Dvadeset devet i pol razloga, Denise Grover Swank, bibliomanija, stilus knjiga

Dvadeset devet i pol razloga, Denise Grover Swank

Kada bi netko spomenuo Rose Gardner, vjerojatno bi mu na pamet pale dvije stvari- prva bi bila optužba da je ubila svoju majku a druga bi stvar bila naziv lokalne čudakinje. Iako je oprala ljagu sa svoga imena i dokazala svoju nevinost, pojam čudakinje teško može obrisati. Jer Rose ima vizije. Nisu to neke strašne vizije, nego one obične, koje dođu nenadano i koje ne može kontrolirati i koje joj izlete iz usta prije nego što promisli. Sve su to mala dobronamjerna upozorenja koja Rose dijeli sa stanovnicima Hanryette, poput nestanka psa, pronalaska izgubljenih ključeva ili upozorenja da će lokalna cvjećarica dobiti vodene kozice. Ali ponekad se Rose dogode i one malo veće, ozbiljnije vizije. Vizije koje je vode u nevolje. Vizije koje su je dovele do njenog drugog slučaja.

Iako je napokon dobila samostalnost koju je oduvijek priželjkivala, jedne stvari se nikako nije uspjela riješiti – njenog bezveznog posla u Uredu za motorna vozila i nove šefice Suzanne -koja je barem ne pokušava ubiti kao prošla šefica-ali otvoreno pokazuje svoje neprijateljstvo.Kada dobije poziv okružnog suda, Rose se napokon ponada da će barem jedno jutro provesti bez ikakvog incidenta. Ali kuda pođe, Rose prate nevolje, pa je odmah na sudu imala okršaj s pomoćnikom državnog tužitelja i novu viziju koja joj pokazuje da je tužiteljstvo optužilo krivu osobu.

A tu ne pomaže ni činjenica da je u muškom toaletu čula ubojicu kako govori kako će se izvući od optužbe za ubojstvo. Pa što djevojka poput Rose Gardner može napraviti da oslobodi nevinog Bruce Wayne Deckera? Tužitelju ne može jednostavno ušetati i ured i reći: “Ovaj čovjek je nedužan, vidjela sam to u svojim vizijama!” Čovjek bi je proglasio ludom- iako već svi misle da luda. Znajući da ne može dopustiti da nevin čovjek ode u zatvor, ona je odlučna da dokaže njegovu nevinost tako što pokreće svoju istragu o ubojstvu. Roseina najnovija avantura će zakomplicirati njen  život još jednom, ali to neće  zaustaviti ovu damu od ostvarenja onoga što treba učiniti!

Dvadeset devet i pol razloga, Denise Grover Swank, bibliomanija, stilus knjigaRose ne pridonosi ni činjenica da se njezina sestra Violet pokušava uplesti u njezin život pokušavajući joj namjestiti lokalne dečke samo da prestane viđati svog novog dečka Joa Simmonsa dok se sama bori s krizom srednjih godina. A ni to da se Joe nalazi kilometrima daleko i da je pokušava nagovoriti da se preseli kod njega u Little Rock  pa da može paziti da ne upadne u nove nevolje.

Hoće li Rose uspjeti osloboditi nevinog čovjeka?  Tko će joj sve pomoći? I tko je zapravo ubojica? Očigledno je da Rose nije naučila svoju lekciju kako treba. Hoće li zbog toga upasti u novu nevolju?

Druga knjiga o neponovljivoj Rose Garden donosi nam nove zgode i nezgode hrabre i neobične heroine. Dok se u prvom dijelu – Dvadeset osam i pol želja Rose pokušavala domoći vlastite slobode, u drugom otkriva sve čari slobodnog života i mogućnosti koje donosi. Rose postaje osoba koja je i koja je trebala biti- mlada i neovisna, pomalo naivna, tvrdoglava i neobična žena. Ako se nešto loše može dogoditi kod nje- vjerujte mi, dogodit će se. Murphyjev zakon njezina je Biblija. Uvaliti se u nevolju? Prava sitnica! Jer gdje je Rose, nevolje su iza nje. Swank je stvorila privlačan lik, a odnosi koje Rose razvija s  drugim likovima samo podiže želju da saznam što će se dalje događati u njenom životu. Iako se čini da su njeni pokušaji osuđeni na propast i da očajnički treba pomoć, u stvari, Rose uspješno dokazuje da ono što zamisli može i ostvariti. Iako je pri tom pokušaju moraju svi spašavati.

Ono što mi se sviđa kod pisanja Denise Grower Swank je to što radnja nije predvidljiva i nije očita od samog početka. Njezin stil pisanja tjera vas da okrećete stranice a mješavina romantike i krimića  vodi priču da se kreće naprijed na takav način da drži čitatelja zadubljenog u knjigu i da je pročita doslovno u jednom danu.

Iako je autorica dovoljno dobro uvela radnju iz prve knjige Dvadeset osam i pol želja u drugu tako da čitatelj može skočiti pravo u priču i shvatiti sve bez da je serijal počeo čitati od prve knjige, ipak preporučujem, da ga počnete čitati od početka. Za sada su prevedene samo tri – Dvadeset osam i pol želja, Dvadeset devet i pol razloga i Trideset i pol izlika i nadam se da će Stilus knjiga prevesti ostalih šest knjiga koje čine serijal o neodoljivoj Rose Gardner.

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.