U tvoje ime, Harlan Coben,Znanje, Bibliomanija

U tvoje ime, Harlan Coben

S Harlanom Cobanom već smo se svi upoznali. Riječ je o megapopularnom autoru i izdavačkom fenomenu čiji su romani zauzeli sam vrh ljestvice uspješnica diljem svijeta. Poznat je po svom serijalu o detektivu Myronu Bolitaru (Dom, jedanaestu knjigu tog serijala nedavno smo imali prilike čitati u izdanju Znanja) a  jedan od rijetkih Harlanovih “stand alone” romana upravo je U tvoje ime.

Napoleon Nap Dumas policijski je detektiv koji se nikada nije potpunosti oporavio od smrti svoga brata blizanca Lea. Zajedno sa svojom djevojkom Diane, Leo je tragično umro dok su bili u četvrtom razredu srednje škole pod nerazjašnjenim okolnostima. Službena izjava policije je bila ta da su Leo i Diana pali su pod kotače vlaka, odlučivši počiniti samoubojstvo, no mnogi su mislili da su pod utjecajem droge i alkohola poželjeli preskakati prugu pred naletom vlaka i da je taj glupi izazov rezultirao njihovom nesrećom.

Iste te večeri, dok je vijest o smrti brata još bila svježa, Napu se dogodila još jedna tragedija. Njegova djevojka Maura, otišla je, doslovno u žurbi, bez ikakvog objašnjenja i poruke.

15 godina kasnije Nap je još uvijek emocionalno opustošen čovjek. Svih tih  godina razmišljao je o toj kobnoj noći i nikada nije mogao shvatiti kako je Leo mogao napraviti tako ogromnu pogrešku i dovesti u opasnost sebe i Daine. Petnaest godina Nap će tražiti odgovore na pitanja koja ga muče: kako je i zašto njegov brat stradao, da li je to stvarno bilo dvostruko samoubojstvo kako svi pričaju, u kakvoj je vezi Leova nesretna smrt i Maurin nestanak, te konačno, gdje je ona danas i zašto se još uvijek sakriva?

U tvoje ime, Harlan Coben,Znanje, BibliomanijaDugi niz godina ova pitanja primorala su ga da živi u prošlosti, sa sjenom svoga brata, tražeći zaključak koji nikako da pristigne.

Iznenadan dolazak detektiva iz susjednog grada, dodat će nova pitanja na Napov spisak. Napokon su pronašli dokaz da je Maura živa. Njezine otiske pronašli su u automobilu osobe osumnjičene za ubojstvo, no ona je opet netragom nestala.

Informacije do kojih Nap dolazi u istrazi vode ga iza ograde napuštene vojne baze koja je u jeku hladnoga rata udomljavala dalekometne projektile i do otkrića tajnog društva koje je još kao srednjoškolac osnovao njegov brat. Može li to biti neka poveznica?

Prošlost i sadašnjost napokon se susreću, a zlokobni scenarij otpetljavati –  zlokobniji od onoga što je Nap ikada mogao zamisliti.

Budimo iskreni, pa priznajmo da ne postoji čitatelj koji nije pročitao barem jednu knjigu Harlana Cobena. Čak i ja mogu reći da mi je jedna od prvih “ozbiljnijih” prebjega u kasnim osnovnoškolskim danima bila njegova knjiga. Zadnjih par godina nekako sam ga zapostavila, ali kada je nedavno izašao roman Dom, roman koji govori o bivšem sportskom menadžeru a sada detektivu Myronu Bolitaru ( koji bdw. ima malu cameo ulogu u ovom romanu) moja ljubav prema njegovim romanima ponovno je planula.

Što da radim, kad njegovi romani, imaju nekakvu zavodljivost i draž koja te jednostavno mami da ih čitaš i čitaš. Možda će im neki pronaći manu i reći da se ponavljaju ( hm, ponavljaju se i ljubavni romani pa ih isto čitamo, zar ne?) no, mene, iskreno to ne brine, kada mi svaki roman donosi zadovoljstvo pročitanim.

U tvoje ime, Harlan Coben,Znanje, Bibliomanija

Kada govorim o odličnim romanima, mislim da niti jedan ne bi bio to što je ( bez obzira na dobru ideju) ako ne bi imao lika s kojim se možemo poistovjetiti, koji bi nam se mogao uvući u kožu. Nap je jedan od netipičnih likova koje Harlan unosi u svoje romane i koji me jako podsjetio na jednog od njegovih popularnijih likova: pametan je, oštar, odan do kraja i tip policajca koji se ne boji prekoračiti granice zakona da dođe do pravde koju svatko zaslužuje. No, ipak Nap je malo “tamniji” tip, neprilagođeni usamljenik kojeg progoni duh prošlosti, ali i tip koji vam lako uđe u kožu čim ga malo bolje upoznate.

U tvoje ime, Harlan Coben,Znanje, BibliomanijaVećina ovog romana ispričana je sa stajališta prvog lica. Takvo korištenje točke gledišta je važno je jer je svrha romana opisati Napove osjećaje, emocije i misli dok se on probija kroz misterij smrti brata i nestanak Maure. Harlan je time uspio roman dočarati osobnijim, jer je dopustio Napu da sam ispriča svoju priču dok istražuje slučaj i dok se kroz razgovore s Leom vraća u prošlost.

Ni ovaj roman nije iznimka jer sadrži elemente koji čine svaki Cobenov roman: nevjerojatne akcije i neizvjesnosti, emocije, uzbuđenja, nepoznanica pa čak i nedoumica dok odlučujete kome možete vjerovati. Kao i svaki put, Harlan  izvrsno gradi napetost i neizvjesnost priče koja je od početka privukla moju pažnju da bi pred kraj knjige unio novi razdor koji ostavlja bez teksta. Harlan majstorski na zadnjih dvadeset stranica preokreće cijelu priču, a da sam čitatelj ni ne shvaća da će ga odvesti prema novom zaključku.

Sve u svemu, ovdje se radi o lijepo izrađenoj, višeslojnoj i snažnoj priči potaknutoj tugom, ljubavlju, krivnjom, odgovornošću, vrelim emocijama i svakodnevnim istinama o tome koliko zapravo poznajemo svoje najmilije.

I ovaj put, Harlan nije zakazao.


Nakladnik: Znanje ( 99,00 kn)

Prevoditelj: Mirta Jambrović

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.