katherin arden

Zimska noć u Osijeku

Sjajno smo se proveli jučer na druženju s Katherine Arden i s Vladimirom Cvetković Severom! Zahvaljujući njemu, i njegovoj mladoj (ali vrlo uspješnoj) nakladničkoj kući Mitopeja, učinili su nešto što sam smatrala da je nemoguće- dovesti jednu knjišku zvijezdu ne samo u Zagreb, nego i u Rijeku, Split i Osijek!

Nedavno sam, netom što je izašla obavijest da Vladimir i Katherine dolaze u Osijek, pričala kako mi je žao da je ovaj dio Slavonije, točnije Osijek uvijek zakinut što se tiče posjeta i promocija određenih autora ( čak sam smislila i parolu “Autori svima- ne samo njima” 🙂 ) i onda se dogodio pravi bum: Katherine dolazi u Osijek!!

k.arden

A njih dvoje odličan su duo! Cijela promocija protekla je u opuštenoj i prijateljskoj atmosferi i dva sata, koliko je trajala promocija prošla je u trenu.

Čim je počela promocija, shvatila sam zašto nas je Katherine osvojila svojim pisanjem- svojom pričom prvo nas je odvela u vlastito djetinjstvo obavijeno ruskim bajkama koje je zavoljela, a potom u svoje studentske dane koje je provela u Vermontu i Rusiji. Doznala sam da joj je dojadila zima i da je zbog nje pobjegla na Havaje, gdje joj je stan bio šator a posao na plantažama makadamija.

k.ardenNedaleko od nje, živjela je obitelj s malenom djevojčicom zanimljivog imena koja joj je bila inspiracija za lik koji ćemo svi zavoljeti- Vasilisa. U to je vrijeme Arden iz zabave počela pisati roman, ali nije imala pojma kako se to radi. No, Vasilisa, odnosno Vasja mala neustrašiva djevojčica i konji o kojima se Katherine počela brinuti, napravili su temelje za ono što znamo kao prvi dio trilogije-Medvjed i Slavuj.

Katherine je, iako je toliko bježala od hladnoće, put ponovno odveo putem zime. Bilo je to putovanje u Alpe gdje je provela jednu školsku godinu kao učiteljica engleskog u srednjoj školi u Briançonu u Francuskoj, nakon čega se vratila na Maui očekujući živjeti kao i prije.

A zatim je dobila ponudu za objavljivanje romana koji je cijelo to vrijeme pisala. Urednica ju je iznenadila kada je njezin roman podijelila na dva dijela i rekla: drugi dio baci, a na prvom napravi temelje za knjigu. I tako je počela priča o Vasji i Morzoku…

Tko je pročitao knjige Katherine Arden?

A Morozka, kojeg se povezuje s bogom smrti ( a i Djeda Mrazom kako Vladimir kaže) Katherine nije htjela prikazati kao starog čovjeka sa sijedom bradom, nego ga je htjela dočarati kao seksi muškarca koji će biti smrtonosan ali privlačan svima koji ga sretnu u skaski. Nasmijali smo se na taj dio o seksi muškarcu, ali vjerujem da se svaka žena prilikom promocije složila s tom pomisli.

Spomenuli smo se i vampira za koje je Katherine rekla da definitivno nije željela da svjetlucaju (aludirajući na Sumrak sagu) i popa Konstantina čiji je lik našla u inspiraciji St. John Riversa (lika iz Jane Eyre, Charlotte Bronte). Na upit hoće li biti još neka priča o Vasji i Morozku, jer se čini da njihova priča još uvijek nije završena, Katherine je odgovorila da je njihova priča zaokružena no možda se u budućnosti ipak odluči još nešto napisati o njihovim pustolovinama.

Za kraj promocije, rekla je da ima gomilu novih ideja za knjige kojima će nas uveseljavati narednih godina i koje jedva čekamo!

Divna večer završila je potpisivanjem knjiga a ona se pokazala kao divna osoba- otvorena, vesela, simpatična i izuzetna mlada žena koja je riječi “Uđi, Vasja. Hladno je.” zauvijek utisnula u naša srca.


Izvor slika: Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek, vlastite slike, Google

1 Comment

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.