izgubljena svjetlost, jill santopolo,bibliomanija

Izgubljena svjetlost, Jill Santopolo

Postoje trenutci koji promjene putanju ljudskih života. Trenutci koji ti se toliko duboko urežu u pamćenje, koji te toliko prodrmaju da shvatiš koliko je život krhak i koliko je malo potrebno da ga izgubiš. Lucy i Gabe upoznali su se nesretnog 11. rujna, datuma koji je svima poznat po napadu na Svjetski trgovački centar. Biti će to dan koji neće nikada zaboraviti i koji će im ostati zauvijek urezan u pamćenje.

Biti međusobno prisutni kada se svijet radikalno mijenja, povezuje ih na način na koji nikada nisu zamišljali. I u trenutku dok gledaju uništavanje jednog simbola nade, normalnog života i snova, oboje obećavaju živjeti život koji ima smisla. Nitko od njih dvoje nije bilo sigurno zašto su se upoznali baš tog dana, ali oboje su bili svjesni, da će baš zbog toga što su se upoznali, zauvijek jedno drugome biti dio osobne povijesti.

Trebalo je proći godinu dana da se njihova priča nastavi. Od toga trena postaju nerazdvojni, ljubav im je bila na vrhuncu dok su tjerali jedno drugo da ganjaju svoje snove i obećanja koje su si dali na krovu jedanaesterokatnice. Lucy je željela postati producentica dječjeg programa a Gabe fotograf i učiniti nešto značajno sa svojim fotografijama. Želio je promijeniti svijet.

Njihova priča snažno je prekinuta kada Gabe dobije priliku ostvariti svoje snove. Bez oklijevanja prihvaća posao foto-reportera u Iraku, ostavljajući Lucy da tuguje i da se pita zašto nije bila dovoljna da ga zadrži uz sebe?

Lucy čini sve kako bi se vratila starom životu, iako se njezine misli stalno vraćaju na Gabea. Na kraju shvaća da, bez obzira na sve, mora nastaviti sa životom. U trenutku te odluke upoznaje Darrena koji joj pruža stabilnost za kojom je žudjela a kako se njihov odnos razvija, Lucy se ne može pitati da li želi živjeti život sa stalnom ljubavi koja joj daje sigurnost ili se želi prepustiti plamenu strasti koji će je na kraju samo povrijediti ali uz koji će se osjećati živom?

Ovo kao prvo, nije klasična ljubavna priča. Priča je napisana kao ljubavno pismo, pisano s Lucyine perspektive koja  opisuje svaki aspekt svoga života, koji se isprepliće s njezinim odnosom s Gabeom koji i dalje traje unatoč njezinom životu s Darrenom i koji utječe na njene odluke. Zašto piše upravo Gabeu, nije nam poznato, ali kroz njega shvaćamo kako je iskrena i duboka bila njezina ljubav prema njemu.

Unatoč emocijama koje izaziva, zanimljiv je i uvjerljiv pogled kako prva ljubav može izmijeniti tijek i odluke našeg života. Naravno, kroz knjigu vidimo samo Lucyinu priču, pa može djelovati malo dramatično s obzirom jer ne znamo Gabevu verziju njihove priče, već samo djeliće koje nam Lucy pokazuje. Dok svjedočimo životu kroz njezine oči, kroz njezinu ispovijed, shvaćamo njezinu čežnju za Gabeom i konzumirajuću, strastvenu, intenzivnu ljubav koju ima prema njemu- onu ljubav koju osjetite samo jednom u životu.

izgubljena svjetlost, jill santopolo,bibliomanija

Zanimljivo je da je knjiga pisana kao da Lucy razgovara izravno s  čovjekom koji će uvijek posjedovati komad njezine duše. Čovjek, koji joj uvijek u mislima i srcu, bez obzira na sve. Takva veza je jedinstvena i rijetka i piscu mora biti jako teško da takvu ljubav prenese čitateljima. Jill Santopolo uspijeva stvoriti balans priče koji je suvremen i lijep, dubok i surov tamo gdje je potrebno.

Naravno, morate se pitati, zašto sada? Zašto sada kada je prošlo toliko vremena i oni su u suštini nastavili sa svojim životima? I kako će to na kraju završiti? Hoće li postojati sretni kraj? Hoće li sve završiti upletanjem sudbine ili odlukama koji oboje donesu?

Tema u fokusu priče nije ljubav, po mom mišljenju, već izbori i prioriteti. Veliko pitanje “što ako”koji oblikuje naše živote. Što želimo od života kada se nalazimo na prekretnici i kada moramo žrtvovati nešto što volimo za nešto što smo sanjali čitav život? Što kada su osjećaji za obje stvari jednako snažne? Što tada? Čekamo li? Radimo li kompromise? Pitamo se što bi moglo biti drugačije? Naravno, da to radimo. A ta se pitanja ne odnose samo na romantične osjećaje, već na sve što se tiče budućih planova i ljudskih odnosa. Nije sudbina ta koja nas određuje, nego naše odluke.

Vidite? Rekla sam vam da je ovo knjiga daleko od klasične ljubavi …

Dvije ljubavi. Dva života. Jedan izbor. – piše na koricama knjige. 

Izgubljena svjetlost zapanjujuće je lijep pogled na ono što nas vjerojatno sve pokreće- shvaćanje da uvijek postoji jedna osoba koja je utjecala na naš život i koja je ostavila trajni znak na našoj duši. Iako je priča o Gabeu i Lucy tragična, istodobno je prekrasna i potresna- baš kao i sve epske ljubavne priče.


Nakladnik: Znanje (119,00 kn)

Prevoditelj: Mirjana Čanić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.