doista može vjerovati. "Kliknula sam na treću sliku, na zaslonu se pojavilo lice. Portret, krupni plan. Tako poznato, očekivano – a opet i neočekivano jer se našlo tu, gdje mu mjesto nije. Trepnula sam, jednom, dvaput, mozak mi se napeo povezati to što mi je iskrsnulo pred očima s onim što gledam, uspostaviti uzročno‑posljedičnu vezu. A onda je, mogla bih se zakleti, vrijeme stalo. Ledeni prsti obuhvatili su mi srce i čvrsto ga stisnuli, a sve što sam čula bio je šuštanje krvi u ušima. Ugledala sam lice vlastitog supruga." #profilknjiga #croatianedition 🇭🇷 #needtoknow #karencleveland #sveštoznamotebi #bookcollection #bookblogers

A post shared by Ana- Book Bloger (@bibliomanijablog) on

Da je popularna upravo tema spavača, odnosno ruskih spavača na Američkom tlu, govore nam i razne serije koje se vrte na malim ekranima.  Svi su oni prikazani kao ljudi koji su se uklopili u društvo, koji su istaknuti članovi zajednice i koji godinama pridonose društvu u kojem žive. No, svi oni imaju veliku tajnu- sve informacije vezane uz svoj cilj šalju dragoj majčici Rusiji. Tako se i naša Vivian našla upravo među jednom takvom pričom. Da stvar bude gora, ona nije samo jedna od analitičarki koja pokušava otkriti ruske agente, nego je i osoba koja je vezana uz jednog ruskog agenta.

Često sam, čitajući romane o špijunaži otkrivala da knjige takvog žanra idu u dva smjera- ili su napisane bez ikakvih emocija ili s autentičnim vrhunskim osjećajima koje svaki čitatelj osjeti. Drago mi je da je ovo takva knjiga. Situacija i osjećaji okružuju izdaju koja se dešava oko Vivian i to je nešto što niti jedna normalna osoba ne bi mogla pogurati pod tepih. Upravo jer je ta izdaja došla od osobe koju voli, možete se povezati sa svim onim što se dešava i shvatiti razloge koje Vivian čini.

Također, često u ovakvim romanima ima puno likova uz koje se izgubite, jer ne možete pratiti radnju. Ovdje nije takav slučaj. Pošto je autorica uvela samo nekoliko likova, uz flashbackove koje ubacuje vrlo jasno vidite odnos između Matta i Vivian. No je li sve onako kako se čini? Da li je Matt stvarno savršen otac, savršen suprug i savršen lažljivac, kao što piše na omotu knjige? Autorica vješto oduzima i dodaje sumnju svakom liku, pa se, dok čitate cijelo  vrijeme pitate da li je on/ona na kraju dobra ili loša osoba.

Ono što mi je malo zasmetalo u samoj knjizi, ali što mi nije umanjilo užitak čitanja je osjećaj razvodnjenosti na sredini romana, nekakve izgubljenosti same autorice jer nije znala prikazati Vivian kao istaknutu analitičarku i operativca, nego kao osobu koja “bez glave i repa” čini impulzivne i brzoplete odluke.

No, zažmirit ćete na jedno oko ako vam i zasmeta ta razvodnjenost. Znate li zašto? Zbog kraja! Zbog zadnje stranice zbog koje ćete reći da to niste očekivali! Niti da vam je ta mogućnost bila u glavi.

Ali, o tom vam neću govoriti, kraj ćete morati otkriti sami…


Izdavač: Profil knjiga (99,00 kn)

Prevoditelj: Saša Stančin

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.