6 milimetara, Josipa Pavičić Berardini

Postoje oni trenutci kada ne znaš da li ti život daruje dar ili želi samo iskušati koliki boli možeš iskusiti u svom životu. Ja uvijek kažem da ti život daje onoliko koliko možeš podnijeti. Ti trenutci dolaze na razne načine, dovoljno je samo da budeš svjestan momenta i da shvatiš da ti život na neki način signalizira važnu poruku.

6 milimetara, Josipa Pavičić Bernardini, Beletra, Ana Čaić Blažević

Josipa Pavičić Berardini – izvor slike: Google

Josipin trenutak, poruka koju joj je tijelo odašiljalo, došla je prilikom tuširanja, rutinskim samopregledom kada je osjetila malenu i nepomičnu kvržicu u dojci. Iako je brzo otkrivena, dijagnoza nije bila dobra i Josipa se već u 35.godini života borila sa saznanjem da će joj ta mala kvržica iz temelja promijeniti život. I to ne samo njoj, nego i njenim najbližima.

Nakon dijagnoze karcinoma dojke, podvrgnuta je dvjema operacijama te se na kraju, kada je saznala da postoji mogućnost da joj se rak još jednom vrati odlučila za još jednu, možda i najtežu- mastektomiju- odstranjivanje dojki kako bi smanjila rizik od ponovnog obolijevanja.

Čitajući životne priče ljudi koji su se susreli s bilo kojim oblikom smrtonosne bolesti primijetila sam da većina oboljelih prvo prolazi strah i neizvjesnost ali isto tako i kroz dilemu velikog pitanja zašto meni? Josipa je prigrlila snagu žene u sebi i čvrsto odlučila da taj mali čvarak, kako je nazivala tih malih 6 milimetara neće gledati kao prokletstvo, već kao dar.

Htjela ne htjela, promjene će nailaziti i baš tada bih trebala dati životu da živi kroz mene i baš tada ne bih trebala brinuti ako mi se svijet okreće naglavačke, jer kako mogu znati da je strana na koju sam okrenuta bolja od one koja je preko puta.

Knjiga joj je došla kao terapija, zato iskreno u njoj piše o svojoj boli i borbi. U toj teškoj situaciji spoznala je da nikada nije bila sebi na prvom mjestu, nikada joj nije bilo dosta, uvijek tjerana na još, više, bolje. Stalno u metežu, stalno u nekoj ljutnji. Sve je uzimala za gotovo. Prestala je primjećivati sitnice dok je trčala za rezultatima, ne cijeneći svoj trud.

Nedavno sam shvatila da je čovjek proizvod svojih misli i da ono što misli to i postaje. Kako zračiš, tako privlačiš mi je sad rečenica koja mi ima dublje značenje. Da li je Josipa htjela biti bolesna? Definitivno ne. Shvativši da je njen karcinom samo produkt njenog dosadašnjeg života, prihvaća bolest i istodobno počinje sređivati nered u sebi. Odabrala je pozitivno misliti, te umjesto krivca tražiti rješenje. Prihvatila je rak potpuno vjerujući kako je došao u trenutku kad ga je mogla najbolje podnijeti i na način na koji ga je mogla najbolje izgurati. Odlučila je da će sama birati misli koje će misliti i koje će hraniti jer je shvatila upravo taj zakon privlačenja- misli privlače emocije i događaje. Pa zbog čega onda razmišljati o negativnim stvarima i donositi si negativno u život?

Josipa sama navodi kako smatra da joj je rak došao na životni put iz nekoliko razloga: da oprosti sebi i drugima, da otpusti sva zamjeranja iz prošlosti, da postane bolja da se razvije i da svojim primjerom pošalje poruku onima koji prolaze kroz sličnu situaciju.

6 milimetara je knjiga koja ne govori o lijepim stvarima koje žena može priželjkivati u životu ali ne odiše patetikom, nego pobjedom. Jer, na kraju krajeva, ovo je knjiga o pobjedi. Dar koji je dobila u obliku 6 milimetara zapravo je put duhovnog sazrijevanja koji ju doveo do osobe koja je sada, kao i spoznaje koju dijeli sa svima nama: Svaki je kraj neki novi početak…

Iako Josipa u knjizi nije napisala, nekako osjećam dužnost da napišem koliko je važan samopregled dojke i koliko zapravo malo traje. Prema procjenama kažu da u jednoj godini zapravo izgubite samo sat vremena prilikom samopregleda. To zapravo i nije tako strašno, uzeti minutu- dvije prilikom tuširanja a zapravo bi time mogli učiniti mnogo za svoje zdravlje. Zato, sike u ruke i odvojite tu minutu za vlastiti život!

2 komentara

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.