Sedam sestara, Lucinda Riley, Egmont, Bibliomanija

Sedam sestara, Lucinda Riley

Lucinda Riley nije novost u knjiškim krugovima. Davno smo je upoznali s romanima Tajna orhideje i Svjetlost s prozora, koji moram priznati, nisu ostavili neki preveliki dojam na mene. Mislila sam da ću njezine knjige ubuduće jednostavno zaobilaziti, no pozitivne reakcije mnogih čitatelja s njezinim serijalom Sedam sestara zaintrigirale su me i moram priznati da su one bile glavni okidač zbog čega sam, pomalo skeptično a više na oprezu, počela čitati serijal.

Dogodilo se upravo suprotno od onoga na što sam se pripremila i začudo, jednostavno nisam mogla prestati sve dok nisam stigla do odličnog završetka koji me zaintrigirao i za ostale nastavke ovog serijala. A ima ih sedam!

Sedam sestara, Lucinda Riley, Egmont, BibliomanijaDobro ste shvatili, serijal od sedam knjiga = sedam sestara, znači svaka knjiga govori o jednoj sestri. Sama ideja za serijal Lucinda je dobila prilikom jedne šetnje kada je pogledala zvjezdano nebo i nad sobom vidjela zviježđe Sedam sestara.

Istražujući malo više o mitovima i legendama koje su vezane uz zviježđe Sedam sestara, Lucindu je jako privukla činjenica da je svaka od tih mitoloških sestara, prema svojim legendama, bila jedinstvena i jaka ženska osoba.

Tada joj je sinulo da i sama ima sedmero djece i da bi bilo fantastično napisati serijal o sedam mitoloških sestara, ali tako da svaka od njih ipak bude predstavnica svojeg vremena.

Na samom početku romana, Lucinda nas polako uvodi u čarobni svijet tajanstvenoga bogataša Pa Salta koji je svaku od djevojaka još kao dojenčad posvajao i dovodio iz različitih dijelova svijeta u izoliran dvorac na Ženevskom jezeru. Kako su djevojčice dolazile, svaka od njih dobila bi ime po jednoj zvijezdi Plejada, poznatom zviježđu Orionova pojasa. Zbog čega je svaku od njih posvajao, zašto su baš one bile odabrane, te pogotovo odakle su, svima je bio misterij.

Kada se sestre, nakon iznenadne smrti voljena oca ponovno okupe, shvatit će da je Pa Salt svakoj ostavio omotnicu koja sadrži trag o njihovoj prošlosti, kao i  sferu s koordinatama koje otkrivaju mjesto na kojem ih je pronašao. Bio je to svojevrsni oproštajni dar svakoj od njih, dar s kojim će, ako to ikada budu htjele, doznati svoje porijeklo i priču o svojoj biološkoj obitelji.

Ono što mi se posebno sviđa u serijalu je to što Lucinda ne ulazi u nesretnu sudbinu svake djevojčice, niti nam daje konkretan razlog zbog čega se našla u poziciji da bude usvojena. Zapravo, Lucinda vještim pisanjem, tako pitko i emotivno iskorištava potencijal priče koja se vrti u obiteljskim korijenima i životu toplih, opipljivih likova. Ono što se posebno ističe u njezinom pisanju, je način na koji je živote likova ispreplela s poznatom kulturnom znamenitošću zemlje u koju je određena priča smještena. Mogu slobodno reći da je Lucinda Riley nevjerojatno talentiran pisac, njezino pripovijedanje je precizno i ​​uzbudljivo, dok nas vješto vodi stilom tako prepunim boja, mirisa i okusa da doslovno osjećate život svakog grada u koji vas odvede.

Sedam sestara, Lucinda Riley, Egmont, Bibliomanija

Želja Lucinde Riley je da kroz serijal Sedam sestara ispriča blažu, žensku povijest prošlog stoljeća kroz prijelomne kulturne događaje. Kad kažem blažu, mislim da Lucinda nikako nije htjela, baš poput svojih muških kolega, ubaciti svoje likove u ratove, sukobe ili pojedine bitke koje su obilježile povijest. Ne, Lucinda Riley htjela je priču koja je isprepletena s poznatom kulturnom znamenitošću i koja nikada ni u kojem slučaju nije svojim stvaranjem ostavila svijetu gorak okus u ustima. Željela je proslaviti dostignuća žena, posebno u prošlosti, gdje je tako često njihov doprinos u tome da naš svijet postane takav kakav je danas zasjenjen dokumentiranim dostignućima muškaraca.

Da li je u tome uspjela? O, da!

Sedam sestara, Lucinda Riley, Egmont, BibliomanijaZato cijelu priču o Maji, prvoj od Sedam sestara pratimo kroz gradnju velebnog obilježja Rio de Janeiroa koji je proglašen jednim od sedam novih svjetskih čuda – kipa Isusa Krista. No, da to ne ispadne samo suhoparan djelić povijesti, Lucinda vješto isprepliće sadašnjost i prošlost, priču Maje i priču njezine prabake Izabele Bonifacio koja se na sve načine pokušava pobjeći društvenim konvencijama i jednostavno slijediti vlastito srce.

Priče Maje i Izabele nevjerojatno su slične, dok se teme poput ljubavi i gubitka provlače kroz njihove živote. A kako Maja sve više otkriva povijest svoje biološke obitelji tako otkriva sve više o sebi i shvaća koliko joj je ovaj put bio prijeko potreban. Priča o Izabel otvorila joj je oči, dozvoljavajući samoj sebi da preboli gubitak i spremno zakorači u novi život ispunjen ljubavi.

Ne sjećam se kada me priča nekog romana apsolutno ponijela poput ove. Neka vas njezina debljina ne odvrati od čitanja jer priča teče, a da i ne osjetite da čitate. I prije nego budete svjesni, doći ćete do kraja priče i poželjeti još! Sva sreća da su tri priče o Sedam sestara već su izašle a četvrtu nećemo morati još dugo čekati.


Nakladnik: Egmont (129,00 kn)

Prevoditelj: Jelena Pataki

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.