s ljubavlju simon, vorto palabra, becky albertalli

S ljubavlju, Simon- Becky Albertalli

Simon Spier ima sedamnaest godina. Ima roditelje koji ga vole, dvije pomalo šašave sestre, puno prijatelja s kojima čini popularnu ekipu u srednjoj školi Creekwood u Atlanti i tajnu. U sredini koja je prilično homofobna što se tiče homoseksualnosti, nije lako priznati da si gej. Pogotovo kada si tinejdžer i kada još uvijek pokušavaš pronaći sebe u svijetu punog Kardashianki i Kanye Westova.

Simonu zapravo nije problem priznati roditeljima i svijetu svoju tajnu, ali se ne želi osjećati izloženo, predstavljajući se svijetu ispočetka, samo ovaj put kao homoseksualac. Takvu dramu ne želi započinjati, niti trenutno želi razmišljati o njoj.

Jednog dana, na stranicama bloga Creeksecrets, epicentru svih tračeva njihove škole pronalazi anonimnu ispovijest koja mu privuče pažnju. Tekst, potpisan samo s Blue, probudio je nešto u Simonu, što ga je natjeralo da mu se javi. I od tada, prekrivajući svoj identitet sa pseudonimom “Jacques”, počinje njihovo dopisivanje.

Igrom nesretnog slučaja, Simononovo dopisivanje s Blueom otkrije Martin Addison. Simon se zaboravio odjaviti s računala u školskoj knjižnici i sada ga Martin ucjenjuje govoreći da će svima pokazati njihovo dopisivanje i reći da je gej osim ako mu Simon ne pokuša smjestiti svoju najbolju prijateljicu Abby.

Tako zapravo započinje sama okosnica romana S ljubavlju, Simon. Roman je objavljen 2015. godine i dio je rastućeg trenda YA literature koja se bavi gej tematikom, odnosno ima gej tinejdžere u središtu radnje. Gej likovi odjednom nisu sporedni, ograničeni na ulogu duhovitog frenda glavnih junaka, nego dolaze u centar knjige i same radnje.

Takvi likovi u knjigama više nisu velika novost. Barem ne u Americi. Kod nas, to je druga priča. Sjetite se samo slikovnice Moje dugine obitelji i polemike koja se digla prilikom njezina objavljivanja. No tema je važna i bez obzira na prašinu koju je knjiga digla, drago mi je da se je krenulo i u tiskanje drugog izdanja te malene knjižice.

Zanemarimo li činjenicu da je ovo roman s upravo takvim likovima ( ako vam to smeta), naći ćete se u situaciji da shvatite da je ovo zapravo roman koji govori o odrastanju i sazrijevanju. Pronalasku sebe i svoje osobnosti, o nečemu s čime se bori svaki tinejdžer u ovom suvremenom svijetu. Pogotovo tinejdžer koji mora izaći iz vlastite zone udobnosti. Preskočiti granicu unutar koje je do sada živio.

S ljubavlju,Simon, Becky Albertalli,bibliomanija,vorto palabra

Knjiga je nevjerojatno zabavna, duhovita i iznimno osjećajna i iako je okosnica romana priča između ljubavi dvojce protagonista, lako možemo osjetiti da je ovdje prikazana ljubav kao opća činjenica. Jer ovdje nema tolikog guranja u prvi fokus da je ovo roman o dvojci homoseksualaca. Ne, samo o ljubavi.

Čak je i Blue u svojoj prvoj objavi napisao o oceanu između ljudi. I kako je važno pronaći obalu do koje vrijedi plivati. Nije li to cilj pronalaženja ljubavi? Preplivati ocean i naći oslonac u nekome, bez obzira tko to bio?

Doživljaj romana je jednak onome da je bila riječ o ljubavi između djevojke i muškarca, ali i onome da je umjesto tajne da je gej mogla biti neka druga tajna. Jer svatko od nas ima neku tajnu…bilo što.

S ljubavlju, Simon je u stvari snažna priča o prihvaćanju sebe, življenju života punim plućima onako kako želite, o snazi prijateljstva i obitelji. Priča s dozom realnosti, neobičnom igrom pogađanja tko je tajanstveni Blue, s nevjerojatno toplom i simpatičnom radnjom koji osvaja i u čijoj osnovnoj priči mnogi prepoznati -i ne, tu ne mislim na homoseksualnost- nego na utjecaj prve ljubavi.

Hoće li ljubav između Simona i Bluea potrajati? Becky nam nije htjela pokazati, iako mislim i da ne treba. Važno je samo prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo, “autati se” kako Simon kaže i pronaći svoju obalu.

Mislim da je to svima najvažnije, zar ne?


Nakladnik: Vorto Palabra (99,00 kn)

Prevoditelj:Ljiljana Novković

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.