bibliomanija, sva naša pogrešna sutra, znanje

Sva naša pogrešna sutra, Elan Mastai

 

Postoji li vizija budućnosti o kojoj znamo sve, ali opet ne znamo ništa? 2016. godina definitivno je iza nas, ali ona nije onakva kakvu je mi znamo. Ona je više vizija neke sulude budućnosti koju smo zamišljali dok smo odrastali, gledajući crtiće poput Obitelji Jetsons ili svih dijelova filma Povratak u budućnost. Tada smo vjerovali da je to naša budućnost i da nas čekaju mnoge stvari a koje bi se mogle ostvariti stiskanjem samo jednog prekidača. Leteći automobili, teleportacijska sredstva, hrana u obliku tableta, hoverboardovi, pa čak ni godišnji odmori negdje daleko od majčice Zemlje tada nam nisu bili strani pojam jer smo znali, očekivali, da nas čekaju iza ugla.

No, budućnost kao takvu nismo dočekali. Možda nam nije bila suđena, a možda smo je i živjeli i sva naša očekivanja budućnosti možda su samo djelić sjećanja na ono što smo imali?

Što ako su naša današnja sutra u potpunosti pogrešna?

Što ako svijet u kojem ste do sada živjeli, iznenada više ne postoji…

Tom Barren  živio je u savršenom svijetu. Utopijski svijet koji mi možemo samo zamišljati, za njega je bila stvarnost. On i cijelo čovječanstvo živio je u utopijskom tehnološkom raju u kojem je vladalo izobilje, sve je imalo svoju svrhu a čuda su se nailazila na svakom koraku. No, unatoč toj činjenici Tom nije bio sretan.

bibliomanija, sva naša pogrešna sutra, znanje

Tom je zapravo najobičniji luzer koji uništava svaku profesionalnu, akademsku, ljubavnu i bilo kakvu priliku. Ne znači mu ništa ni to što mu je otac veliki znanstvenik koji će uskoro pokazati svijetu novo dostignuće- putovanje kroz vrijeme jer ni s ocem nema baš najbolji odnos. I zapravo to što je takav kakav je, uopće mu ne smeta.

Jedne noći, Tom ipak pomisli da mu se sreća osmjehnula. Ipak, njegovi postupci imaju neočekivane posljedice, posljedice koje ga tjeraju da se iskoristi očev izum i nepromišljeno se vrati u 1965. godinu, vrijeme kada je jedno otkriće postavilo temelje za utopiju u kojoj se trenutno nalazi.

No, svega čega se Tom dotakne, neslavno propadne, pa ga postupci vraćaju u 2016. godinu ali ne u godinu koju zna, nego u ovu našu- ne baš utopijsku- 2016. godinu. Ono što je nama stvarnost- njemu je totalna enigma a Tom (čije je ime zapravo John u ovoj novoj 2016.) pronalazi novu verziju svoje obitelji, koja se zapravo čini privlačnijom od one od koje je otišao i novu verziju Penelope, djevojke u koju je zaljubljen.

Što kada je sve što želiš- pogrešno?

Treba li ostati u ovoj verziji 2016., iako zna da je pogrešna i da su njegovi postupci potpuno promijenili tijek povijesti, ili bi trebao pokušati shvatiti kako pravilno postaviti stvari i vratiti svijet natrag u utopiju koju je znao i koja mu je poznata, čak i ako je njegov život u njoj sranje? S obzirom na činjenicu da gotovo nitko ne vjeruje u njegove priče o svijetu s kojeg dolazi, to će zahtijevati puno uvjeravanja, puno borbe protiv alternativnih verzija sebe i praćenje genija koji je sve ovo pokrenuo.

Što je ispravno i postoji li uopće?

I dok većinom sve knjige o putovanju kroz vrijeme ( mislim da bi mogla nabrojati ovdje samo dvije koje govore o ovoj nedoumici) kao nešto što se uzima zdravo za gotovo, Elan Mastai plete priču suprotno od onoga što poznajemo izazivajući i propitujući čitatelja što bi on napravio. Moralne dileme poput pravog i pogrešnog se cijelo vrijeme isprepliću jer ako se Tom vrati izgubit će ono što nije imao u stvarnom svijetu- sreću, ljubav, obitelji a ako ostane bit će kriv za smrt milijun ljudi koji su trebali živjeti a koji zbog njegove nepažnje neće biti nikad rođeni.  Ako se svijet oko vas čini sretnim, zašto morate staviti na stranu svoju sreću – nešto što do sada niste osjetili – i vratiti drugačiju vrstu sreće koji se odnosi na cijelo čovječanstvo  a vi i dalje ostati jadni i nesretni? I zbog čega stremimo nečemu opipljivom, materijalnom?

znanje, sva naša pogrešna sutra, ana čaić blažević, bibliomanija

Elan Mastai izvlači nekoliko paralela između njegove priče i običnih života koje vodimo. Kako Tom sazrijeva, tako primjećuje koliko je svatko kompliciran i kontradiktoran a zar nismo to i sami? Svi se mi sastojimo od malih inačica samih sebe, skupljenih u jednu cjelinu. Naši postupci nas određuju. Naši izbori mogu stvoriti nove stvarnosti i emocionalna iskustva i nije nam potrebno putovanje kroz vrijeme da uništimo svijet ili stvarnost u kojoj živimo.

sva naša pogrešna sutra, bibliomanija, budućnost, znanje, utopija, elan mastai

Iako se radnja romana vrti oko putovanja u prošlost i alternativnim sadašnjostima, ona pokazuje kakva bi nam budućnost mogla biti, ako ne pazimo na svoju sadašnjost. Sva naša pogrešna sutra vrlo je vrckava i zanimljiva knjiga koja će preispitati vaše vrijednosti i preusmjeriti vas na prave stvari- obitelj, prijateljstvo i ljubav. Stvari koje su u pravom svijetu stvarno bitne.

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.