Artemis, Andy Weir

Dobrodošli u Artemis, u prvi i za sada jedini gradić na površini Mjeseca. U mjesto gdje žive ekscentrični bogataši a njihov mir svakodnevno remeti nova tura bogatih turista koji žele potrošiti svaki zarađeni novčić donesen sa Zemlje.

Pretpostavljate da je doći u Artemis skupo, a živjeti u njemu je još skuplje. No grad je tu da im ispuni svaku želju. Svaka vrsta luksuza njima je na raspolaganju. Međutim, oni koji ostvaruju sve želje i željice bogatašima nisu toliko blagoslovljeni novcem pa se za život moraju se snalaziti na razne načine. A njihov život na Artemisu ne ovisi o ničem drugom nego o umijeću preživljavanja. Da se razumijemo, nije njima toliko loše, a hoće li im i kako biti ovisi samo o sposobnostima, umijeću pregovaranja i ambicioznosti.

Kad je želja jača od mogućnosti

A Jasmine Bashara, za prijatelje poznata pod imenom Jazz je i više nego ambiciozna. Jazz ima samo jednu želju- sakupiti dovoljno novaca da napokon napusti rupu u kojoj živi i priušti si normalnu sobu s kuhinjom i vlastitim kupatilom.

Ja sam jedan od običnih smrtnika.
Živim u Conradu Dolje 15, prljavom području petnaest katova ispod površine u Conradovu balonu. Da je moje susjedstvo vino, poznavatelji bi ga opisali kao “šugavo, s primjesama neuspjeha i loših životnih odluka”.

ARTEMIS, ANDY WEIR, BIBLIOMANIJA, ANA ČAIĆ BLAŽEVIĆ, PROFILOdrastajući uz vrlo vrijednog oca koji ju je naučio tajnama vlastitog zanata, Jazz je shvatila da uz posao koji radi nikada neće doći do vlastitog cilja. A što jedna vrlo pametna djevojka može napraviti u malom gradiću poput Artemisa a ne želi raditi ono za što je obučena? Okrenuti se sivim vodama švercanja.

Sve se mijenja kada joj jedan od njenih redovnih- i bogatijih- mušterija ponudi posao koji ne može odbiti. Jest da mora sabotirati tvrtku koja proizvodi kisik za Artemis, ali velik je novac u pitanju za kojeg je Jazz smatra da je vrijedan rizika. A i nije da mora nekoga ubiti, nego samo sabotirati kombajne koje su u vlasništvu tvrtke Sanchez aluminija.

Minuta posla! Što uopće može krenuti po krivu?

Mm-da… osim činjenice da svog bogatog najmodavca uskoro pronalazi mrtvog? I da shvaća da se uvukla u zavjeru čiji je cilj kontrola Artemisa i basnoslovnog bogatstva? Te da je definitivno na listi brazilske mafije koja ju želi vidjeti mrtvu? Može li biti gore?!

Kao i u Marsovcu, vaša odluka hoćete li ćete uživati u ovoj knjizi ili ne ovisi o samo jednoj stvari- kako ćete doživjeti glavnu protagonistkinju

Jazz nije lik na koji ćete često naletjeti u knjigama. U jednom trenutku ćete se smijati njenim šalama a u drugom joj vikati da odraste. U muškom svijetu- jer priznajmo činjenicu, Artemis je muški grad- ona je izgradila svoje malo carstvo. Jest da je u većini slučajeva bez novaca, ali još nisam naletjela na toliko otresitu, ambicioznu, inatljivu, prkosniju, pametnu i tvrdoglavu osobu koja će vam toliko ići na živce. A koliko god da ima mana, toliko ima i vrlina- koje možda ne pokazuje, al znate da su tu, negdje duboko ispod nje- i zbog kojih ćete promijeniti mišljenje o njoj.

Priča s dozom fizike

Očito je da Jazz shvaća koliku je glupost napravila i da ne postoji čovjek hm..žena, koja može spasiti Artemis osim nje same a Andy Weir očigledno zna kako zakomplicirati stvari. Sjećate li se samo Marsovca? Akcija- reakcija? Zakoni fizike? Da, i ovdje su zakoni fizike sa zakonom Mjeseca. Ima li vam to smisla? Kao i u Marsovcu Weir je stvorio nešto što mnogim čitateljima izgleda nedostaje: žanr koji spaja uzbudljivu avanturu i zabavu s realnom i uvjerljivom znanošću. U jednom trenutku priča nije predstavljala samo Jazz i život u Artemisu nego i čuda i opasnosti života na Mjesecu. A kako to objasniti drugačije nego spojiti priču s dozom fizike?

Sve u svemu, uživala sam s ovom knjigom, baš kao što sam i očekivala. Pravi test za svakog čitatelja definitivno će biti Jazz koja će vam se svidjeti ili ne i koja će utjecati na doživljaj knjige.

A ako vas osvoji, nema sumnje da ćete uživati na tamnoj strani Mjeseca.

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.