bol, stilus knjiga,bibliomanija,aportal,ana čaić blažević

Bol, Lisa Gardner

Policajka Tessa Leoni, uhićena je zbog ubojstva svog supruga. Modrice i ozljede na njenom tijelu potvrđuju njezinu priču -pucala je u samoobrani. Kada policija dođe na mjesto zločina, Tessa mudro šuti, okružena hordom prijatelja policajaca i policijskim sindikalnim povjerenikom koji uporno traži da dođe njezin odvjetnik i da Tessa nipošto ne razgovara s policijom.

Za istražiteljicu D.D. Warren neke se stvari u ovom slučaju jednostavno ne poklapaju. Slučaj prikazuje tipični sindrom zlostavljane žene a opet sumnjičava je jer je Tessa izvukla pištolj na supruga, iako je svaki policajac obučen tako da procjeni težinu opasnosti i reagira prikladnom razinom sile. Svaki policajac zna – ako netko viče na tebe- ne vadiš pištolj, ako te udari-isto. Pa zašto je onda Leoni zapucala na supruga uz sve obučavanje i policijski remen koji je još imala na sebi a koji je bio pun alata prikladnih za obranu? I gdje je njezina kći Sophie? I zašto je čim je upucala supruga,zvala sindikalnog povjerenika a nije pošla u potragu za djevojčicom?

Očigledno da policajka Leoni nije ni dobra policajka a zasigurno ni dobra majka.

A kada D.D i njezin partner Bobby Dodge počnu dublje istraživati Tessu i njezinu obitelj, shvaćaju da su se mnoge stvari u toj obitelji pažljivo sakrivale ispod tepiha a Tessa ne samo da je sada optužena za ubojstvo supruga nego i za ubojstvo malene Sophie.

A ona proračunato šuti. Ne vjeruje nikome i zna da jedina osoba na koju se može osloniti je ona sama. Uskoro osoba koja je lovila zločince postaje zločinac.

“Možda je ona granica između dobra i zla, što postoji u svima nama, tanja nego što treba biti. I možda, kad se ta granica prijeđe, više nema povratka, ni za koga od nas. Bio si što si bio, a sada si netko drugi.”

Ne znam što je s ovim našim nakladnicima, ali definitivno postoji nešto u zraku. Ja, koja inače nisam ljubitelj trilera u zadnjih par mjeseci konstantno čitam dobre trilere.Dobro, nisu samo tu nakladnici zaslužni nego i naši dragi pisci bez kojih ne bi ni postojale knjige ali, shvaćate poantu.

Tako je i nedavno do mene došao još jedan triler, za koji kažu da je autorica jedna od najboljih pisaca na području klasičnih trilera na svijetu. Prva reakcija mi je bila: Okej…-al zar to ne kažu za sve autore kada izdaju novu knjigu? Druga reakcija je : “Okej, ovo nije nimalo loše…Zapravo ovo je jako dobro..” Iskreno, moje oduševljenje sam pokazivala tijekom cjelodnevnog čitanja dok sam blago ignorirala cijelu obitelj i kavu koja se izmjenjivala dok mi je muž pokušavao odvući pažnju.

Lisa Garner definitivno ima onaj talenat da vas uvuče u priču. Podijelivši roman na dva dijela, gdje jedno poglavlje predstavlja Tessu a drugo D.D, polako nam pokazuje što se zapravo dogodilo. A pitanja i zaključci sami izlaze. Tessini pokreti i način na koji razmišlja i djeluje, njezini motivi, pojavljuju se u knjizi i ta strast koja je vodi privlači nas čak i prije nego saznamo da li je kriva ili ne. Da,Tessa je kriva..hm..ček, nije..ili je?..

I tako u krug. Ne možemo shvatiti njezin pokret i način na koji djeluje ali želimo da pravda bude zadovoljena.

Koliko toga jedna majka može učiniti za svoje dijete? Kao majka dvojce dječaka odgovorit ću vam puno. Čak i previše. Nikada jednoj majci nemojte postavljati ultimatum i dati joj da bira između neke stvari i svoga djeteta. To je vjerojatno prva i jedina stvar koju morate znati kada su majke u pitanju. Jer one će uvijek izabrati vlastito dijete. A Tessa Leoni učinit će sve za svoje dijete. Dok ne preza ni pred čim da dođe do svog djeteta, čak i dok ne znamo što se na kraju dogodilo, njezin cilj je jasno određen- pronaći njezinu Sophie.

Izuzetno zanimljiv i napet, Bol je knjiga koju definitivno preporučujem. Kombinacija izmjenjivanja poglavlja za svaki lik,autoričina igra toplog – hladnog s čitateljem nešto je što će vas držati dugo uz ovu knjigu. Ili kratko, zavisi kako brzo čitate :).

Bez obzira, neće vas ostaviti ravnodušnim, pogotovo kada vam se sve kockice poslože i dođete do kraja.

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.