Štorka: Manifest, Jelena Hrvoj

Sjećam se trenutka kada sam prvi put u ruke uzela Jeleninu Štorku. Moram iskreno priznati da sam tada bila jedna od onih osoba koje su s  podsmijehom gledali na mlade hrvatske autore i uporno govorili da ih ne čitaju jer im jednostavno “nisu sjeli”.

Sjećam se i trenutka kada sam odlučila da ću je ipak pročitati i onog trena blage nervoze jer sve što sam čula o njenom  romanu Štorka su bili komentari o tome kako je knjiga šokantna, strašna, strahovita i jedna od onih od kojih se naježiš od strave. Hororistično- tako su je nazvali. A ja? Kukavica kakva jesam što se tiče svega što ima u sebi naziv “horor” odjednom sam se našla čitajući jednu takvu knjigu.

Od trenutka kada sam poklopila zadnju stranicu knjige naučila sam dvije stvari: Jelena Hrvoj je s drugog svijeta i definitivno sam dugo zanemarivala hrvatske autore.

A Štorka? Ona me oduševila. Ja, najveća kukavica ikad na sve što je vezano uz horor uživala sam uz takvu knjigu. A sada u ruci držim Manifest.

Štorka, Jelena Hrvaoj,Štorka Manifest, horor, odlično, volim Štorka Manifest nastavila je tamo gdje je sama Štorka završila. Ovdje više nema tajni jer sve što smo trebali znati, saznali smo u prvom dijelu. Viktor je mrtav, Marcela je mrtva, pa čak i Era. Svi su oni sada smješteni u nekakav svijet, u stanje pakla, čistilišta ili limba- zavisi od  grijeha koje su ponijeli sa sobom. Neki su svjesni svojega stanja, neki žive u izmaglici neznanja ali sam jakim osjećajem da nešto nije kako treba.

To je svijet koji ne postoji. Ali isto tako suviše je realan, i unutar tog svijeta svatko od njih preispituje svoje granice kao i vlastite odluke i postupke koje su učinili dok su bili “živi”.

I tu se Jelena, djelomično odvaja od svog žanra- horora i odlazi u psihološke vode gdje polako ulazi u misli pojedinog lika. Svatko se od njih na vlastiti način bori protiv vlastitog ludila u kojem se nalazi. Štorka je i dalje prisutna- sada više nego prije. Više nije strašan duh koji lebdi između lucidnosti i ludila Ere nego biće od krvi i mesa. I polako plete svoju mrežu oko svih koji su je na neki način povrijedili. Jedan susret davno izgubljenih sestara pokrenuti će događaje koje nitko neće moći zaustaviti a nova dimenzija svijeta ponovno će dopustiti da nemoguće postane moguće.

Hoće li Viktor zadobiti oprost? Hoće li oprostiti roditeljima? Hoće li Era i Ira, davno rastavljene sestre uspjeti u svom cilju koja ih vodi u konačnu propast? Da li je osveta koje su smislile zaslužena? I možemo li osuditi osobu koja očajnički traži oprost?Koliko čovjeka dijeli od ljubavi i mržnje te istinskog zla i dobra koji se bore u svakom čovjeku?

Da, sve su to pitanja koja traže odgovor ali da vam drugačije ne mogu da vam objasnim knjigu. To je više osjećaj doživljaja koji te ponese dok čitaš. A Štorka? Tko je zapravo na kraju ona? Isprva sam razmišljala o njoj kao o alfi i omegi. Početku i kraju. Karmi.Strahu. Noćnoj mori svakog čovjeka u kojemu leži zlo. I produkt Erine bolesti – shizofrenije.

Sada, ona je jedna velika nepoznanica. Manifest koji je učinila pretvorio ju je u nešto drugo. Ali u što? Jelena je zatvorila mnoga pitanja koja su me mučila u Štorci ali otvorila mnoga, nova u Manifestu.

Hoće li dvije sestre zauvijek biti zajedno, šireći nezamislivo zlo svima koji su im učinili nažao ili će se napokon probuditi nešto duboko zakopanu u preostalom dijelu Erine duše? Hoće li otvoriti oči i napokon shvatiti tko je i što je njezina suputnica oduvijek bila?

Mogu li vam drugačije opisati ovu knjigu? Nažalost ne. Ali ono što vam mogu opisati je osjećaj nestrpljenja da napokon saznate pravu istinu. Mogu vam opisati sve one osjećaje koje Jelena majstorski unosi u svaku stranicu, svako poglavlje. I upravo zato volim njezine knjige. Prvo jer je drugačija, jedinstvena  a drugo jer od Jelene mogu očekivati još dobrih knjiga koje s nestrpljenjem očekujem.

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.