Highlander-Dodir divljeg ratnika, Karen Marie Moning

Highlander-Dodir divljeg ratnika, Karen Marie Moning

Ponekad, kada većinu svog čitalačkog vremena provedem čitajući jedan žanr (barem 99 % svog vremena) tada, čisto da razbijem monotoniju, u svoj čitalački žar volim ubaciti nešto novo, smjelije, kako bi rekli “nešto za opuštanje” pa vodeći se time često posegnem prema ljubavnim romanima.

Sa serijalom Highlander, vjerojatno ste svi upoznati. Sada je već izašao i treći dio pod nazivom Dodir divljeg ratnika, a autorica je sada već svima poznata kao autorica kojoj su putovanja kroz vrijeme, vile i vilenjaci pa čak i mračna magija dobrodošla pojava u romanima.

Highlander-Dodir divljeg ratnika, Karen Marie MoningLisa i Circenn sastali su se pod neobičajnim okolnostima. Ona je djevojka iz sadašnjosti koja na svojim ramenima nosi puno odgovornosti. On je žestoki ratnik koji je besmrtan još od četrnaestog stoljeća. Izreka kako je radoznalost ubila mačku, toliko je istinita u ovoj priči jer kada pod naletom znatiželje Lisa dotakne tajanstvenu bočicu koja se našla u muzeju u kojem je radila, odjednom se nađe tamo gdje nije ni trebala biti- daleko u četrnaestom stoljeću, ispred ni manje ni više nego prekrasnog i golog Circenna.

Circenn Brodie moćan je škotski ratnik čiji su život obilježile prisege i kodeksi kojih se strogo pridržava. Kada nestane bočica sa svetim eliksirom, Circenn baca urok kako ne bi pala u pogrešne ruke.

Urok zapravo nije ništa strašno, samo je ispomoć u slučaju ako netko dotakne bočicu. Jer zahvaljujući njemu, bočica će se, bez obzira gdje se ili u kojem trenutku nalazila, istog trenutka vratiti njemu. Zbog čega bi se zamarao traženjem, ako mu ovakva kletva može pomoći? No, prilikom izricanja uroka, pokrala mu se mala greškica, pa je ubrzo shvatio da će mu se uz bočicu, vratiti i osoba koja ju je dotaknula.

Uvidjevši vlastitu pogrešku, kao častan čovjek daje obećanje Adamu Blacku (da, onom Adamu Blacku)- tko god se pojavi s bočicom, bit će odmah ubijen. Ali kad mu ta žena, koja se iznenada našla ispred njega kaže da je iz budućnosti, Circenn ne zna kako se nositi s njom. Bio je spreman na sve, ili je barem tako mislio, sve dok mu sudbina nije dovela djevojku koja će poljuljati cijeli njegov svijet.

Čovjek koji se položio zakletvu da će je ubiti, ratnik koji je svoj život živio časno po kodovima i prisegama, ne može se natjerati da učini ono na što se zakleo. A žena, koja je u proteklih pet godina rijetko doživljavala nježnost, brigu i utjehu pronalazi upravo kod tog ratnika.

Highlander-Dodir divljeg ratnika, Karen Marie MoningAli u budućnosti ju čekaju obaveze, i iako Circenn tvrdi da je ne može vratiti, Lisa je nepokolebljiva u pronalaženju izlaza iz svog problema i povratak u budućnost i prema obavezama koje je čekaju …

Čak i ako to znači da će slomiti dva srca u tom postupku.

Kao i uvijek, Moning je uspjela učiniti da mi nekoliko sati doslovno proleti u minuti! Znajući našu slabu točku (ŠKOTI, pobogu!!)  daje nam dobru ljubavnu priču, upotpunjenu zgodnim i ponekad smiješnim dijalozima.

Budimo realni, takvi romani ne nude nikakvu mentalnu vrijednost, ali ponekad, a možda i malo češće, svaka žena treba da se onesvijesti čitanjem o polugolim gorštacima koji voli ženu na način na koji bi svaka žena poželjela da se voli.

A i koja žena ne bi odoljela prekrasnim Škotima, koji se malo, malo pojave golih pasa, ili kao u ovom slučaju goli kao od majke rođeni?

Ono što mi se dodatno svidjelo, bila je pojava zloglasnog Adama Blacka, koji se u prvom romanu o Highlanderima, Ljubav izvan vremena, pokazao kao opaki vilenjak koji će učiniti sve da nekome pokvari planove. No, ovdje se doslovno pokazao kao dobra dušica i ja jedva čekam šesti dio serijala The Immortal Highlander koji će upotpuniti njegovu priču.

Highlander je serijal, za kojeg vjerujem da ćete s užitkom čitati. Predvidljivi su to romani, ali to nije razlog da ih manje volimo ili manje čitamo, zar ne?


Nakladnik: Stilus knjiga (99,00 kn)

Prevoditelj: Ivan Babačić i Tea Tosenberger

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.