Nordijska mitologija, Neil Gaiman,Bibliomanija

Nordijska mitologija, Neil Gaiman

Oduvijek sam ljubitelj mitologije, narodnih priča i legendi. Sjećam se da sam još kao dijete gutala prekrasne slikovnice grčke mitologije u kojima su bili prikazani prekrasni bogovi, ali koje su sadržavale vrlo malo rečenica o njima. Ali meni je to bilo dovoljno, jer me fascinirala cjelokupna priča o njima- bili su bogovi koji su izgledali kao ljudi, imali su ljudske vrline i mane: oni voljeli, mrzili i griješili. No uvijek mi je falilo “ono nešto”, ono što bih stvarno i mogla povezati s osnovnom stvari koja prikazuje ljude- ljudskošću.

Nordijska mitologija, Neil Gaiman,Bibliomanija

Zahvaljujući slavenskoj mitologiji otkrila sa Svaroga i Jarilu, Baba Jagu i Rusalku. S nordijskom mitologijom upoznala sam se kasnije, ali me nisu toliko zainteresirali da bih ih bolje upoznala. Znala sam samo općenite svari o tri lika koji su vezani uz nju- Thora, Odina i Lokija. Thor je bio bog munje i uvijek je sa sobom nosio onaj čekić- tad nisam ni znala kako se zove, Odin mi je bio nešto kao Zeus a Loki, a tu moram priznati da sam više naučila o njemu kroz film Maska nego kroz same legende, Loki je bio bog nepodopština.

Nordijska mitologija, Neil Gaiman,BibliomanijaNo, moram priznati da me je sama činjenica što živim s jednim vatrenim obožavateljem svijeta Marvela i njihovih filmova općenito, uopće i zaintrigirao da ponovno uronim u svijet te davne mitologije i da barem nešto naučim o njima.

Ali, biti ću iskrena, barem ovo mogu reći kao žena, pa tek onda kao veliki čitatelj- da nije bilo Chrisa Hemswortha, njegove uloge u Thoru, njegovog osmjeha i njegove predivne pojave, ne bih se ja toliko zainteresirala za ono što je svima već bilo očito- nordijska mitologija je super!

Neil Gaiman je, bez sumnje, jedan od današnjih pisaca koji su i više nego talentirani. Ne samo da piše fantastične stripove, inteligentne dječje priče i romane o pravoj prirodi božanstava, nego su toliko neodoljivo napisane da im ne možete odoljeti- nekoliko puta.

“Nordijski mitovi su mitovi jednog studenog podneblja, s dugim, dugim zimskim noćima i beskrajnim ljetnim danima, mitovi jednog naroda koji nije posve vjerovao svojim bogovima, a čak mu nisu ni bili baš dragi, premda ih je poštovao i od njih strahovao.”

Dvori Valhale su otvoreni samo za nas, a u Neilmanovoj sam mitologiji tek sad shvatila što mi je konstantno nedostajalo dok sam čitala o grčkim bogovima. Neilmanovi bogovi također su puni mana,ali sa smjelim idejama u glavi, lukavim nepodopštinama, zaigrani,  ljudskiji koliko god mogu biti, da ćete ih zamisliti pored sebe kada budete čitali ovu knjigu. Zamislit ćete Thora u udaru groma, Lokija u dječjem smijehu i nepodopštinama, Odina koji kao svjetionik mirno promatra što se dešava oko njega. Nordijski bogovi će vam ponovno biti tu, na dohvat ruke.

I da, zavoljet ćete ih sve. I shvatiti neke stvari: da su njegovi bogovi naivni i okrutni, spontani i krvožedni, te da Thor nije utjelovljenje Chrisa Hemswortha, da je hrabar ali da nije najbistriji, da je Odin je tajanstveniji i mračniji; on je lukav, opasan i nepredvidljiv, i da je Loki stvarno legendarni majstor psina koje upravo one ponekad dovode u niz komičnih situacija i koji će svojim smicalicama utjecati na sudbinu bogova i Ragnarok.

Nordijska mitologija, Neil Gaiman, bibliomanijaGaiman u svom stilu ostavlja svoj potpis u skandinavskim mitovima, uz malo humora, cijelu skupinu složenih likova i veliku količinu šarma. Pričama daje moderan i svjež izgled, ali opet im ne ruši onaj bezvremenski osjećaj koji mitovi pružaju čitateljima.

Nordijska mitologija podsjeća me na razlog zbog kojeg sam bila potpuno fascinirana mitologijom, bilo kojom mitologijom i bilo kojim činom pripovijedanja općenito, a koje Neil zastupa: priče vas nikada neće ostaviti same. Priče i mitovi posebno se odnose na nešto veće, nešto više, nešto drugo, nešto što još ne znate, ali će jednog dana znati- da ta osebujna magija kojima oni odišu još uvijek žive. Zato i Gaiman čvrsto vjeruje i uživa u umjetnosti pripovijedanja, njegove priče su divne, a sve nas ohrabruje da se odvažimo u njihovom pripovijedanju.

U tome je radost mitova. Veselje nastaje kad ih pripovijedate svojim riječima – na što vas svesrdno potičem, vas, osobu koja ovo čita. Pročitajte priče u ovoj knjizi, pa ih prisvojite, i neke mračne i ledene zimske večeri, ili pak ljetne noći kad Sunce nikako da zađe, ispričajte prijateljima što je bilo kad se Thoru ukrao malj, ili kako je Odin došao do medovine pjesništva za bogove…


Nakladnik: Mitopeja (luksuzno izdanje 150,00- 225,00 kn) RASPRODANO,

(redovno izdanje:100,oo kn)

Prevoditelj:Vladimir Cvetković Sever

2 komentara

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.