grimizna kraljica, Grimizna kraljica, Victoria Aveyard,Bibliomanija

Grimizna kraljica, Victoria Aveyard

Mare Barrow zna na koji način njezin svijet funkcionira. Ljudi se dijele samo po boji krvi koje teče tvojim venama. Sve je podređeno tome. Ljudske sudbine dijele se na bogate i siromašne, vladajuće i robove, na one koji uživaju u tuđim plodovima rada i oni koji umiru za druge. Boja krvi je ovdje sve a njezina krv joj je puno puta pokazala gdje joj je točno mjesto- među Crvene- robove, pokorene i unesrećene od trenutka kada je njihovim venama potekla crvena krv.

Sva raskoš i boljitak njenog svijeta sada pripada Srebrnima- ljudima kojima tijelom kola srebrna krv i koji posjeduju nadnaravne moći kojima upravljaju njezinim narodom.

Grimizna kraljica, Victoria Aveyard,BIBLIOMANIJA

Crvenima je, kao i Mari zacrtan život od samog rođenja. Rođena je da cijeli život služi Srebrne na bilo koji način. A ako ubrzo ne nađe zaposlenje dijelit će sudbinu poput mnogih Crvenih prije nje. Baš kao i njezina braća Mare će čim navrši osamnaest godina morati otići na bojišnicu boriti se protiv susjednog kraljevstva. Mnogo je Crvenih otišlo u taj strašan rat i jako se malo vratilo pa se Mare bori za egzistenciju svoje obitelji onako kako najbolje zna- džepareći na gradskim ulicama.

Mare mrzi svijet u kojem živi. Boli je nepravda i dokazivanje moći koju gleda na svakom koraku. Svjedok je jadi i boli koju njezin narod trpi godinama i baš kao i svaki ugnjetavani očekuje samo jedno. Čudo. Spas.

Ali ni ono ne dolazi tako brzo.

Spletom nesretnih okolnosti, Mare se pojavljuje u svijetu kojeg užasno mrzi. Na neki nepoznat način, njezina krv pobunila se protiv jedine stvari za koju su Crveni jedino rođeni- smrt. Ta krv, koja je izdajničko crvene boje, sačuvala ju je i uvela u svijet Srebrne aristokracije. Vladajuća obitelj očajnički želi sakriti činjenicu da jedna Crvena djevojka ima iste mogućnosti poput njih te stvaraju priču o Srebrnoj djevojci koja je sakrivena živjela u Crvenom svijetu.

Svijet srebrnih polako pada pod njene noge jer ne samo što Mare postaje jedna od njih nego postaje i buduća kraljevna svijeta u kojem svaki pogrešan korak može povesti u smrt sve one koje voli.

Grimizna kraljica, Victoria Aveyard,BIBLIOMANIJA

Nepoznat svijet koji je do sada prezirala otvara joj svoja vrata i prostire joj cijeli svijet pred noge. Svijet koji je cijeli život mrzila otvara joj svoje tajne koje će iskoristiti protiv njega. Uz mnoge saveznike koje će naći na svom putu Mare će naučiti i jednu važnu lekciju: na ovom mjestu svatko može izdati svakoga.

Može li Mare sačuvati život svoje obitelji? I može li među toliko intriga koje se dešavaju u dvorcu, među tolikom borbom za prijestolje povesti Crvene i Srebrne prema boljem svijetu? I hoće li uspjeti sačuvati ne samo život nego i svoje srce?

Grimizna kraljica, Victoria Aveyard,BIBLIOMANIJA

Očigledno da autorica Victoria Aveyard dobro zna svoj posao. Scenaristica po profesiji a tek onda pisac, Victoria zna kako zabaviti masu a pritom ih i jako zaintrigirati svojom knjigom.Kako uvijek kažem, dobar PR stvarno čini čuda. Kada je knjiga izašla, prije dvije godine, doslovno ste svugdje mogli vidjeti citate iz knjige, Instagram je bio pun njenih slika i posvuda ste vidjeli oduševljene komentare još oduševljenih čitatelja a ja sam se tada pitala “Dobro hoću li i ja vidjeti čemu toliko uzbuđenja oko ove knjige?”

I evo, knjiga je napokon tu. Kao što sam rekla- Victoria zasigurno zna svoj posao. Iako je mješavina knjiga koje smo davno pročitali poput serijala Kierae Cass ili Piercea Browna Victoria je savršeno uzela sve dobro iz tih knjiga i napravila jednu novu s jednakom zanimljivom i živahnom radnjom koja vas polako uvuče u svoju priču.

Da, ovdje imamo istu priču: postoji jedna osoba koja je duboko pogođena događanjima koja se dešavaju oko nje i koja zna da ne postoji izlaz iz te situacije. I onda se dogodi čudo- sve se preokrene i čudo postane ta osoba. Da, znam da zvuči pomalo sarkastično, ali vjerujte mi da- nisam. Da, knjiga ima neke svoje nedostatke ( jer kako jedna djevojka može raditi urotu iza tuđih leđa kad među njima postoje oni koji joj mogu čitati misli- i baš jedna od tih je kraljica koja je se želi silom prilika riješiti – i ono što me kopka ne samo ovdje nego u svim distopijskim romanima- kako pobogu jedna/an sedamnaestogodišnjak može spasiti cijeli svijet?! – ali vješta spisateljska ruka ipak ne dozvoljava da toliko gledam na te stvari.

Onda je i tu još jedna prepoznatljiva stvar koja se nalazi u takvim romanima- ljubav. I iskreno mislim da uz odlične rečenice i citate, ova ljubav drži cijelu knjigu na okupu. Naznaka ima puno i sve se vrti oko Mare i trojice neodoljivih likova, ali koga će izabrati? Ja već imam svog favorita pa se nadam da će autorica priču povesti u tom smjeru. 🙂

Likovi su dosta zanimljivi te se radujem tome da otkrijem kako su se u daljnjim nastavcima razvili. A nekako mi se čini da ću biti jako iznenađena, jer je to uspjela učiniti i u ovoj knjizi. Takvi su zapravo distopijski romani- jednostavno morate očekivati neočekivano. Zato je lako shvatiti popularnost ove knjige. Pa, mogu slobodno reći da sam se i ja navukla. Victoria nam je dala jednu vrlo zanimljivu priču, a finalni rezultat je vrlo vješto napisan roman koji vas uvuče u svoj svijet od prve pročitane stranice.

Prava na snimanje filma po knjizi kupio je studio Universal, a na scenariju za film bi trebala raditi Gennifer Hutchinson, poznata najviše zbog svog izvrsnog posla na popularnoj TV seriji Breaking Bad.

A dok je kod nas izašao tek prvi dio, koji je 2015. bio nominiran za Goodreadsov izbor za najbolju YA knjigu naši dragi čitači diljem svijeta željno očekuju četvrti nastavak naziva War Storm koji izlazi u trećem mjesecu. Iskreno, nadam se da nećemo ni mi dugo čekati za nastavak.

1 Comment

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.