Boy, Wytske Versteeg,Bibliomanija, Lector naklada

Boy, Wytske Versteeg

Postoje knjige koje nisu razvikane, za koje nisi niti čuo ali kada se slučajno dočepaš njezinih korica jednostavno znaš, duboko u kostima, da će ovo biti jedna od onih knjiga koje će te prodrmati i o kojima ćeš dugo dugo razmišljati. Boy je jedna od takvih knjiga. To je jedna od onih knjiga s kojima ne žurite i u kojoj, unatoč potresnim uznemirujućim temama i događajima uživate, znajući da u rukama držite posebnu knjigu jedne hrabre i iznimne spisateljice.

Wytske Versteeg jedna je od najdarovitijih nizozemskih autorica svoje generacije. Boy joj je treći roman koji je 2013. ovjenčan nagradom BNG Literature i nominiran za prestižno priznanje Libris. Spisateljica ima istančan stil pisanja, izvlačeći iz samog pisanja poneke tabue koje govore o posvojenju djeteta, boli nakon njegovog gubitka i obiteljskog odnosa.

Boy, Wytske Versteeg,Bibliomanija, Lector naklada

Nakon brojnih pokušaja da imaju vlastito dijete bezimena protagonistica i njezin suprug Mark usvajaju afričkog dječaka po imenu Boy. Par u najboljoj namjeri Boyu nudi bolji svijet, ali unatoč svim naporima, udaljenost između njih i djeteta raste. Boy je bio povučeno, nervozno, usamljeno dijete. Roditeljima, osobito majci, bilo je teško doći do njega. Tome nije pridonijela ni njezina nesigurnost, njezino mišljenje o samoj sebi kao o nesavršenoj majci, onoj koja nije u stanju voljeti dijete bar ne onako kako majka treba voljeti i ne zna mu iskazati ljubav i privrženost. Dijete se doslovno ponašao poput lutke- bio je tu, bio je prisutan, ali ni na koji način, baš poput svoje usvojene majke, nije pokazivao osjećaje.

Uvijek kad bismo mu rekli da ga volimo, okrenuo bi glavu kao da smo ga tukli.

Na skroman i uljudan način Boy godinama ostaje nepristupačan, a kada krene u školu i tamo se ne uspijeva osloboditi uloge autsajdera. Vršnjaci ga često iskorištavaju i zlostavljaju jer je drugačiji, ne dolaze mu na rođendan, a jednoga dana nestaje nakon odlaska na izlet i nakon nekog vremena otkriva se da se utopio.

Nakon njegove smrti, majka saznaje da se Boy često povjeravao učiteljici Hannah, kojoj je prije smrti ostavio poruku u kojoj je pisalo “Ne mogu više.”. Kao rezultat tog otkrića, majka je smatra krivom za smrt djeteta i putuje u Bugarsku, gdje se Hannah posvetila radu na zemlji. Majka se pretvara da dolazi kod nje kao volonter te se nada se da će dobiti njezino povjerenje i odgovor na smrt njezina sina. U svojoj potrazi za istinom, ožalošćena majka spremna je učiniti sve da se osveti.

Boy, Wytske Versteeg,Bibliomanija, Lector naklada

Knjiga, podijeljena u tri poglavlja, prati majku u godinama nakon Boyove smrti. Kroz njezinu perspektivu, Versteeg uspijeva upoznati čitatelja s očajnom ženom koja spaja svoje emocije s opipljivim objašnjenjima, dopuštajući čitatelju da prati njezinu tugu. Također ona opisuje apsurdnost koji se skriva iza Boyevog života, dopušta nam da zavirimo u život majke kojoj konstantno fali empatije prema vlastitom djetetu.

Četiri godine su prošle od Boyove smrti u drugom poglavlju, no majčina tuga je sve veća. Ona se i dalje udaljava od svog života, svojih bližnjih i supruga. Ponekad joj se čini da je sada veća majka djetetu nego što je bila dok je dijete živjelo.  I to je upravo ono što Versteeha prenosi, što omogućuje čitatelju da osjeća bol majke kao vječnog suputnika i primjećuje da nema šanse da se ikada prevlada takva tuga. Pogotovo jer bol zamjenjuje mržnja. Stil romana postaje sve depresivniji, a kada majka odluči otputovati u Bugarsku, ta odluka ima olakšavajući učinak, kako za nju tako i za čitatelja jer tuga i bol napokon traže izlaz iz donekle nezavidne situacije.

Boy, Wytske Versteeg,Bibliomanija, Lector naklada

Treći i završni dio romana autorica posvećuje traženju istine. Zar je majčin nedostatak empatije prema djetetu okidač Boyeve smrti? Što se zapravo dogodilo dječaku čije je tijelo isplivalo iz vode? Napetost se i dalje povećava, a čitatelj kroz pisanje autorice promatra majku, koja svaki dan čeka istinu. Izgleda kao vrebajuća životinja, uvijek budna, napeta i usredotočena na jedan cilj: doznati što se dogodilo njenom djetetu.

Wytske Versteeg napisala je roman koji kaže neizrecivo. Svojom empatijom uspijeva opisati tugu, depresiju i krivnju inače strukturirane i snažne žene, kojoj jednog dana izmiče tlo pod nogama. Različite perspektive romana otkrivaju složenost smrti i žalosti, mržnje i posljedice nedostatka empatije i ljubavi.

Definitivno teška tema romana, na trenutke bolna i potresna no definitivno vrijedna čitanja.


Nakladnik: Lector- nakladnička kuća (140,00 kn)

Prijevod: Gioia-Ana Ulrich Knežević

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.