Šaptač, Alex North,bibliomanija, v.b.z

Šaptač, Alex North

Što bi ste napravili, da vam dijete u žaru igre kaže kako se igra s dječakom iz poda? Vrištali iz sveg glasa, bojali se za djetetovu mentalnu stabilnost, pozvali sve poznate i nepoznate egzorciste ili jednostavno odmahnuli rukom na djetetove imaginarne prijatelje i preveliku maštu dok u glavi već polako pišete prve rečenice neobičnog i mračnog romana? Ako se pitate zašto vas uopće ispitujem ovakve stvari, znajte da se ovo dogodilo Alexu Northu u trenutku dok se njegovo dijete igralo sa svojim izmišljenim prijateljem. Alex je očito reagirao na neobičan način kada je na rečenicu “Igram se s dječakom iz poda.„ , dobio ideju napisati ovaj neobičan, mračan triler.

Šaptač, Alex North,V.B.Z., BibliomanijaŠaptač je roman o ocu i sinu, Tomu i Jakeu Kennedyju koji nakon smrti supruge i majke, žude za novim idiličnim mjestom koji će ih odvući daleko od podsjetnika na osobu koju su izgubili. Tom je, unatoč bolnom gubitku, odlučan pružiti Jaku normalno djetinjstvo, no dječakovo ponašanje i upadanje u nevolje nimalo mu to ne omogućuje.

Jake je od uvijek bio poseban dječak, ranjiv i kreativan, provodeći vrijeme družeći se više sa izmišljenim nego sa stvarnim prijateljima te ga je zbog toga cijelo vrijeme pratio status autsajdera koji se nije mogao uklopiti u školi. Tu njegovu posebnost, najviše je podupirala i razumjela Tomova supruga s kojom je dječak bio posebno prisan. Sada kada su ostala njih dvojica, Tom pokušava svim silama pronaći način kako bi mu se približio i razumio ga, no sve mu se više čini kako svaki njegov pokušaj sve više produbljuje razdaljinu među njima.

Zvučalo je poput mjesta gdje ćemo biti na sigurnom.

No u nečem su se složili, kada su izabrali malo, idilično englesko selo Faetherbank kao mjesto u kojem će započeti novi život. No, i Faetherbank ima svoje ožiljke iz prošlosti. Ono što Tom nije znao, je to, da je u tom malom gradiću prije dvadeset godina serijski ubojica poznat javnosti kao Šaptač (jer je svojim žrtvama šaputao na prozoru) oteo i ubio pet dječaka. Iako je sada u zatvoru, malo prije nego što se Tom i Jake pojave u novom domu, nestaje dječak i sve se čini da netko kopira način serijskog ubojice- šapćući im na prozoru. I dok detektivi pokušavaju pronaći nestalog dječaka, Jake počinje dobivati upozoravajuće poruke od svojih zamišljenih prijatelja, a neobično šaputanje pojavljuje i na njegovom prozoru.  Tom ubrzo shvaća da kuća ima svoje tajne a da Jake više nije siguran u njoj.

Ostaviš li vrata otvorena, začut ćeš šaputanje iz sjena…

Zanimljivo je kada čitate neku knjigu i shvatite da knjiga zapravo ide u totalnom drugom smjeru od onoga što ste očekivali. Da, dobila sam triler. Da, mračan je, uzbudljiv, zastrašujuć. No, ova knjiga se prvenstveno bavi odnosom oca i sina, intenzivno pojačavajući svaki njihov osjećaj ljubavi, nemoći, boli i straha. Autor vješto govori o tuzi i kako ta bol može utjecati na naše svakodnevne radnje, naš misaoni proces i kako se povezujemo s onima koji su nam najpotrebniji. To je i upozorenje na to kako naši postupci imaju važan utjecaj na one oko nas i kako oni mogu promijeniti naše i tuđe postupke, na dobro ili na loše.

Šaptač, Alex North,V.B.Z., Bibliomanija

North se intenzivno bavi svakim likom pojedinačno, dajući nam uvid u njihove osjećaje, razmišljanja, dušu, poteškoće i probleme. Unatoč perspektivi Toma i Jakea, ubojičina perspektiva bila mi je najzanimljivija. Rijetko koji autor ima tu sposobnost detaljno objasniti njihove obrasce razmišljanja, njihove emocije i opravdanje svojih pogrešaka. Često se zna dogoditi da su mi njihov čin bude sulud, nelogičan i neobjašnjen, no North je savršeno ušao u um ubojice, dajući i onaj drugi pogled, koji zapravo rijetko vidimo.

Uz tako lijep i tečan stil pisanja, autor dodatno začinjava već napetu radnju dodajući natprirodne elemente, poput imaginarne djevojčice koja zna svaki Šaptačev korak, pa čak i neobičnih leptira i po meni oni odlično zapetljavaju ovu odličnu priču.

Šaptač je vrlo vješto napravljen i uvjerljiv triler, riječi teku kroz svako poglavlje i priča se sjajno odigrava, a svaka je riječ  stvorena da vas poveže u sljedeću. Odnosi su odlično napisani a završetak sjajno osmišljen.

Prava za film su već prodana Hollywoodu, zapravo braći Russo, redateljima poznati po režiranju Avengersa: Endgamea dok autor trenutno piše još jedan roman, ovaj put o nasilnom ubojstvu i nemogućem nestanku, no za njegov izlazak još ćemo se načekati.

Do tada, uživajte u Šaptaču!


Izdavač: V.B.Z (99,00 kn)

Prevoditelj: Andrea Šimunić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.