jenny Han, bibliomanija, P.S.Još uvijek te volim, Profil

P.S. Još uvijek te volim, Jenny Han

Lara Jean zaljubila se mnogo puta. Svaki put kada bi joj se to dogodilo, uzela bi olovku i na papir utisnula svoje osjećaje. Tada bi pisma jednostavno spremila u kutiju, ne razmišljajući više o njima. Može se reći da je to pismo predstavljalo svojevrsni oproštaj, jer kada bi jednom napisala pismo, bilo je to kao da više nije zaljubljena u tu osobu.

Upravo ta pisma, koja je njezina sestra potajno poslala njenim bivšim ljubavima, postaju okosnica ne samo prvog dijela romana Dečki koje sam voljela nego i drugog P.S. Još uvijek te volim koji započinje točno na onom mjestu gdje prvi završava. Pismom.

Da, Lara Jean ima još uvijek nešto za napisati.

Pogotovo jer joj se u svom tom metežu oko poslanih pisama dogodio Peter Kavinsky. Jer Lara Jean definitivno nije htjela pasti na šarm zgodnog Petera. Zapravo, to se nije trebalo ni dogoditi. Ta veza između njih, trebao je biti samo privid, tajni pakt koji je trebao spasiti oboje. Laru Jean od neugodnosti zbog poslanog pisma dečku svoje sestre u kojeg je bila potajno zaljubljena a Petera od nemoguće bivše cure, koja je ujedno bila i bivša najbolja prijateljica Lari Jean.

No, tajni pakt postao je nešto više. I za Petera i za Laru Jean. Ljubav nikada nije lagana, ali možda je upravo zbog toga i tako prekrasna, pogotovo ako se radi o prvoj ljubavi. Ali uz uzajamnu ljubav, pojavljuju se novi problemi, bivši dečko i jedno pitanje: Kolike su šanse da jedna djevojka istodobno voli dvojcu?

Bez obzira da li ste čitali ili ne prvi dio ove šarmantnog romana, shvatit ćete da ovo nije ona klasična ljubavna priča koju ste navikli vidjeti/čitati u romanima. Jenny Han uspješno pokriva različite teme poput straha od odrastanja, borbe oko očuvanja vlastitog identiteta, pritisku vršnjaka kojem se odupire svaki tinejdžer, vlastitoj seksualnosti i odnosu s osobama suprotnog spola.

I dok je u prvom dijelu ljubav pokazivala na vrlo poletan način, u ovom dijelu kao da se malo uozbiljila. Pretpostavljam da je pisući nastavak shvatila da se i Lara Jean uozbiljila i postala starija i zrelija. Upravo zato, kroz knjigu, dosta govori o utjecaju okoline i seksualnosti, diskretno pišući  svakom mladom čitatelju da postoji vrijeme za sve, pa čak i za odnose između dečka i djevojke.

p.s. još uvijek te volim, bibliomanija, jenny han, fokus na hit,

Prve ljubavi

Nevinost prve ljubavi i dalje postoji, ali isto tako i poruka koliko je teško održati vezu te koliko je važno u njoj uložiti sebe i definitivno ne pristati na nešto što ne želiš, samo da bi usrećio drugu osobu, ili zato jer to drugi rade.

Ova knjiga me je podsjetila kako je bilo biti mlad, naivan tinejdžer. Kada to kažem, mislim na one sve one nesigurnosti koje idu u tim godinama , sve ono ludovanje hormona ali isto tako na radosti mladosti, nevinosti ali i divne i zbunjujuće stvari koje se zovu – zaljubljivanje. Vjerojatno nikada nećemo učiniti pametnu stvar kada je ljubav u pitanju, niti nekakav mudar izbor i najvjerojatnije ta ljubav neće biti jedina ljubav našega života, al prvi se pamte, zar ne?

Bez obzira na sve, radnja je lagana, lako čitljiva i zanimljiva s puno trenutaka koje će vas podsjetiti ( ako ste stariji) kako je to bilo kada ste imali šesnaest godina. Za one malo mlađe, ovo će biti jedna od onih knjiga kroz koju dosta učite  ali i koja će vas dosta zabaviti i nasmijati.

Pošto je Jenny Han u Larin život uvela dvojcu vrlo zanimljivih mladića, vjerujte mi da ćete ubrzo birati strane i navijati za jednog od njih. Zanimat će vas što se na kraju stvarno dogodilo? I kako će se dalje odvijati ljubavni život s dečkom kojeg je izabrala?

Dugo sam se veselila ovoj knjizi, jer sam pri kraju prve knjige užasno željela saznati koje će još dogodovštine dočekati Laru Jean. Sada kada sam ih otkrila, pitam se što nam je sve Jenny Han spremila u zadnjem nastavku naziva “Always and forever, Lara Jean”?

Nadam se samo da nećemo dugo čekati na njega.

 

 

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.