BLACKOUT – Marc Elsberg, Egmont,Bobliomanija

Blackout, Marc Elsberg

Živimo u dobu kada ne znamo živjeti bez struje. Zbog nje, postoji tehnologija zbog koje ćemo sa sigurnošću reći kako nam je drago da nam omogućava lagodan, kvalitetniji i duži život. Sve životne blagodati koje nam olakšavaju život možemo zahvaliti samo njoj a mi, mi je uzimamo zdravo za gotovo.

No što bi se dogodilo kada bi ono što nam pruža takav lagodan život, nestalo ne na jedan, dva ili nekoliko sati, nego nekoliko dana? I to ne samo u našem gradu, nego na cijelom kontinentu?

Upravo o tom pitanju razmišljao je Marc Elsberg kada je pisao Blackout. Što bi ovaj tehnološki napredan svijet koji je svaki aspekt svog života predodredio tehnologiji- a koja je ovisna o struji- učinio kada bi ostao bez onoga bez čega ne može zamisliti svoj život?

Bibliomanija, Blackout, Marc Elsberg,Egmont,

Pišući ovakav crni scenarij globalnog nestanka struje u trenutku kada hakerska skupina izvrši napad na električne mreže, Elsberg je godinama obavljao iscrpna istraživanja; davao je i tražio rješenja mogućih situacija gomili stručnjaka a kakva je istinitost u njegovom zlokobnog prorokovanju, govori činjenica da je zbog toga zamoljen sudjelovati na raznim simpozijima vezanim za sigurnost informacijskih sustava.

Ako mislite da su sve to gluposti, razmislite ponovno. Slobodno se osvrnite oko sebe. Tehnologija nam je omogućila da svaki posao olakšamo i organiziramo. Glavni razlog zašto je tehnologija postala tako blisko povezana s našom svakodnevicom je taj što se krećemo u takvom svijetu koja ne može funkcionirati bez nje. Da struje nema, vi ne bi imali interneta jer vam je modem, koji vam pruža tu privilegiju surfanja povezan sa strujom; ne bi imali grijanja, frižideri i zamrzivači ne bi radili, što automatski znači da bi sva hrana koja je spremljena u njima propala.

Plaćanje računa i bilo koje druge transakcije lako se izvršavaju online aplikacijama, no kada nestane struje, jeste li razmišljali kako bi platili hranu ili druge potrepštine nakon što potrošite svaki novčić koji imate u novčaniku? Pitajte se što bi se dogodilo da slučajno obolite ili doživite nesreću a stroj koji bi vam spasio ili produžio život ne radi, jer nema struje?

Shvaćate li sad razmjer posljedica ako struja nestane na par dana?

Elsberg je ovaj roman strukturirao u kratkim segmentima koji mijenjaju perspektivu i lokaciju. Brzo prebacivanje s poglavlja na poglavlje olakšalo je brzo čitanje i pozicioniranje svakog dijela u veću sliku. No ipak, dodavanje određenih  likova u svakom poglavlju dovodilo me do ludila jer sam shvatila kako se više koncentriram na to kako povezati pojedini lik s određenom situacijom. S obzirom na to da je riječ o dugačkom popisu likova bilo je teško povezati se s bilo kojim drugim osim s glavnim likom.

Black out, Marc ElsbergSva ta silina likova, njihova uloga u različitim situacijama i funkcijama nije bila tu da se povežemo s njima kao osobama ( ipak tome ide i u prilog što karakterizacije likova doslovno nema) nego da nam prikažu svu silinu problema s kojima se Europa bori, koliko je sve kompleksno no ipak povezano i jako ranjivo.

Dodatnu nelagodu romanu autor izaziva sa saznanjem da se ono o čemu ovisimo s lakoćom može okrenuti protiv nas.

Kome ćemo se onda obratiti?

Ovo je drugačiji roman od onih na koje sam navikla čitati. Ne mogu reći da je distopijski odnosno distopijski na način na koji sam navikla, ali je jedan od najuvjerljivijih romana koje sam pročitala.

Ipak je to cilj cijele knjige- probuditi nas a onda i educirati jer scenarij koji je Elsberg zamislio itekako je stvaran.

Blackout je triler visokog intenziteta, ali alarmantno služi i da nas prosvijetli o tome koliko se oslanjamo na tehnologiju i katastrofalne posljedice kada cijeli život predodredimo jednoj stvari. Ovakvo pretkazanje ponavlja nastavkom ove knjige pod nazivom Nula, koji nam pokazuje katastrofalne posljedice objavljivanja  na društvenim mrežama.

Roman obavezno čitati navečer, kada nas obavija svjetlo lampe kako bi dojam primičuće apokalipse bio još snažniji.


Nakladnik: Egmont (129,00 kn)

Prevoditelj: Marija Perišić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.