Srž zla – Luca D'Andrea,bibliomanija, znanje

Srž zla, Luca D’Andrea

Divno i opasno mjesto? Strašna 30. godina stara ubojstva koja nikada nisu bila riješena? Mali gradić s puno tajni? Stranac, koji postaje opsjednut rješavanjem te tajne. Što još možete poželjeti od knjige?

Početak

Da bi ste shvatili knjigu, morate razumjeti početak, morate razumjeti dvoje mladih studenata režije i scenografije koji su shvatili da neće biti nitko i ništa u svijetu Hollywooda ako ne pronađu svoju priču. U trenutku dok su to smišljali, bila je 1985.godina a glazbenim svijetom vladala je elita dobrog starog rock˙n˙rolla  s milijunima poklonika.

Dokumentarac o rocku, zašto ne? Ali dokumentarac s druge strane bine, o drugoj strani dobrog starog rocka i osobama koje obavljaju prljavi posao. Roadiesi- osobe koje svakodnevno tovare kamione, voze se s jednog dijela države na drugu, sastavljaju i rastavljaju bine i tako svaki dan dok traje turneja. I tako je nastao Rođeni za znoj: Road Crew, nepoznata strana rock˙n˙rolla, dokumentarac koji je Jeremiaha Salinger i Mikea digao u nebesa.

Godine su prolazile i s brdom novih ideja (koje su sve bile odbijene od strane producenata) Salinger i Mike bili su prisiljeni snimali svoju četvrtu sezonu Road Crewa, sezone koje su se zakleli da neće nikada snimati. Bili su iscrpljeni, apatični, depresivni.  Ono što im je nekada pričinjavalo zadovoljstvo sada ih je dovelo u stanje letargije iz koje nisu znali izaći. Zato je Salinger bio presretan kada je dobio prijedlog supruge da provedu nekoliko mjeseci u njezinom rodnom gradu Siebenhochu daleko u talijanskim Dolomitima.

Salinger je uživao u Sibenhochu. Uživao je u pogledu na planine prekrivene suncem i šumom okolo nje, uskim ulicama gradića i prisustvu supruge i kćeri Clare. Njegovi problemi i pomanjkanje nove ideje bili su jako daleko. Sve dok jednog dana nije vidio helikopter kako para nebo svojom vatreno crvenom bojom. I dobio ideju.

Još jednom, Mike i Salinger udružit će se i napraviti film o Alpinističkoj službi spašavanja. No, prilikom misije spašavanja, planina je rekla svoju zadnju riječ. Uhvaćeni u lavini, od cijele ekipe, Salinger je jedini preživjeli.

View this post on Instagram

"Mrak. Potpuni mrak. Ali, nisam umro. O, ne. Zvijer se poigravala sa mnom.Ostavila me na životu. Zvijer koja je šaptala:"Ostat ćeš sa mnom zauvijek, zauvijek.." Nije lagala. Jedan dio mene još uvijek je ondje. Ali, kao što bi rekla moja kći Clara, smiješeći se, to nije bilo slovo Z na kraju duge.To nije bio kraj moj priče. Naprotiv. Bio je to znak da ona tek počinje." . . Obožavam knjige koje ovako započinju, a vi? . . Jeremiah Salinger pun je grizodušja. Nesreća se dogodila njegovom krivnjom. On je jedini preživjeli. Sada mu jedino kći Clara može izmamiti osmijeh na licu. Depresija i noćne more se pogoršavaju. Ali kad odvede Claru u Bletterbach – klanac u Dolomitima bogat fosilnim ostacima – slučajno načuje razgovor koji njegovu životu daje novi smisao. Troje studenata ubijeno je na tom mjestu 1985., tijela su im zvjerski raskomadana, a ubojica nikada pronađen. Okrutno trostruko ubojstvo ostalo je neriješeno. Njujorčanin Salinger daleko je od kuće, a ove talijanske planine, rodni kraj njegove žene, pružaju utočište bliskoj i tajanstvenoj zajednici čije nepovjerenje prema strancima lako prelazi u nasilje. Ipak, rješavanje ove tajne moglo bi biti jedini spas za Salingerovo duševno zdravlje. Nepokolebljivim glasom i apsolutnim vladanjem ritmom i pripovijedanjem, Luca D'Andrea nam pokazuje kako triler može ogoliti srce čovjeka preplavljenog svojom opsesijom. Do te mjere da ugrozi ono najvrjednije što posjeduje, samo da ne bi posustao pred zagonetkom. #lucadandrea #srzzla #lasostanzadelmale #croatianedition 🇭🇷 #znanje #bookblogger

A post shared by Ana- Book Bloger (@bibliomanijablog) on

Tada, razapet silnim dvojbama, velikom krivnjom i depresijom borio se i sa PTSP-om. “Zvijer” koja ga je uhvatila u pukotinama ledenjaka, bila je prisutna u svakom trenutku. Ipak, pokušao je biti pozitivan zbog svoje djevojčice. Dan za danom, polako, Salingeru je bilo bolje. Bar koliko si je to dopustio.

