suša,jane harper, bibliomanija, profil

Suša, Jane Harper

“Vidjela je ta farma smrt i prije, a muhe zunzare ne biraju. Za njih, između životinjskog i ljudskog mrtvog tijela nema velike razlike.

Tog  je ljeta suša razmazila muhe. Nakon što su farmeri Kiewarre svoje puške usmjerili prema mršavoj stoci, tražile su oči koje ne trepću i ljepljive rane. Bez kiše nije bilo hrane. Bez hrane trebalo je donositi teške odluke, dok je gradić dan za danom treperio pod užarenim plavim nebom.”

Zato je i bilo lako optužiti sušu za sve što se dogodilo u tom malenom gradiću. Gradić je polako umirao, a očaj stanovnika se osjećao na svakom koraku.

U taj, nekoć prekrasan gradić  vraća se Aaron Falk, federalni agent specijaliziran za forenzičko računovodstvo, koji radi u Melbourneu. Tamo je proveo godine  pokušavajući zaboraviti djetinjstvo u Kiewarri i razlog zbog kojeg je otišao iz tog malog grada. Vratio se, iako nevoljko, na sprovod Lukea Hadlera, čovjeka koji mu je kao dječak, bio najbolji prijatelj.

Cijeli gradić uvjeren je da je Luke ubio svoju ženu i dijete, te na kraju presudio sam sebi. Da li je to bio puki slučaj očajanja kojim se pokušalo izvući iz bezazlene situacije? Ali, ako je to bio takav slučaj, zašto je Luke ubio ženu i sina, a malenu djevojčicu ostavio na životu?

Iako je slučaj riješen, Lukeovi roditelji žele  doznati pravu istinu vjerujući kako Luke jednostavno nije bio sposoban učiniti tako stravično djelo. Jednom je Aaron mislio isto i o Lukeu, ali sada, jednostavno više nije siguran. Davno je prošlo kada je Luke zadužio Aarona, kada je tragična smrt Ellie prvi puta protresla temelje te male zajednice. A mala zajednica pamti sve što se u njoj dešavalo. Pa i to da je Aaron bio optužen za njeno ubojstvo.

A suša i dalje traje i kako se temperatura na termostatu diže, tako se dižu i tenzije u tom malenom gradiću.

Priznati ću, ne čitam često trilere. Ne da mi nisu zanimljivi, nego mi je teško doći do kvalitetnog štiva u kojem tek sa zadnjom stranicom saznam tko je ubojica ili u kojem me autor navodi da što prije pročitam i okrenem stranicu u nadi da ću ubrzo otkriti tko je ubojica. Pošto me je zaintrigirala radnja a i vidjela sam dosta dobru ocjenu na Goodreadsu, odlučila sam da riskiram s ovom knjigom.

A kada me osvojila na prvu rečenicu, znala sam da će ova knjiga biti pun pogodak. Ono što mi je bilo zanimljivo, bilo je otkriće zašto je naslov romana suša. Da, radnja se odvija za vrijeme najveće suše stoljeća u Australiji, ali to nije toliko važno koliko je važna sama atmosfera, raspoloženje prilikom čitanja. Ljudi su očajni, vode nema a čak su i dječja raspoloženja  pogođena tom katastrofom te autorica govori kako su škole pune dječjih crteža na kojem su tužna lica ili umrle životinje koje su nacrtane s krilima. Smrt je cijelo vrijeme oko njih.

Čak i sama radnja djeluje kao da je pogođena sušom- polagano nas vodi iz jednog događaja u drugi, miješajuću prošlost i sadašnjost i dajući mrvice koje nas privlače sve više i više . Iako usporena, ona nije nezanimljiva, štoviše, Jane Harper majstorski balansira između starog i novog slučaja koji je potresao mali gradić.

Na kraju romana, poput prave suše koja je čekala malenu iskru da se sve zapali, tako i završava sam roman. Poput plamena vas dočeka, ostavljajući iza sebe šok i nevjericu. U oba dva slučaja, koja su dočekala Aarona Falka.

Napet, zanimljiv i eksplozivan – tako bih opisala ovaj roman i sjajan prvijenac same autorice. Roman je ušao u finale prestižne nagrade Gold Dagger za 2017. godinu a Goodreads ga je uvrstio u nominacije za najbolju knjigu u kategoriji trilera također za 2017.godinu.

Moj glas je definitivno dobio, samo čeka na vaš.

3 komentara

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.