sunce i njeni cvjetovi, rupi kaur, stilus knjiga, bibliomanija

Sunce i njeni cvjetovi, Rupi Kaur

U zadnjih nekoliko godina, poezija kao književni žanr, nekako je izguran ili bolje rečeno izgubljen među čitateljima. Veliki pjesnici  nestali su ili ih se tu i tamo spominje u nekom prošlom vremenu, vremenu kada su veliki pjesnici bili popularniji od pisaca moderne književnosti.

No, zadnjih godina nešto se promijenilo. Poezija je nekim divnim čudom ponovno došla na velika vrata i to zahvaljujući jednoj osobi- Rupi Kaur.

Da živimo u svijetu u kojem tehnologija i društvene mreže mogu sve dići na drugi nivo, dokaz je i njezin proboj preko Instagrama u kojem je pisala kratke stihove o problemima s kojima se susreće veliki broj žena – bol, gubitak partnera, ljubav, trauma, zacjeljenje, loši odnosi s roditeljima, traume, silovanje, raseljenje, revolucije, neprihvaćanje sebe kao žene, svoje ženstvenosti i seksualnosti.

sunce i njeni cvjetovi, rupi kaur, bibliomanija, stilus knjiga

Upravo je zbog svog otvorenog pričanja/pisanja o tome što muči svaku ženu, Rupi stekla milijune sljedbenika i do sada prodala više od 1,5 milijun primjeraka svoje prve zbirke Mlijeko i med.

U njenoj drugoj zbirci pjesama Suncu i njenim cvjetovima, Rupi je dosljedna sama sebi. I ona je, kao i prva zbirka pjesama podijeljena na nekoliko dijelova: venem, padam, puštam korijenje, rastem i cvatem. Rupi na ovaj način OPET slavi snagu žene, u kojemu je njen život opisan kroz transformaciju i razvoj. Zar nije divno kad od malene biljčice koja se bori za svoj rast i život postaneš prekrasan cvijet odnosno prekrasna žena?

Kroz te dijelove, njezine pjesme odlučne su da riješe korijen naših problema, naših emocija i patnji, te su nas još jednom odvele na putovanje gdje nas je naučila da prihvatimo ljude oko nas, naše pretke i naslijeđe, imigrantske roditelje, svoju bol, seksualnost i ženstvenost samo kako bi uspostavili ljubav prema samome sebi.

 

rupi kaur,sunce i njeni cvjetovi, bibliomanija,stilus knjiga

No, unatoč tome što Rupi govori o aktualnim problemima, njezine pjesme imaju i ono nešto što svakog čitatelja dotakne i dovede do toga da se razmisli o nekim stvarima o kojima do sada nismo nikada razmišljali ili se usudili govoriti. Ona vlastitim primjerom pokazuje kako njezina zbirka poezije ima i neki uvid izlječenja i otvaranja očiju u problemima današnjice.

Njezine pjesme su izravne, jednostavne, jednostavne za razumijevanje i pune strasti. Zanimljivo je to koliko strasti i poruka prenosi u tako kratkim rečenicama i kako s malo zapravo kaže puno. Slojevi sirovih misli i emocija dolaze poput valova a poruke iz njih dolaze poput mantre i oduševljava svakog čitatelja.

Rupi kroz svaku svoju pjesmu viče, ponavlja sebi i svakoj ženi koja čita njenu poeziju: “Da, ti si uvijek na prvom mjestu. Ti si važna.”

LJUBAV PREMA SEBI  NAJVAŽNIJA JE STVAR KOJU SI MOŽEŠ POKLONITI.

Svaka čitateljica slaže se u jednome- Rupi je njihov glas koji je spreman izraziti ono što svaka osjeća a teško im je reći. Njezini stihovi više su od poezije, one su poruke generaciji žena koja će se prepoznati u svakom slovu ove Biblije za žene.


Izdavač: Stilus Knjiga ( 129,00 kn)

Prevoditelj: Ira Martinović

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.