Supruge, Lauren Weisberger, bibliomanija

Supruge, Lauren Weisberger

Mislim da na svijetu ne postoji osoba, koja, ako barem nije čitala popularni chick lit “Vrag nosi Pradu“, onda je pogledala istoimeni film, koji je prije nekoliko godina učinio legendarne likove Mirande Priestly, Andy Sachs i Emily Charlton. Isto tako ne postoje osobe koje na spomen knjige i njezinih fenomenalnih likova u istoimenom romanu, automatski nisu uz ime povezale i fantastične glumice koje su ih utjelovile : Meryl Streep, Anne Hathaway i Emily Blunt.

Bio je to roman ( a i film-ali bazirat ću se samo na romanu ;)), koji je zorno pokazivao nemilosrdnost modnog svijeta, mračne strane novinarstva, bezizražajnost i opakost svijeta koji je opsjednut glamurom a koji je bio začinjen likovima koje smo obožavali a budimo iskreni, obožavamo još uvijek.

supruge, lauren weisberger

U “Suprugama” se nalazimo u gradiću Greenwichu u Connecticutu i iako smo daleko od vevre modnog svijeta, vjerujte mi da mjesto nije nimalo mirno kada vam na pamet padnu predgrađa koja se nalaze nedaleko od glavnog grada.

Ovdje se, umjesto nošenja odjeće poznatih i skupocjenih modnih marki svakodnevno nose Lululemonsice, što je i originalni naziv romana ( When Life Gives You Lululemons). Za one koji ne znaju, Lululemons je marka sportske odjeće, koja je jako popularna u Americi.

U cijeli taj Lululemon svijet dolazi Emily Charlton, osoba koja nas je svojim snobizmom i površnošću užasno zabavljala u Vrag nosi Pradu. Od tada se mnogo toga promijenilo, Emily više ne radi u Runawayju, nego kao konzultantica za imidž velikim zvijezdama u Hollywoodu.

Iako je vrlo uspješna, poslovni joj se život nalazi na prekretnici. Klijente joj je počela otimati mlada Olivija Belle i ona očajno treba neki posao s kojim će se vratiti u velikom stilu.

A slučaj Karoline Hartwell ono je što joj treba. Ona je bivši supermodel i supruga popularnog senatora koji će se uskoro kandidirati za predsjednika. Iza sebe je ostavila svijet glamura i posvetila se dječaku kojeg, iako mu nije biološka majka, voli svim srcem i bez kojeg ne može zamisliti život. Sve se mijenja jednog dana kad ju s djecom u automobilu zaustavi policija i uhiti zbog vožnje u pijanom stanju, iako nije pila.

Karolini je očigledno potrebna pomoć- odjednom postaje najomraženija osoba na svijetu, mediji je proglašavaju lošom majkom a suprug, koji joj je do sada bio velika podrška, nestao je bez traga i ne dozvoljava joj da vidi svoje dijete.

Ono što će spojiti Emily i Karolinu, zajednička je prijateljica Miriam, odvjetnica koja se zbog obitelji odlučila preseliti u Greenwich i zbog koje upoznajemo svijet koji se sakriva iza Lululemonsica.

Supruge, Lauren Weisberge, bibliomanijarNo, ne dajte da vas taj sportski dio odjeće prevari i da pomislite da je ovo neka ležernija varijanta Lauren Weisberger. Ispod sve te površine postoji svijet opakiji od modnih scena- ovdje ne postoje manekenke nego kućanice i majke opako opsjednute svojim tijelima kao i manekenke koje su dolazile u Runaway.

Plastične operacije bilo kojeg dijela tijela (čak i vagine) im nije stran, a svakodnevno uživaju u svojim malim druženjima koja uključuju znatne količine alkohola odmah poslije jutarnjeg treninga obučene upravo u Lululemonsice.

Vikende provode u organiziranju svingerskih zabava a umjesto Tupperware prezentacija održavaju prezentaciju seksualnih pomagala – samo zato što – mogu. Iliti zato što im je dosadno.

A naša “draga” Miranda? Iako se pojavila nekoliko puta i pokazala da je i dalje queen bitch i da i dalje nosi naslov prve žene modnog svijeta, ništa nije isto bez nje. Čak moram reći da mi se učinilo da vidim njenu mekšu stranu, da li je to moguće?!

Unatoč tom pitanju moralnih vrijednosti i čudnim pogledima kroz život koji krasi američko predgrađe, Lauren Weisberger vješto prikazuje žensku solidarnost i prijateljstvo na djelu. Zar ne postoji ništa moćnije kada se žene udruže i kada imaju zajednički cilj? Svaki od likova ima kvalitetu koja uravnotežuje druge likove i unatoč razlikama između njih, te borbama koje vode u svojim životima, međusobno se povezuju.

Moram priznati da mi je drago što je Emily dobila (napokon) vlastitu priču. Ipak je ona jedan od onih vrckavih i neponovljivih likova koje jednostavno zahtijevaju svoju priču.

“Supruge” su točno ono što očekujem od chick lit literature- bavi se ženom, često na jedan humorističan i profinjen način, a ove knjige su toliko “lake” da ih naprosto “gutate” i jedva čekate da pročitate što će se sljedeće dogoditi.

Lagano i okrepljujuće i iako svi kažu da je ovo ona lagana literatura koja se čita za tople ljetne dane uz bazen, zašto je ne bi čitali pod mekom dekicom, dok vani rominja kiša?

Bez obzira na godišnje doba, uživat ćete uz ove tri posebne junakinje.


Nakladnik: Stilus knjiga (119,00 kn)

Prevoditelj: Andrea Marić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.