štorka, jelena hrvoj, bibliomanija

Štorka-Jelena Hrvoj

Oni koji me prate na mojim stranicama vjerojatno će primijetiti kako se u  zadnje vrijeme ponavljam i ponavljam. Tako će biti i dalje dok ne uvjerim i ostalo drago čitalačko pučanstvo u ono u što sam se sama uvjerila u zadnje dvije godine- a to je da moramo čitati domaće! I sama sam do nedavno imala percepciju da su strani bolji od naših autora te da su zbog toga njihovi radovi cjenjeniji, privlačniji… Oh, kako sam se samo prevarila! Jer pogledavši i u ove naše krajeve otkrila sam Jelenu Hrvoj, mladu autoricu koja me je svojim romanom doslovno izula iz cipela.

Jelenin roman bavi se životima troje ljudi. Tu je Viktor Supnia, čovjek koji pokušava živjeti normalnim životom dok ga izjeda krivnja zbog zločina koji je davno učinio. Od rođenja Viktor je imao sve. Novac, utjecaj ali ne i ljubav roditelja. Viktor je oduvijek prezirao oca jer mu je sve bilo važnije od vlastitog sina. Ime Supnia njegovom je ocu bilo sve, njihovo ime bilo je utjecajno i otvaralo svaka vrata. Uz “malo” novca naravno, kojeg je uvijek bilo. Upravo jer nije oskudijevao u ničemu, Viktor nikada nije znao gdje mu je granica pa je dane provodio u omaglici zahvaljujući brdu alkohola i droge koje je često konzumirao.

Jednog dana, na vratima mu se pojavljuje mlada Karolina, koja mu govori  da je trudna i da otac nije nitko drugi nego on. Uspaničen, Viktor je nudio ponudu za ponudom u želji da se Karolina makne iz njegovog života i makne tu smetnju koja se nalazila u njenom stomaku. Kada je shvatio da je sve bezuspješno, Viktorov oštećeni um se zamračio. Zadnje što se sjeća, bila je Karolina okružena lokvom krvi i miris jagoda koje će ga zauvijek podsjećati na zločin koji je učinio.

Zahvaljujući očevim vezama, ubrzo se sve zataškalo. Velike količine novca kružile su da se gurne pod tepih ono što je napravio. Deset godina kasnije,Viktor pokušava živjeti sa svojim grijehom. Jedino svijetlo u životu je njegova žena Niki koja zna sve njegove tajne i koja ga izvlači iz mračnih zakutaka vlastitog  uma. Kako ne mogu imati djecu, ubrzo usvajaju djevojčicu Anabel a  Viktorov um ponovno počinju opsjedaju demoni  krivnje i on postaje sve udaljeniji od sreće koja ga okružuje.

štorka, jelena hrvoj, bibliomanijaMarcela Savojski uz obitelj obožava i svoj posao liječnice. Kada jedan dan uz nagovor prijateljice upozna njenu mladu pacijenticu njezin će se cijeli svijet promijeniti. Irea pati od teških paranoja nakon smrti njezine blizanke Karoline i svaki njihov kontakt ostavlja Marcelu u velikom strahu. Shvaćajući koliko je Ira posebna, toliko je počne fascinirati njezin slučaj da svaki slobodan trenutak provede s njom unatoč tome što to dovodi do trzavica u njenom braku. Zlo koje obavija Ireu sve više će zaokupljati Marcelu sve dok to isto zlo ne dovede tragediju u njen život.

Era Torin, dvadesetsedmogodišnja je djevojka koje je društvo odbacilo zbog njene izvanrednosti. Kroz godine, Erina dostignuća formirala se je u izvanrednu mladu osobu koja se svojom inteligencijom odvajala od svojih vršnjaka. Upravo je zbog svojeg isticanja postala nešto loše, neprilagođeno a najgore od svega zapravo nije bila Era nego isto ono društvo koje ju je nemilosrdno proglasio neobičnom, ludom i čudnom jer se nije uklapala u kalup koje je okolina formirala. Upravo zbog svoje izolacije, društvenog procesa i psiholoških faktora Erina jedina suputnica u njenoj samoći postaje Štorka, koja se Eri javlja u obliku zloslutnog glasa.

Kako opisati Štorku? Pa recimo da je ona alfa i omega. Ona je noćna mora svakog čovjeka u kojem leži zlo jer ako vas ona poželi, nema vam spasa. She is bit**, she is karma. Ona predstavlja strah te kažnjava zloću i neposluh a istodobno i ono protiv čega se Era bezuspješno bori. Jer Štorka nije ništa drugo nego produkt Erine bolesti- shizofrenije.

Ona i Štorka. Shizofrenija i kosac. Smrt i bolest, zajedno u ponorima pakla..

Tri naizgled nepovezana lika, koji su povezaniji više nego što se to na prvi pogled čini…Uz sve to , ovo nije samo priča o tih troje zanimljivih ljudi. Ovo je roman pun ubojstava, kanibalizma i osude…

We make up horrors to help us cope with the real ones.” kaže Stephen King. I onda se ne mogu upitati, pročitavši knjigu, koliko je istine u tome. Jelena kroz priču prikazuje koliko čovjek čovjeku može napraviti nepravdi, koliko sam sebi može učiniti zla. Kako na nas utječu tuđi postupci i koji je rezultat toga? Kako očistiti vlastitu savjest, kada mislite da novac briše sve učinjene zločine?! I možda najgore, zbog čega optuživati druge za svoje postupke? Svi smo mi na neki način jedinke koje u sebi čuvamo i sakrivamo neko zlo. Jelena je u ovom krvavom romanu htjela prikazati upravo to- Štorka samo čeka da joj se prepustimo. Jer  Štorka stanuje u svima nama

Iskreno, priznati ću da sam se malo plašila kako će ovaj roman uopće utjecati na mene jer bilo što vezano u horror ( bilo filmovi, bilo romani) nisu nešto što bih dragovoljno čitala. A kada sam knjigu uzela u ruke, jednostavno sam se zalijepila za nju. Što je prolaznost vremena kad te je Štorka uhvatila svojim kandžama i ne pušta? Upravo je takvo i Jelenino pisanje, njezina sposobnost ulaženja u ljudski um koji je devastiran, suicidan i bolestan da sve to oblikuje u knjizi, dovoljan je da čitatelja ohrabri da i dalje čita knjigu bez obzira na strahote koje ga dalje čekaju.

Šokiranost koja me savladala početkom čitanja i koja me ubrzo popustila, prihvaćajući likove takve kakve jesu zapravo me je zabrinula, jer sam shvatila da se zapravo tako ponekad ponašamo i u stvarnom životu. Zgražamo se nad nekim stvarima ali ih smatramo donekle prihvatljivim dok te stvari ne dodiruju nas i naš život. Baš zbog toga, ovaj roman mi je još dugo ostao u mislima nakon što je pročitan.

Jer što bih drugo mogla reći o njemu? Krvav, šokantan, zbrinjavajući..I definitivno jedan od mojih favorita za ovu godinu. O Jeleninim romanima sigurno ćete još čuti.

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.