Nešto je u vodi, Catherine Steadman,Bibliomanija,Mozaik knjiga

Nešto je u vodi, Catherine Steadman

Upravo mi je za knjige, koje su baš poput Nešto je u vodi ponekad teško napisati recenziju. Neku suvislu, koja bi točno opisala zašto se osjećam kako se osjećam nakon što sam je pročitala. Možda sam sama kriva zbog toga, jer očekivanja su bila visoka. Ne mogu reći da mi se nije svidjela, no istodobno ne mogu reći ni da me je oduševila na način koji sam očekivala da će učiniti. Zato, oprostite mi unaprijed, ako se izgubim u pisanju ove recenzije.

Nešto je u vodi, Catherine Steadman,Bibliomanija,Mozaik knjiga

Catherine Steadman svoju karijeru započela je kao glumica- glumeći u seriji Downton Abbey, da bi se 2018. godine, odlučila upustiti i u pisanje romana. Ova knjiga odmah je poharala svjetske top liste nakon što ju je Reese Witherspoon uvrstila u svoj knjižni klub Hello Sunshine.

Erin je redateljica kojoj se smiješi svjetla poslovna budućnost; Mark je investicijski bankar koji je poznat u svome poslu. Na prvi pogled, imaju sve, ali financijska kriza utječe na bankarski svijet i Mark gubi posao. Njihov mali savršen svijet iznenada se ruši – uspješna karijera, velika kuća, a i vjenčanje za koje su spremni odvojiti pozamašan iznos sve pada u drugi plan, dok se nastoje prilagoditi novonastaloj situaciji.

Ipak, bez obzira na novonastalu situaciju, ne žele se odreći medenog mjeseca smatrajući kako će im upravo ono pomoći da zajedno prebrode probleme koji su se počeli pojavljivati. Sve dok ne pronađu nešto u vodi. Torbu punu novca i vrećicu besprijekornih dvokaratnih dragulja. Erin i Mark odlučuju zadržati svoje otkriće u tajnosti – naposljetku, ako nitko drugi to ne zna, kome bi naudili?

Nešto je u vodi, Catherine Steadman,Bibliomanija,Mozaik knjiga

Roman je odlično započeo- prvo poglavlje nas doslovno uvlači u radnju dok glavna protagonistica Erin, u mraku šume kopa grob govoreći nam da nije loša osoba. Ili možda je? Ono što stvara dodatnu napetost je ono što nam Erin odmah priznaje dok ulaže svaki atom kako bi iskopala grob dovoljno dubok da u njega stane muško tijelo. Odmah nam u tom poglavlju autorica otkriva kako se radi o Marku te kako Erin zapravo kopa grob za svog supruga.

Upravo to poglavlje bilo je jedno od najintrigantnijih poglavlja koje sam pročitala u jako dugo vremena. Bio sam znatiželjna i htjela sam znati što bi se još moglo dogoditi, kada već u prvom poglavlju dobijemo zaplet koji me je totalno zakačio za priču.

Nešto je u vodi, Catherine Steadman,Bibliomanija,Mozaik knjiga

Nažalost, kako je priča odmaknula, moje prvobitno oduševljenje zamijenila je začuđenost, a budemo iskreni i razočarenje jer sam to prvobitno oduševljene doživjela tek na zadnjim stranicama romana. Malo mi je razočaravajuće što mi se likovi nisu toliko svidjeli, što se nisam mogla ni na koji način povezati s njima i što je priča previše naivna te ponegdje ne “drži vodu”.

Ono što mi se je svidjelo, zapravo je ona sama bit romana, odnosno autoričina zamisao i pitanje koje se proteže kroz roman. Očajnički sam željela znati što je to što je zaljubljenog para nakon što je nešto pronašao u vodi odveo na ovaj put uništenja.

Nešto je u vodi je istraživanje onoga što žrtvujemo u borbi za ono što želimo u životu. Što biste učinili da bi dobili život o kojem ste uvijek sanjali? Sigurna sam da svi mi imamo prilično jasnu crtu gdje bi nam bio kraj i gdje bi povukli crtu, zar ne? Ali što ako se okolnosti promijene, što ako su nas događaji dovedu pred zid? Što kada nam nikad nije dosta a pohlepa preuzme naš život?

Sve u svemu, romanu ne mogu dati manju ocjenu od trojke. Dalo bi se raspravljati o tome bi li Nešto je u vodi, kao jedan triler, bio odličan za ekranizaciju, jer vjerujem da bi bio, no kao roman sve bi bilo više uvjerljivije da se autorica malo više posvetila unutarnjim previranjima samih protagonista nego što je unijela nekoliko događaja i likova koje, po meni nisu bile važne za samu radnju.

Priznajem da sam možda i dio problema bila i ja sama, kao i moja visoka očekivanja ovim romanom. Kada stavim i pozitivne i negativne aspekte knjige, sveukupni dojam je bio taj da je knjiga bila u redu te da je čitljiva ali da me nije pretjerano oduševila.


Nakladnik: Mozaik knjiga (99,00 kn)

Prevela: Aleksandra Barlović

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.