knjige

Knjige s kojima nisam na TI, iliti kako sam odlučila napisati post o knjigama koje mi se nisu svidjele

Jednom sam davno naglasila da Bibliomanija neće biti blog na kojima pišem negativni osvrt. Ne zato što drugi to traže ili žele od mene već zato što se s takvim negativnim osvrtanjem ne želim ni baviti niti potratiti svoje vrijeme pišući takav osvrt dok mogu to vrijeme provesti zavaljena na kauču i čitati neku bolju knjigu.

No to ne znači da takvih knjiga nema.

Ne mislim da su to nužno loše knjige, jer ono što smatram da meni nije sjelo, ili što nisam pročitala do kraja ne znači da neće sjesti vama ili da nećete s užitkom pročitati tu knjigu. Ili obratno. Ali, eto, jedan dan sam odlučila da ću, na kraju svake godine napisati par riječi o svakoj toj knjizi.

Toliko toga ovo govori o meni kada je ovaj tekst u mojim skicama već nekoliko mjeseci a odluka je pala na kraju 2019. godine.

No, drago mi je što je tako ispalo, jer sam u međuvremenu dodala i nekoliko updateova na pojedine autore, što znači da a) jednostavno nije bio moj trenutak niti s autorom niti s knjigom pa sam možda dobar roman doživjela na krivi i drugačiji način ili b) i autori mogu imati svoje dobre i loše trenutke s knjigama pa u masi romana koji objavljuju dogodi im se neki lošiji roman.

Odmah ću vas upozoriti – ovo su knjige koje se prvenstveno nisu svidjele meni, koje nisam uspjela pročitati do kraja, nekada će to biti iz nekog glupog razloga, nekada mi jednostavno nije sjela i koliko god puta pokušavala knjizi dati šansu nismo našli na istoj valnoj dužini.

Sad kad smo to utvrdili, možemo li krenuti?

Ahilejeva pjesma, Madeline Miller

ahilejeva pjesmaRoman koji je postigao zavidan uspjeh kod književne kritike kao i kod čitatelja meni je donio samo glavobolju.

No, da, mogu slobodno reći da Ahilejeva pjesma i ja imamo povijest. I to dugu, dugu i bolnu povijest.

Bila je i još uvijek je, knjiga koja me negdje u podsvijesti zove da je se još jednom dočepam, da provjerim kako i zašto nam taj retrogradni Merkur u Škorpionu nije poklopio datume pa da se u ta tri naša pokušaja nikada nisu poklopili osjećaji i želja za daljnjim čitanjem. Jer mučila je ona mene baš kao što sam mučila i ja nju. Uglavnom, shvaćate, od Madeline Miller sam digla ruke- bar na neko razdoblje.

Update:

Ahilejevu pjesmu još nisam pročitala, no, Madaline sam dala još jednu šansu s njenim novim romanom Kirka. Toliko mi je drago da sam krenula u tu “samoubilačku” misiju jer je Kirka ispala najbolja završnica i jedna od najboljih pročitanih knjiga 2019. godine!

Osvrt možete pročitati ovdje.

Žena u kabini 10, Ruth Ware

Zena-u-kabiniRoman ima sve što jedan klasičan krimi- roman treba imati: ubojstvo, zagonetku i  misterij.

Ali negdje na pola puta autorica se izgubila s glavnom protagonisticom romana. Jeste li primijetili kako se nakon romana Djevojka u vlaku pojavljuju svesilne “heroine” koje spašavaju dan bez obzira na njihove “nepravilnosti”?

E pa, ova heroina, meni je užasno išla na živce.

Ne znam da li su njezini napadaji panike i anksioznosti trebali utjecati na mene – pretpostavljam da jesu – ali iskreno utjecali su na negativan način. To njezino ponašanje samo me je živciralo i smetalo te se zbog toga nisam mogla koncentrirati na roman kako sam htjela. Bila mi je i još uvijek je, djetinjasta i naporna žena koja se ne može nositi s problemima.

Nažalost, knjiga je započela s vrlo zanimljivim početkom, a završila s mlakom sredinom i vrlo čudnim i nerealnim krajem zbog kojeg je ovaj roman bio prvi (a) i zadnji, koji se našao s negativnim osvrtom na mom blogu.

Ako vas zanima cijeli osvrt, možete ga pročitati ovdje.

Update: upravo čitam najnoviji roman Ruth Ware, Smrt gospođe Westaway i mogu iskreno reći da – uživam!

Jesen, Karl Ove Knausgård

jesenNe pitajte – ne znam ni zašto sam uopće pokušavala. Jesen je jedan od onih knjiga koje nisam završila i koji mi je išao na živce već pri prvom pročitanom poglavlju.

Pretpostavljam da je bilo do mene, jer Karl Ove Knausgård jedan je od popularnijih autora ali mislim da neću provjeravati tko je zapravo “kriv” jer imam tendenciju da mi se inače popularni pisci obično niti ne svide.

No, tko zna, možda se i predomislim.

Djevojčica koja je obožavala Toma Gordona, Stephen King

Znate da ja obožavam, obožavam Stephena Kinga. No, kako čovjek “štanca” svoje romane kao lud, znala sam da će mi kad – tad jedna od njegovih knjiga ostaviti gorak okus u ustima. Budimo iskreni, čak i uspješnom autoru kao Kingu ne mogu sve knjige biti THE BEST knjige. I eto, naletjela sam na Djevojčicu koja je obožavala Toma Gordona.

Pročitala sam dovoljno njegovih romana da mogu reći da ovaj ne posustaje za ostalim njegovim romanima – u njoj postoji napetost koja se može rezati nožem, čudovišta iz naših noćnih mora koja izviruju iz mašte tako da kasnije ne možemo odrediti gdje je stvarnost prestala, a počela noćna mora… no mene je jednostavno smorio.

Roman sam naravno pročitala do kraja, no ovaj roman je jedan od onih kojih prvo spomenem kada kažem da sam od njih očekivala više no što sam dobila.

Serijal Različita, Veronika Roth

Za distopijske romane sam uvijek. Stvarno. Ali ako neki serijal odbijam pročitati do kraja to je zasigurno ovaj.

Ne zato što mi se roman nije svidio, što su mi likovi bili užasno apatični ili mi radnja nije sjela. Štoviše, uživala sam u svim romanima u serijalu pa tamo negdje do sredine zadnjeg romana kada sam otkrila završetak. Od tog dana ovaj serijal je za mene prekrižen.

Za one koji su pročitali serijal, vjerojatno će vam ovaj otpor prema završetku biti jasan. Za one koji još uvijek nisu, nadam se da nemate prijateljicu koja će vam, kao što je i meni spojlala kraj.

 

 

To bi bilo to. No, opet ću reći i nadam se da ste shvatili da se ove knjige prvenstveno (iz različitih razloga) nisu svidjele meni. Niti je ovo kritika onima kojima su spomenute knjige odlične. Dapače, pozivam sve na kvalitetnu raspravu, bilo da je to zbog nabrojanih knjiga, ili zbog knjiga koje se vama nisu svidjele ili koje niste završili!

 

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.