Vegetarijanka, Han Kang

Vegetarijanka, Han Kang

“Imala sam san.”

Jedna rečenica koja je pokrenula lavinu događaja. Jedan san i ranojutarnje čišćenje frižidera. No kako jedna odluka, jedan zbunjujući i kaotični san može utjecati na sve što će se kasnije događati?

Yeong-hye ni po ničemu nije bila posebna, barem dok nije postala vegetarijanka. Tako nam je na samom početku rekao i njezin suprug. Ona je toliko malena i nebitna, toliko neizražajna i najobičnija osoba koja postoji da bi vjerojatno da je sretnete u gradu, prošli pokraj nje ne primijetivši je. Zato i ona ne pripovijeda svoju priču, očigledno da njoj nije stalo niti da nam se opravdava, niti joj je važno dam nam ikakvo objašnjenje za njezine postupke.

Jedan san i velika promjena

Imala je san, to je jedino što ćemo čuti od nje. Sve o njoj saznat ćete od onih koji su bili “duboko pogođeni” njezinom odlukom- njezin suprug, šogor i sestra. Trenutak u kojem Yeong-hye prestaje jesti meso, trenutak je početka njezina ludila, bolesti koje uništava ne samo nju nego i sve oko sebe a gledajući njezin život kroz faze tih bolesti kroz ta tri lika ona postaje i ostaje pasivna figura, jednostavno žena bez glasa koja od svakog lika izvlači najgore – čuđenje, mržnju, nevjericu, odbacivanje.

Tri poglavlja i drugačije perspektive

Knjiga je i sama podijeljena na tri poglavlja- Vegetarijanka, Mongolska pjega i Plamteća stabla i ispričana su kroz viđenja tri lika.

U Vegetarijanki Yeong-hyejev muž iznosi dilemu u kojem isprva misli da je njezina odluka o veganstvu tek hir koji će brzo prestati, ali kad shvati da je mu je slika bračnog života zauvijek izmijenjena te da mu supruga više ne pokazuje submisivnost, počet će da mrzi svoju ženu, odričući je se zajedno sa njenom obitelji.

U Mongolskoj pjegi njezin šogor, neuspjeli umjetnik postaje opsjednut njenim mršavim i nesavršenim tijelom. Tek ovdje u ovom poglavlju, kada on svoju fantaziju sprovede u djelo, shvaćamo da postoji više iza Yeong- hyeve odluke o veganstvu. Nju ne zanima veganstvo kao stil života, kao način da smršavi – što bi svi u knjizi vrlo rado prihvatili kao objašnjenje za njezine odluke- nego kao način da postane nešto drugo, da se zauvijek izbavi onog grča koje osjeća duboko pod prsima. Njezina želja je samo postati biljka- jedina stvar koja nije podložna nikome drugom osim Suncu.

Svaki od ova dva poglavlja su posebna, i različito utječu na čitanje. Meni možda najdraže – iako mi je najdraže teško reći kod ovakve knjige je zadnje poglavlje – Plamteća stabla koja govori kroz oči Yeong-hyeve sestre koja uz nas čitatelje pokušava shvatiti što je ostalo od nje, sestre i njihova života.

vegetarijanka, han kang, bibliomanija, ana čaić blažević

Obrambeni stav

Teško je objasniti ovu knjigu. Kada se malo zagrebe ispod površine, odluka ove glavne junakinje mogla je biti bilo koja. Odluka da postane biljkom samo je obrambeni stav protiv nasilja koje je proživjela. Njezin vapaj se ne čuje ali bol itekako možemo osjetiti. A želja da postane biljka? Iako je ne možemo u potpunosti razumjeti, razumijemo želju da raspolažemo tijelom na način koji mi želimo. Razumijemo razlog da prestanemo biti žrtve običaja, nečijeg bijesa, seksualne želje ili same želje da mu netko bude podčinjen. Ponekad ta želja bude manifestirana baš kao u Vegetarijanki– autodestruktivno- u korist vlastite štete.

Vjerojatno je i to ljepota Vegetarijanke, koliko god da šokira, koliko god da govori o neobjašnjenim stvarima, ipak nam pokazuje jednu stvar: mračna strana postoji, jer postoji u svakom od nas. Postoji i sputavanje sebe, kada dopuštamo postati žrtvom, biti nešto što nismo.

I tako sve počinje… krijemo ono što jesmo, u strahu od onoga što jesmo. Kada odlučimo biti nešto drugo, koji ćemo mi san sanjati? Hoćemo li imati snage reći: “Sanjao/la sam san“?


Nakladnik: Hena – com (119,00 kn)

Prevoditelj: Mirna Čubranić

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.