onaj pravi,john marrs, bibliomanija

Onaj pravi – John Marrs

Srodna duša je naziv kojim se označava osoba prema kojoj se osjeća duboki afinitet i ljubav, bilo intimne, seksualne, duhovne prirode, odnosno koja predstavlja ideal kompatibilnosti.


Od kad zna za sebe, čovjek je društveno biće. Iako ponekad uživa u samoći, njegova najveća potreba je da bude u društvu, okružen ljudima. Čak i da voli. Da nađe svoju “bolju polovicu”. Ponekad u tome uspije, no nekada mora potražiti i malu pomoć.

Ponekad je pronalazak one prave (ili pravog) išlo sustavom upoznavanja, eliminiranja, mnogih pokušaja i pogrešaka, dok ne bi pronašli osobu za koju bi mislili da je ona prava. No, ni to nismo mogli sa sigurnošću reći, naravno, jer tko može sa sigurnošću reći da će nešto potrajati? Da im je taj partner predodređen?

No što kada bi postajao lakši način koji bi mogao rezultirati pronalaženjem srodne duše, bez napornih spojeva, zaljubljivanja u krive osobe i ponekog slomljenog srca?

Uistinu, u ljudskoj je prirodi biti radoznao – gurati nosove tamo gdje im nije mjesto, miješati se sa “stvarima” s kojima se ne smijemo miješati a posebno se igrati se Boga na mnogo načina. Ali što ako su znanstvenici zapravo dokazali da postoji element, gen, jedinstveni otisak koji suštinski povezuje vas i vašu drugu polovicu? I da je sve što je potrebno samo jednostavna procjena DNK koja bi mogla promijeniti vaš cijeli život pronalaženjem “onog pravog” bez obzira na dob, rasu, religiju, spol, rodni identitet, seksualnu orijentaciju, fizičko i mentalno stanje? Jeste li još uvijek voljni odustati od osobe s kojom ste trenutno u vezi samo zbog mogućnosti da “iza ugla” može postojati nešto bolje?

onaj pravi,john marrs, bibliomanija

John Marrs ubacuje čitatelje u svijet koji se više ne bavi problemima online upoznavanja što ponekad može biti naporan zadatak kod pronalaženja savršenog partnera. Umjesto toga, pronalaženje je sada jednostavno-potrebno je samo prijaviti se, dati uzorak sline i sustav će za vas pronaći savršenog partnera. Sada se samo trebate nadati da će vaša srodna duša htjeti sudjelovati i platiti naknadu od 9,99 £ da dobije vaše podatke.

I voilà! Sve vaše brige su riješene, jer onaj pravi je tu! Jesu li?

Postoji mit u koji su vjerovali Stari Grci. Oni su naime vjerovali da su nekoć naše duše bile cijele, i da su nas bogovi kaznili tako što su nam duše podijelili na dvije polovice, time nas osuđujući da zauvijek lutamo po svijetu tražeći dio koji nam nedostaje. Jednom kada je pronađemo, ponovo postajemo cjeloviti i kompletni. To je suština srodne duše.

Pričano kroz priču pet nedavno spojenih parova, Onaj pravi istražuje kompleksnost svakog od tih sparivanja pod krinkom srodnih duša. Kao što svi znamo, ništa u životu ne dolazi bez mana i posljedica. Naravno da identificiranje osobe koja je stvorena samo za vas, i to na temelju genetike i vašeg DNA koda, donosi određene zamjerke. Je li je intenzitet ljubavi takvih spojenih ljudi autentičan ili je ona više kombinacije slijepe vjere i nekakvog  placebo efekta?

Što ako zapravo niste zaljubljeni, ali ste zaljubljeni u koncept zaljubljenosti?

john marrs. onaj praviJohn Marrs je zamislio svijet, u ne tako dalekoj budućnosti, kada smo već sada opterećeni tim sustavnim traženjem srodne osobe, tom ljudskom potrebom savršenstva, da automatski odbijamo osobu koja nam nema “nešto” odgovarajuće. Ljudska čežnja za ljubavlju je toliko jaka, da ćemo učiniti sve, pa i ovakvo istraživanje, no nećemo razmišljati o lošim posljedicama, mračnim stranama takvog spajanja.

Uz razigranu duhovitost i snažnu prozu koja se kreće polaganim tempom prebacujući se s jednog lika na drugi, Marrs mami čitatelje zanimljivim zapletom i preokretom sa svakim završetkom poglavlja, dopuštajući im odmor samo dok okreću stranicu.

Marrs vas navodi na razmišljanje istaknuvši jedinstvenost problematičnih scenarija koji bi se mogli pojaviti kod takvih testiranja. Svaki lik je suočen s odlukama koje se kreću od teških do nemogućih, pokazujući jačinu ljudske želje za ljubavlju i sigurnošću … i pitanjem koje se uvijek postavlja: što biste učinili za pravu ljubav?


Nakladnik: Fokus komunikacije (119,00 kn)

Prijevod: Maja Vrbanc

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.