No, nesreća koja ga je zadesila nije bila kraj njegove priče. Ne, bila je tek početak.

Opsesija

Prilikom posjeta obližnjeg povijesnog lokaliteta, začuo je priču. Priča je bila strašna jer je u tom mjestu 1985. godine ubijeno troje studenata čija su tijela bila toliko osakaćena da se nije moglo raspoznati je li to bilo djelo neke zvijeri ili čovjeka. Osobu ili životinju odgovornu za pokolj, nikada nisu pronašli.

Sjećanja i dalje bole. Bol se, jer je jedini preživjeli, poput ranjenje životinje uvukla u njega i grize. Možda će jednog dana uspjeti je ukrotiti, naučiti živjeti s njom. No sada treba novu igračku, nešto što će bol držati pod kontrolom. Zato ova priča pobuđuje poznato u njemu. Neki stari usiljeni obrazac dobrog istražitelja koji je namirisao dobru priču. Odjedanput se osjećao da bi mogao ponovo pronaći smisao života i oprostiti sam sebi, samo kada bi otkrio tko je krivac za takav gnusan zločin.

Srž zla, Luca D’Andrea,znanje, bibliomanija

Salingerovo kopanje po prošlosti, nikako se ne sviđa mještanima male zajednice i nikako nisu zadovoljni što pokušava otkriti misterij ovog strašnog događaja. Opasna opsjednutost prijeti svemu što Salinger voli u životu, a on se toliko uvuče u probleme da dovede u opasnost najvrjednije što ima u životu, uključujući, s vremena na vrijeme i vlastitu razumnost.

Polagani uvod u radnju

Luca D’Andrea polako započinje radnju, uvodeći glavni lik Jeremiaha Salingera i pričajući njegovu priču. Imamo uvid u cijeli njegov život, u njegovu obitelj, posao, težnje i strahove. I najvažnije – opsesiju. Svidjelo mi se kako autor sporo razotkiva samu radnju, i kako nas Salingerova opsesija vodi kroz roman. Priča vas toliko uvuče da uskoro shvaćate da  želite odgovore jednako kao i Salinger. A istina o ubojstvima kao da je prekrivena mnogim tajnama. Svako logično objašnjenje zapravo donosi nova objašnjenja a logičan slijed događaja vas nikada ne dočeka.

Iskreno, u početku sam mislila da će ovo biti jedan od onih romana, koji se drži sinopsisa napisanog na koricama knjige, no kako se priča odvijala, radnja se počela produbljivati , istraživati veze između likova i dodavati nove. Sveukupno, dodavala je samo više želje da nastavim čitati. Budući da je većina likova djelovala kao nepouzdan pripovjedač, nisam uvijek bila sigurna kome vjerovati, osim možda Salingeru čija je opsesija bila sve gora i gora.

Uvlačenje mističnog u samu radnju

Za roman Luca D’Andreae mnogi kažu da ima natruhe pisanja Stephena Kinga, zbog atmosfere i zbog  klaustrofobičnog krajolika u kojemu se radnja odvija. Osobno, nije mi se svidjela ideja uvođenja mističnog u samu radnju (ne smijem vam reći o čemu se radi) , no D’Andrea je postigao savršenu ravnotežu između stvarnosti i legende, uvijek povlačeći priču natrag na hladne čvrste činjenice upravo u pravom trenutku, tako da mi to nije toliko smetalo.

Ipak, ono što mi se svidjelo, bilo je prikazivanje planine kao još jednog lika u priči. Što je Selinger više kopao po prošlosti, to se činilo više kao da se planina bori, kao da ne želi da otkrije svoju tajnu što je još više donijelo težinu cijeloj priči.

Sve u svemu, Srž zla je bila izuzetno intrigantna i primamljiva tajna koja je ubrzo privukla moj interes i zbog koje sam željela saznati što se stvarno dogodilo u onoj olujnoj noći trideset godina prije. Ovo je odlična knjiga koju bih preporučila svakome tko traži višeslojnu tajnu postavljenu na divlje i neobično mjesto.


Izdavač: Znanje (119,00 kn)

Prevoditelj: Morana Mazor

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.