Kafić na kraju svijeta, John Strelecky,bibliomanija

Kafić na kraju svijeta, John Strelecky

“Nisam mislio da je život loš. Naravno da je s vremena na vrijeme bilo frustracija, osobito u posljednje vrijeme, ali imao sam dobar posao i dobre prijatelje. Život je BIO dobar, čak i vrlo dobar. No ipak sam negdje u sebi imao taj osjećaj koji nisam znao objasniti.

Pretpostavljam da je ovo samo početak onog tipičnog scenarija u kojem se započinjemo pitati ima li naš život smisla. Jesmo li ispunjeni onim s čime smo postigli? Jesmo li ispunili naša očekivanja? Jesmo li sretni, zadovoljni? Razmišljamo li  da nas tamo negdje čeka nešto bolje? Je li život stvarno DOBAR?

Za našeg protagonista Johna, život je bio dobar. Materijalno je situiran, uspješan je biznismen. No i sam osjeća da mu uz sve to nešto nedostaje pa se u zadnje vrijeme često uhvati razmišljajući o pitanju ne bi li život trebao biti više od rada u uredu deset do dvanaest sati na dan. Osjećao se da daje život u zamjenu za novac i ta mu se usporedba nikako nije sviđala.

U nedostatku unutarnjeg mira, John je odlučio uzeti godišnji odmor kako bi razmislio o svom životu. Već na samom početku putovanja naleti na velike gužve i John odluči do svog odredišta stići okolnim cestama. Ideja, koliko god bila dobra, pokaže se lošim izborom, jer se John izgubi na putu i dođe “na kraj civilizacije”.

U trenutku kad ga ulovi užas, kada goriva bude sve manje i manje u rezervoaru John ugleda spas. Usred ničega pojavio se kafić neobičnog imena “Zašto ste ovdje”. Unutra, atmosfera kao iz filmova. Konobarica, vlasnik kafea pa čak i gosti odnose se na drugačiji način prema Johnu. Kao da nešto znaju i očekuju da tu tajnu podjele s njim. No, John prvo mora odgovoriti na tri jednostavna pitanja koja se pojavljuju na jelovniku:

ZAŠTO STE OVDJE?

BOJITE LI SE SMRTI?

JESTE LI ISPUNJENI?

John je trenutno došao u iskušenje da pobjegne s mjesta. Bilo je ovo neobično mjesto i nije znao da li je to neobično bilo u pozitivnom smislu. Osjećao je da mu život ovisi o tome kako će odgovoriti na ova pitanja i jednostavno nije znao da li je spreman suočiti se s onim što će odgovoriti. Ispočetka na sve odgovara negiranjem, čuđenjem. Sve pokušava racionalizirati i naći značenje koje bi njemu odgovaralo.

Uskoro shvaća da pitanja s jelovnika imaju dublje značenje nego što je mislio kada ga je prvi put pročitao. Bila je to prilika da se duboko zagleda u sebe, da se iskreno zapita o svom životu i da se odmakne od zamki vanjskog svijeta. Naizgled banalna, John će se uhvatiti s vrlo važnim pitanjima koja je pronašao na jelovniku i otkriti nove stvari o sebi i njegovom cilju u životu. Onom istinskom cilju kojem je oduvijek strepio a nije ni znao da postoji.

Što je smisao života? Što bismo trebali postati, stvoriti, podijeliti s drugima? Prvi je korak prema spoznaji, preispitivanje svega onoga što su nas učili da vjerujemo. Brojni ljudi, kroz cijeli život učili su nas ono što je njih netko drugi učio, no zar je to istina?

Kafić na kraju svijeta, John Strelecky,bibliomanija

To su sve vjerovanja koja smo prihvatili bez razmišljanja. John je shvatio jednom kad postavimo pitanje, odgovor će sam doći. Ne čarobnim štapićem naravno, nego jednom kad izgovorimo pitanje svijet će se sam promijeniti, a traganje za odgovorom postat će dijelom vašeg bića.

Kafić na kraju svijeta, John Strelecky,bibliomanijaNaravno, ova teorija ima smisla samo ako ne težimo materijalnom nego unutrašnjom zadovoljavanju. Čini ono što te čini sretnim, zapravo. Vodi ispunjen život. Dragocjeno vrijeme potroši na tebi drage stvari i ljude i dopusti si trenutke sreće.

Kafić na kraju svijeta, John Strelecky, bibliomanijaPoanta ove priče je da smo svi mi prepušteni sami sebi i na nama leži odluka kako ćemo i što ćemo učiniti da obogatimo svoj život. U trenutku kad to shvatite, promijenit će se i cijeli pogled na vaš život.

John je očito u tome uspio, pitanje je samo da li želite i vi?


Izdavač: Egmont (99,00 kn)

Prevoditelj:Marija Perišić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.