Dar, Luise Jensen,Bibliomanija, Mozaik knjiga

Dar, Luise Jensen

U tome trenutku spoznam, lišena svake sumnje, da srce nije samo organ. Da krije tajne i laži. Nade i snove. Da nije samo mišić. Sada to znam.

Srce pamti.


“Dar” je drugi roman Luise Jensen objavljen kod nas. Njezin prvi roman Sestra, knjiga je koja je ujedno i 2016. na Goodreadsovoj stranici bila nominirana za najbolji debitantski roman. Voljela bih reći, iako su mi mnogi govorili o ovoj autorici da sam pročitala i Sestru, no nekako mi je roman uvijek bio u drugom planu, uvijek izvan dometa moje TBR liste.

Dar, Luise Jensen,Bibliomanija, Mozaik knjiga

Nešto novo i neistraženo

Da postoji porast nedavnih trendova sa psihološkim trilerima koji sadrže nadnaravne elemente ili aspekte čarobnog realizma, to i vrapci na granama znaju.

Samo kad se sjetim romana Ne vjeruj svojim očima, Sarah Pinborough, koja me je šokirala a istodobno i oduševila svojim završetkom…

Bila je to knjiga koja je digla vrlo visoko ljestvicu  pri odabiru psiholoških romana ( jer naravno sada očekujem da me neka knjiga ponovno oduševi) no ono što mi se sviđa kod takvih romana je to što je kod svakoga pristup drugačiji, svjež i jedinstven pa se u njima nađe neki aspekt nenadanog otkrića nečeg novog i donekle neistraženog.

Ni Luise Jensen nije iznimka u takvom pristupu te u priču uvodi još neistraženu i znanstveno nepotvrđenu teoriju o memoriji stanica nazvanu stanična memorija. Iako je transplantacija postala relativna rutina, neki znanstvenici tvrde da zajedno sa transplantiranim organom (najčešće srcem), u primatelja dospijevaju i osjećaji i sjećanja preminulog davatelja. Koliko je to istinito ili ne, ostavit ćemo znanstvenicima da dokažu, no Luise je našla zanimljivu netradicionalnu priču koju je uvela u svoju radnju.

Dar

Priča prati Jennu koja je dobila srce i novu priliku za život. Svi bi zapravo rekli da se ponovno rodila i da je vrijeme da uživa u novim trenucima koji su joj dani. No ne i Jenna. Iako joj se život slaže malo po malo, Jenna primjećuje kako se mijenja. Posao je više ne privlači, niti druženje s dečkom i dragim ljudima. Nakon operacije promijenili su joj se neki stavovi, ukusi i navike. Imala je neobjašnjive napade jake želje za hranom koju ranije nije voljela a čak se i počela bojati psa kojeg je do sada obožavala.

Povrh svega, ima stalni osjećaj da je netko promatra, slijedi. I gotovo do te mjere da se boji spavanja. Ima čudne snove, halucinacije, a kada ju počnu obuzimati i čudni napadaji panike i tjeskobe, doktori to prepišu postupku operacije kojoj je bila izložena, kao i time što je skoro izgubila život.

No, Jenna smatra da ti napadaji nisu razlog ni bolesti ni operacije, niti kokteli lijekova koji imaju gadne nuspojave. Ono što je zanimljivo je da je srce dobila od djevojke po imenu Callie, djevojke koja je umrla nesretnim slučajem.

Dar, Luise Jensen,Bibliomanija, Mozaik knjiga

Posjeduje li srce sjećanje?

A Jenna, upoznavši obitelj nesretne Callie, ubrzo shvaća da je sa njenim srcem dobila i neka njezina sjećanja. Srce se oduvijek smatralo sjedištem ljubavi, emocija, suosjećanja i intuicije a srce druge žene koje kuca u njenim prsima  projicira neke neobjašnjive i čudne emocije, fragmentirane snove i mutne slike koje govore da njezina smrt ipak nije bio nesretan slučaj. 

Tajne se poput paukove mreže šire svakom stranicom i dok čitate sve više i više vas nešto grize, nešto vam ne da mira jer shvaćate da nešto stvarno nije kako bi trebalo biti a još niste shvatili točno što, ni kako je sve zapravo povezano.

Da li Calliejino srce pokazuje Jenna što joj se dogodilo?

Često biram knjige prema određenom osjećaju

Ponekad to ne mogu objasniti, no dovoljno mi je da samo pogledam određenu knjigu, pročitam njen sinopsis na koricama knjige, uzmem knjigu u ruke i odlučim da će ona biti sljedeća knjiga koju ću pročitati. Osjećaj me do sada nije prevario jer kada me uhvati taj feeling knjiga ne da mi se svidi, nego me oduševi! Dar je došao u moje ruke, onaj osjećaj me je obuzeo i kao i uvijek, knjigu sam pročitala u rekordnom roku!

Jenna mi se svidjela i svidjelo mi se što se nije ponašala previše iracionalno, kao što neki likovi u ovakvim romanima često imaju tendenciju to činiti. Nije namjerno nepromišljena, ali je uvijek znatiželjna i ponekad vrlo hrabra.

Također mi se svidio način na koji je Jensen prikazala Jennine odnose i kako je zbog onog što je prošla te dobila novo srce promijenio način na koji gleda na svijet. Mislim da je Jensen vrlo dobro napravila svoju zadaću proučavanja teorije o staničnoj memoriji što Dar čini nezaboravnom knjigom. Upravo zbog toga, likovi se čine kao normalni ljudi od krvi i mesa a ne kao karikature, problem kojeg sam mnogo puta susrela jer autor ne istraži svoju priču do kraja.

Sve u svemu, odličan roman koji će cijeniti svi koji vole napete psihološke trilere i odlična autorica! Njezin prvi roman Sestra definitivno ću pročitati a veselim se prijevodima njezinih romana  The Surrogate  i The Date od kojih isto očekujem da me oduševe!


Nakladnik: Mozaik knjiga (99,00 kn)

Prevoditelj: Dado Čakalo

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.