Ne vjeruj svojim očima, Sarah Pinborough

Prije nekoliko godina, izašla je knjiga koja me je doslovno izula iz cipela. Bila je provokativna, šokantna i Bože moj, tako dobra da je dugo, dugo, bila na prvome mjestu mojih omiljenih knjiga.

Međutim, danas mi se dogodila OVA KNJIGA. Nije ovo roman u kojem ima strašnih zločina, ne, ali stvar je u manipulaciji. Stvar je u pisanju ovog romana. Stvar je u gledanju, čitanju i igranju vašim mozgom na način na koji niste svjesni. Stvar je u pisanju Sarah Pinborough.

Louise je samohrana majka koja se još uvijek bori s podijeljenim osjećajima glede njezinog već raspadnutog braka. Zamorna, sumorna rutina, briga o djetetu i saznanje da joj je bivši suprug nastavio život sa ženom s kojom ju je varao ne pomaže Louise da napokon stane na noge i krene u novi život.

Jedne večeri upoznaje zanimljivog muškarca i među njima se odmah osjeti snažna seksualna kemija. Malo druženja, nekoliko čašica alkohola više i jedna stvar odvede prema drugoj- uskoro Louise i tajanstveni muškarac ne mogu skinuti ruke jedno s drugoga. No, kako je sve započelo, tako ubrzo i završava. Tajanstveni muškarac se ubrzo odmiče i odlazi a Louise ubrzo shvaća okrutnu istinu- njezin tajanstveni muškarac- David, oženjen je, a uz to, i njezin novi šef.

Može li život biti okrutniji prema Louise? Može li ironija biti veća? Očigledno da može, jer se jednog poslijepodneva, Davidova supruga slučajno zalijeće u Louise. I tada zapravo sve počinje. Adele i Louise se sprijatelje, dok Louise i dalje održava vezu s Davidom. Louise shvaća koliko je to sve bolesno, ali jednostavno više ne može ostaviti niti jedno od njih dvoje. Ljubavni trokut izgleda sve uvrnutiji i napetiji, a Louise sve više pada u zamku koju joj pripremaju.

 

Ako mislite da je ovo roman o ljubavnom trokutu i biranju strana, jako se varate. Jer nitko nije kakav se čini. Na prvi pogled, savršen brak između Adele i Davida i nije tako savršen. Čitatelj vrlo brzo saznaje da se u njihovoj prošlosti dogodilo nešto vrlo ružno, nešto što ih je natjeralo da odu u drugi grad, nadajući se novom početku.

Uvijek postoji neka sumnja koja vam govori da nešto nije kako se čini ali kome vjerovati, kojoj se priči prepustiti- Adelinoj ili Davidovoj? I kako samo Adele zna za preljub ako nikada nije vidjela Davida i Louise zajedno. Koliko zapravo toga zna? I kako? I zašto uporno gura Louise prema Davidu, na neki čudan i neobjašnjiv način, ako kroz cijelu naraciju u priči govori da voli Davida i da će učiniti sve da on ostane s njom?

Tajne se poput paukove mreže šire svakom stranicom i  dok čitate sve više i više vas nešto grize, nešto vam ne da mira jer shvaćate da nešto stvarno nije kako bi trebalo biti a još niste shvatili točno što. Onda i vaš mozak počinje raditi i smišljati razne stvari samo da vidite jeste li bili u pravu. Tajna koja se vrti u knjizi poprima strašne obrise, ali još uvijek ne možete otkriti njezin oblik a to je istodobno toliko frustrirajuće i uzbudljivo da jednostavno morate znati što vas očekuje na kraju.

Znate li da je sam izdavač, prilikom izdavanje knjige i izbacivanja na društvenim mrežama stavio i hashtag #WTFthatending  upravo zbog svog kraja? Jer kraj! O Bože, koji kraj!! Sve ono što ste mislili da se može dogoditi nije ni približno onome što će se dogoditi. Kraj je šokirajući, zapanjujući i toliko dobro osmišljen da, čim ga shvatite, shvatite i one male teasere koje vam je autorica ostavila i na početku romana i u samom naslovu.

Zato, BRAVO Sarah Pinborough. Upravo ste pomaknuli ljestvicu vrlo visoko, i teško će vas netko dostići.

Ova knjiga definitivno ide u Top 5 za 2018. godinu zato vas odmah molim da mi oprostite ako ću vam cijelo vrijeme vikati da ne smijete propustiti ovu knjigu. Jer vjerujete mi, to ću i raditi.

 

 

3 komentara

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.