Nasljednica vatre, Sarah J. Maas,bibliomanija, fokus na hit

Nasljednica vatre, Sarah J. Maas

Ako bih morala izdvojiti neki YA serijal kojem se posebno veselim čim izađe u prodaju, onda je to serijal Prijestolja od stakla, autorice Sarah J. Mass koja je još kao šesnaestogodišnjakinja objavila je prvi roman, i iako s nekim nedostacima, možda prije da kažem s neiskustvom, stvorila je svijet u kojem je stavila vrlo neobičnu junakinju. No njeno neiskustvo niti mane koje su se pojavljivale nije zaustavilo čitatelje da zavole Celaenu Sardothien, neustrašivu ubojicu Carstva.

Nasljednica vatre, Sarah J. Maas,bibliomanija, fokus na hit

Iako ubojica, Celaena je djevojka koja je samo malo realnija od ostalih heroina. Ona nije odabrala da postane ubojica. Morala je. Bilo je ili to ili smrt. Iako je imala tužan i težak život kao dijete, to je nije uništilo. To ju  je učinilo jačom. No, dok smo u prva dva dijela gledali koliko je jaka, u Nasljednici vatre vidimo koliko je borba za život ali i slomljeno srce ostavilo traga na njoj. Vidimo je  slomljenom i punom krivnje za sudbine i smrti njezinih voljenih.

Jedini razlog koji ju drži na životu je želja da osveti smrt svoje najdraže prijateljice. No, i to je ostavila po strani dok plovi na novi zadatak na koju ju je poslao kralj Adarlana i dok se nove sile, koje su bile skrivene od njegovih očiju nisu umiješale u njezin život.

Nasljednica vatre, Sarah J. Maas,bibliomanija, fokus na hitCelaena je pozvana, ni više ni manje od svoje tete, kraljice Faea, Maeve koja ima samo jednu želju- da zaboravi na Celaenu Sardothien  i postane ono što stvarno je- Aelin Galathynius, kraljica Terrasena. Put je dug a u tome joj pomaže Rowan, Fae princ, alfa muškarac u punom sjaju. Zastrašujući i intenzivan, smrtonosan, prkosan Fae muškarac koji ne trpi njezine gluposti i sažaljenje. Prijateljstvo koje uskoro razvijaju, toliko je različito od prijateljstva koje je imala sa Chaolom i Dorianom, bez pritiska i tajni, niti prepreka. Umrli bi jedno za drugo, borili se jedno za drugo. A kada rade u paru, kao jedan, zastrašujući su tim.

Mislim da je njihovo prijateljstvo doprinjelo osobnom razvoju i završetku unutrašnjih borbi koje je Celaena osjećala. Nova iskustva koje je iskusila s Rowanom, samo su je učinile jačom, mudrijom i odlučnijom. Svi smo znali njezinu priču o tome kako je postala ubojica no nismo znali cijelu priču. U Nasljednici vatre, priča iza priče napokon dolazi na vidjelo. Suočavajući se s tim zlokobnim danom, sa smrću njezinih roditelja Cealena napokon prihvaća i samu sebe i ono što zapravo je- moćna i zastrašujuća kraljica koja je spremna vratiti nazad ono što joj pripada.

Svijet koji je Maas stvorila polako se širi. Novi likovi koji dolaze, polako prikazuju svijet koji je zamislila. Posebno mi se svidio lik vještice Manon Crnokljunašice, nasljednice vještičjeg klana Crnih kljunaša. Vještice igraju najnoviju ulogu u opakim planovima kralja Adarlana a Manon ne želi ništa drugo nego da ih vodi u bitku na leđima zmajeva koji su stvoreni samo za njih.

Iako je prikazana kao krvožedno opako stvorenje jako mi se svidjela. Ona nikako nije negativac,  samo je druga vrsta junakinje, čvrsta i nepopustljiva, s velikom ambicijom. Njezina priča tek se polako otkriva ali od onoga što sam pročitala čini mi se da je Manon daleko više od  smrtonosnog stvorenja pogotovo jer počinje vjerovati da postoji šansa da ima srce i dušu i da pravila njezine bake, kraljice vještičjeg klana možda neće najbolje slijediti. Mala su to previranja duboko u njoj, ali tko zna, možda nas iznenadi u narednim knjigama.

Tu je i Aedion Ashryver, Celaenin rođak i najbolji prijatelj iz djetinjstva. Aedion je smion, pametan i pun sebe. Barem tako kažu. No, puno se toga događa ispod površine. Iako svima prikazuje da je neotesan, totalno odan kralju, zapravo je odlučan u tome da mu zada smrtonosan udarac kada to najmanje očekuje.

Kad shvati da je Aelin živa, jasno je da će učiniti sve kako bi vidio svoju pravu kraljicu natrag u Terrasenu. On je lojalan, odlučan, vješt i nadam se da se da će se ponovno sastati sa Celaenom, pogotovo zbog loše sudbine koja ga je zadesila na kraju knjige.

Nasljednica vatre, Sarah J. Maas,bibliomanija, fokus na hit

Svi likovi, i novi i stari, sama radnja općenito, dokaz su kako se Maas razvijala kroz godine. Od šesnaestogodišnjakinje i od trenutka kada je napisala prvi roman, njezin stil pisanja se razvijao i postao puno bolji. Poboljšan. Pisanju je podredila neku određenu jednostavnost kojima je osmislila riječi koje vas potpuno očaravaju. Razvoj karaktera igra važnu ulogu kao i svi mogući zapleti i sukobi.

Knjiga vas sigurno drži u želji da saznate više, što iskreno nisam osjetila u Kruni ponoći (drugom dijelu)  ali i da nestrpljivo čekate ostale dijelove. Nasljednicu vatre zapravo gledam kao veliko putovanje,  završetak  nečeg starog i početak novog, kao iscjeliteljsko putovanje, koje je bilo potrebno da bi Celaena prihvatila svoje nasljeđe. Mislim da ćemo u sljedećim nastavcima moći doživjeti još mnogo toga i da ćemo u potpunosti biti oduševljeni svijetom koji je Sarah J.Mass osmislila.

Ja se definitivno veselim nastavcima, a vi?


Nakladnik: Fokus na hit (129,00 kn)

Prevoditelj: Maja Vrbanac

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.