Zadnje što sam vam lagala, Riley Sager, Fokus na hit,

Zadnje što sam vam lagala, Riley Sager

Riley Sager nekako je nadmašio samog sebe. Iskreno, izuzetno mi je drago zbog toga što su Preživjele bile pravo osvježenje, prepune brzog tempa i autorove ljubavi prema slasher filmovima. Zadnje što sam vam lagala nadmašuje zadivljujući “hype” koji je postigao svojim prvim romanom.

Iako je u romanu Preživjele doslovno napravio kopiju jednog takvog hororističnog podžanra, u Zadnje što sam vam lagala Riley ublažuje elemente koje su pratile prvi roman, te bez krvavog događaja ponovno pojačava osjećaj neizvjesnosti i napetosti.

zadnje što sam vam lagalaNa početku romana upoznajemo Emmu, svestranu mladu umjetnicu koja je nedavno imala svoje veliko predstavljanje na umjetničkoj sceni. Njezine slike, jednostavno nazvane po slijedu kojem su slikane kriju mračnu tajnu – na svakoj slici nalaze se tri djevojke, vješto sakrivene među potezima kista. Emma još uvijek osjeća posljedice nestanka tih triju djevojčica koje su, zajedno s njom, prije petnaest godina boravile u ljetnom kampu Nightingale.

Kako joj nestanak djevojka još uvijek proganja, a ponajviše jer osjeća grižnju savjesti, Emma prihvaća ponudu vlasnice kampa da se vrati u novoobnovljeni kamp, ovaj put kao savjetnica. No Emma ima i svoje planove – zacijeliti svoje rane te napokon doći do zaključka što se zapravo dogodilo s djevojčicama koje su nestale prije petnaest godina.

Kako je u romanu Preživjele vladao osjećaj brze radnje, u Zadnje što sam vam lagala zaplet je mnogo sporiji – i to nije ništa loše- to je jednostavno nešto čega morate biti svjesni ako očekujete isti onaj osjećaj čitanja ako ste čitali Rileyjev prvi roman.

Upravo ta sporija radnja, to vraćanje u isto fizičko i emocionalno okruženje u kojoj se dogodila Emmina trauma, omogućilo mi je da se postupno upoznam s razmjerom njezine opsjednutosti nestankom i osjećajem krivnje. Trebalo mi je oko 50-ak stranica, možda čak i više, da se napokon “spojim” s radnjom i nametnutim ritmom, ali nakon što je sve sjelo na svoje mjesto, ostatak romana sam doslovno progutala.

Sager je majstor motiva, ispunjavajući svoje priče upravo pravom ravnotežom dugih i impulzivnih radnji. Već na početku Emmu je učinio nepouzdanom pripovjedačicom – upravo onakvom za koju ne znaš da li bi je potapšao po leđima zbog neracionalne hrabrosti ili udario zbog takve ludosti! Te impulzivne radnje vjerojatno su njegov zaštitni znak, jedino što je ostavio od svoje ljubavi prema slasher hororcima – glavna protagonistica toliko je nestabilna u svojim promišljanjima i postupcima te puna neracionalnih odluka da nas navodi da Emma nije osoba kojoj u potpunosti možemo vjerovati.

Zadnje što sam vam lagala, Riley Sager, Fokus na hit,

Riley me naveo da osjećam empatiju prema njoj samo zbog događaja iz prošlosti, ali ona niti u jednom trenutku nije pokazivala karakteristike koje bi je učinile toplom osobom i koje bi me navele da navijam za nju. Međutim, mislim da je i Rileyjev cilj bio da se kao čitatelj ne povežem s njom. No, upravo sam se zbog njenih postupaka i hladnoće cijelo vrijeme pitala što zapravo postoji iza njene priče i koliko je zapravo upletena u nestanak te što se zapravo događa(lo) u kampu Nightingale.

Ono što se najviše osjećalo bila je prisutnost odsutnosti triju djevojaka, osjećaj neodgovorenih pitanja i odnosi koji dobivaju neke nove dubine, što me konstantno vuklo da saznam što se zapravo krilo iza nestanka, doslovno propitkujem svakog lika i istražim mogućnost njegove upletenosti.

Riley Sager se dobro snalazi u tajnama i lažima, stvarajući preokrete i pitanja u pravom trenutku. Na kraju, napravio je onu vrstu nepredvidljivog zaključka za kojim svi čitači žude – krajnje šokantno, vješto predviđeno a opet, toliko sakriveno od očiglednog da ću, na kraju romana, svakako reći da sam uživala u pročitanom.


Nakladnik: Fokus na hit (119,00 kn)

Prevoditelj: Iva Tomečić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.