Lumen, Između dva svijeta, A.G.Howard,Ludi svijet,Alica u zemlji čudesa

Između dva svijeta, A. G. Howard

Alyssa Victoria Gardner od malena ima reputaciju čudakinje. Naime, Alyssa od svoje dvanaeste godine čuje razgovor svakog kukca i cvijeta kad međusobno razgovaraju, a koji se ponekad obraćaju i njoj. Alyssa je možda luda, ali uspijeva to prikriti. Zasad. Upravo zbog te mogućnosti njena baka Alicette počinila je samoubojstvo, a njena mama Alicija završila u umobolnici. To prokletstvo koje nasljeđuju samo ženske pripadnice Alyssijine obitelji seže daleko do njene praprabake Alice, djevojčice koja je nadahnula Lewisa Carrolla na pisanje priče o putovanjima Alice u Zemlju čudesa. Za njega je Alicijino putovanje bila samo prekrasna mašta male djevojčice, ali za Alyssu ta je priča prokletstvo koje se srušilo na njenu obitelj i polako uvlači i nju u vlastito ludilo. A onda jednog dana, prilikom posjete mame, Alyssa primjećuje kako čuje iste riječi kao i njena mama koje joj upućuje sićušna muha i shvaća kako njihovo ludilo nije zapravo ludilo, nego dar.

Alyssa saznaje kako Zemlja čudesa nije samo priča, nego stvarno mjesto na koje mora otići da bi ispravila stvari koje je ostavila Alice, te time pomogla mami i sebi, te jednom zauvijek oslobodila obje ludila koje im prijeti.

Samo, Zemlja čudesa više nije onakvo mjesto kakvo je opisano u Carrellovoj priči, ono je sada mračno i tamno mjesto koje vrvi opasnostima na svakom koraku, a Alyssa će tamo morati proći mnoga iskušenja koja je čekaju. Morat će odlučiti i kome vjerovati – Jedu, svom prijatelju koji je pošao za njom na put i u kojeg je potajno zaljubljena ili Morpheusu, koji je prije sedamdeset i pet godina bio gusjenica (ona gusjenica koju smo sretali uz pravu Alicu). Morpheus je sad vilovnjak, ima svoje mračne razloge zbog kojih želi da Alyssa popravi sve što je Alica pokvarila, te iz nepoznatog razloga užasno privlači Alyssu.

Kad sam roman ‘Između dva svijeta‘ uzela u ruke, iskreno nisam znala što bih mogla od nje očekivati. Ali sad definitivno mogu reći: Wow!

A. G. Howard napravila je posao vrijedan divljenja. Više nikad, nikad neću gledati na Carrollovu priču o Alici na isti način. Autorica je uz poštivanje izvornog teksta napravila vlastiti svijet u kojem je originalna Alice odskočna daska u njenu priču. Howardova Zemlja čudesa preokrenuta je u svakom smislu, opisana je u sablasnoj životopisnoj stvarnosti, drugačijom od one što bi je Alice ikad doživjela. Zemlja čuda je sad zastrašujuća – tamnija, bujnija, zlokobnija i zavodljivija, mjesto gdje ništa i sve može poći po zlu. Likovi koje sad susrećemo nisu isti likovi koje je Alice susretala, a tadašnji prijatelji sad su postali neprijatelji.

„Ovo nije Zemlja čudesa koju sam mislila da ću naći!“

Što je stvarno, a što nije? Što je stvarnost, a što je čista izmišljotina? ‘Između dva svijeta’ Alyssino je putovanje prema otkriću – tko je ona i što bi trebala biti. Zajedno s ljepotom stila pisanja, živopisnih opisa, sve preokrenute verzije likova bit će zapamćene kao izuzetne na različite načine. Radnja romana je odlična, a zbog autoričine sposobnosti da kroz cijeli roman daje obrate u priči kojima se čitatelj nije nadao, zasigurno će svakog čitatelja držati dugo uz knjigu.

Ono što me je najviše zasmetalo, a vjerujem da će i mnoge druge čitatelje, su pogreške u samoj knjizi koje nema veze s autoricom. Prijevod je povremeno loš, neke riječi su krivo napisane ili su se slova pomiješala u rečenici. Možda to neće biti nekakav minus svim čitateljima, ali meni su, čim sam ih na početku primijetila, te greške stalno upadale u oko.

Iako roman završava na takav način koji nisam ni pretpostavljala, postoje još dva nastavka koja još nisu prevedena. Stoga me sad još više zanima koje još doživljaje čekaju Alyssu u Zemlji čudesa i koje bi moguće obrate autorica mogla dati u sljedećim nastavcima.

Bilo da ste voljeli kao mali čitati Alicu u Zemlji čudesa ili ne, ‘Između dva svijeta’ je roman koji će vas sigurno opčiniti sa svim svojim likovima i opisima, te je svakako vrijedan čitanja bez obzira koliko godina imali.

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.