što sam čitala u mjesecu ljubavi

Što sam čitala u mjesecu ljubavi?

Ljubići, kao i svaki drugi književni žanr, bijeg je od stvarnosti, što nam zapravo dođe kao odlična antistresna terapija, pogotovo nakon napornog dana. Oni su zabavni, sladunjavi, srcedrapateljni, romantični, humoristični, erotični no ponekad se pitam, zašto ih ne čitam češće?

Zato sam odlučila, uz sve ljubavne romane koje mi stoje na policama, da veljaču, koju nazivaju i mjesecom ljubavi, začinim tako da pročitam barem jedan dio tih romana i na kratko zaboravim probleme, neoprano suđe, neispeglan veš. Ono uobičajeno što bih najradije preskočila…

Highlander: Poljubac divljeg ratnika, Karen Marie Moning

Kao i uvijek, Moning je uspjela učiniti da mi nekoliko sati doslovno proleti u minuti! Znajući našu slabu točku (ŠKOTI, pobogu!!) daje nam dobru ljubavnu priču, upotpunjenu zgodnim i ponekad smiješnim dijalozima.

Budimo realni, takvi romani ne nude nikakvu mentalnu vrijednost, ali ponekad, a možda i malo češće, svaka žena treba da se onesvijesti čitanjem o polugolim gorštacima koji voli ženu na način na koji bi svaka žena poželjela da se voli.

A i koja žena ne bi odoljela prekrasnim Škotima, koji se malo, malo pojave golih pasa, ili  goli kao od majke rođeni?

Izdavač: Stilus knjiga (99,00 kn)
Preveli: Leona Lukareva i Ruđer Jeny


Slučajni cimeri, Beth O’Leary

Ovo nije jedna od onih tipičnih ljubavnih romana, ovo je romantična komedija koja prati evoluciju jedne neobične veze – i neobičnog dijeljenja stana- od nespretnih stranaca do bliskih prijatelja- u slatkom šarmantnim i humorističnom ozračju.

Autorica se u romanu osjetljivo i promišljeno uspjela pozabaviti ozbiljnom temom (psihološkim zlostavljanjem) dajući mu važnost no istodobno s time nije gubila na lakoći priče, niti na aspektu da je ovo ipak jedan od onih ljubavnih romana koje pročitamo u jednom poslijepodnevu.

Izdavač: Znanje (119,00 kn)
Prevoditelj: Andrea Cvjetković


Cimeri, Christina Lauren

Ideja o braku s aspekta dobivanja imigracijske vize nikada nije zvučala tako primamljivo u novoj romansi Christine Lauren…

Bujna romansa, komplicirane emocije, tiha čežnja, lepršavi dijalozi, simpatični i stvarni likovi koji su izvrgnuti urnebesno smiješnim situacijama, čak i cvjetanje odnosa glavnih likova i njihove kemije prilično je kliše, ali ponekad je potrebno samo pročitati laganu i slatku priču koja vas nasmijava.

Predvidljivi su to romani, ali to nije razlog da ih manje volimo ili manje čitamo, zar ne?

Izdavač: Stilus knjiga (99,00 kn)
Prevoditelj: Ana Sabo


Izopačena palača/ Posrnuli princ, Erin Watt

Napetost i požuda, ljubav, pohlepa i zloba sastojci su koje Erin Watt ne mogu zaobići u pisanju. Iza tog imena stoje dvije autorice- Jen Frederick i Elle Kennedy (autorica koja je kod nas poznata po Off Campus serijalu i koja voli jake junakinje, seksi alfa muškarce, dozu seksualnog naboja i opasnosti). Nije ni čudo, da ovaj dvojac, točno zna koju “žicu” trebaju pogoditi u čitatelju da za ovu sjeb…, iskrivljenu obitelj Royal umjesto gnušanja osjeća suosjećanje i ljubav.

Što još mogu reći o ovim knjigama? Kada ih počnete čitati, uvući će Vas u svoj kraljevski svijet i nećete znati što vas je pogodilo.

Preporučujem čitanje serijala tek kada nabavite sve nastavke!

Izdavač: Stilus knjiga (99,00 kn)
Prevoditelj: Marija Perišić


Prljave laži, Raine Miller

Ima nešto u ovakvim knjigama. Ne znam zbog čega, al’ jednostavno ima nečega što te tjera je da ne jedeš, ne spavaš i da ti  zapravo jedina aktivnosti bude opetovano okretanje stranica dok tamo negdje u dva sata iza ponoći ne shvatiš da si pročitao cijelu knjigu.

Ali, činjenica je ta da ih gutamo. Doslovno.

A upravo tako djeluju romani Raine Miller. Ona spaja dvoje ljubavnika na praktičan i romantičan način, no zaslađuje to s puno seksi scena da sam roman postane zarazan, srcedrapajuć i toliko opsesivan.

Izdavač: Stilus knjiga (79,00 kn)
Prevoditelj: Antonia Bojčić


Mario Benedetti – Primirje

Primirje je jednostavna priča, jedna od onih koja ne zadaje mnogo udaraca ali koji se uspijevaju igrati s toplinom ljudskih odnosa kroz cijeli roman. Benedetti je pokazao dubok i snažan uvid u unutarnji svijet svojeg lika, pišući jednostavne rečenice, bez naglih odstupanja. Nema tu napetosti ili prevelikih zapleta. Autor predstavlja priču koja me je iznenadila zbog svoje prividne jednostavnosti, ali onda sam otkrila da to nije bilo tako jednostavno kao što se činilo.

Primirje, Mario Benedetti,Iris Illyrica,Bibliomanija Bibliomanija,Jer što je zapravo Primirje? Pauza, prekid dosade i rutine, sažaljenja i unutrašnje otkrivanja glavnog junaka. Prava spoznaja otkrića da je njegova duša još uvijek plodna, puna ljubavi i osjetljiva na svijet oko sebe. U svom buđenju iz snova i žaljenja, u svojoj obnovljenoj želji za životom, on susreće ženu koja predstavlja njegovu razumnu sreću, uklanjajući ga od umora žalosti, iz prikrivene monotonije, iz taktilnog sjećanja na strast koja je proživljena a sada začudo, ponovno pronađena i s otkrivenom sposobnošću ponovo se zaljubiti, voljeti opet.

Primirje je vrsta knjige koja nas tjera da pogledamo oko sebe. Jednom sam čula komentar “Lijepo je tužna.” i sada toliko shvaćam taj komentar. Primirje je prekrasno, duboko, predivno ali kvragu, udara tamo gdje najviše boli. S druge strane, to je vrsta knjige koja nas tjera da pogledamo oko sebe i uživamo u vremenu koje nam je dano.

I volite, bezuvjetno volite!

Izdavač: Iris Illyrica (129,00 kn)
Prevoditelj: Željka Lovrenčić


Ljubavno posredovanje za početnike, Maddie Dawson

Roman Maddie Dawson „Ljubavno posredovanje za početnike“  bio je veliko iznenađenje američke književne scene u ljeto 2018. godine kada je postao jedno od najomiljenijih ljetnih štiva. Ovo je topla i zabavna priča koja će vas osvojiti živošću i humorom ( pa čak i opetovanom glupošću) glavne junakinje. Štivo je izuzetno lagano i pitko, prava  romantična priča koja uspijeva biti simpatična uz veliku dozu luckastih likova.

Ako volite ljubavne drame – a ovdje ih ima- navalite!

Izdavač: Mozaik knjiga (99,00 kn)
Preveli: Aleksandra Barlović

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.