Ja dobra, ja zla- Ali Land,bibliomanija

Ja dobra, ja zla- Ali Land

Svi mi u sebi nosimo potencijal dobra i zla. Sjetite se samo one indijanske priče o borbi dva vuka duboko u nama.  Jedan vuk predstavlja zlo, dok drugi predstavlja dobro. Koji vuk će pobijediti uvijek zavisi od toga kojeg vuka više hranite.

15-godišnja Annie, kći zloglasne serijske ubojice bori se s mrakom u sebi. Većinu djetinjstva provela je u svjedočenju bolesti njezine majke i njenom otimanju i ubijanju djece. Devet mališana ubijeno je, a Annie je bila prisiljena sudjelovati u bolesnim igrama njezine majke. Godinama je bila podvrgnuta fizičkom, mentalnom i seksualnom zlostavljanju, užasnima za koje nikada neće biti opravdanja. Do trenutka kada je Annie bilo dosta.

Ja dobra, ja zla- Ali Land,bibliomanija

Prijavivši je policiji, Annie se pruži prilika da započne novi život stvarajući novi identitet. Čekajući majčino suđenje postaje Milly a udomljava je obitelj u kojoj je otac, Mike, istovremeno i psiholog, stručnjak za traumatična iskustva. No, ni ta obitelj nije funkcionalna niti previše uzorna. Majka Saskia dane provodi udaljena od obitelji, nadrogirana, predepresivna i nesvjesna okoline oko sebe, dok njihova kći Phoebe, problematična je djevojka koja je odlučna da Annie/Milly uništi život konstantno pokušavajući dobiti bar malo pažnje i ljubavi koja joj fali od obitelji.

Millyjin razvoj u cijeloj knjizi bio je vrlo intrigantan. Kroz cijelu knjigu, borila se sa svojom dobrom i lošom stranom. Njezina je jedina želja da ne završi kao mama i tu želju, taj proces misli vidimo kroz čitavu knjigu. Milly nastoji biti dobra, ali stalno čuje majčin glas koji je poziva da čini loše stvari. Hoće li dobro pobijediti zlo i Millyjine zle sklonosti, ili će im se zauvijek prepustiti? Hoće li napokon postati majčina slika i prilika?

Izračunala sam kakve su mi šanse. Osamdeset posto genetika, dvadeset posto utjecaj okoline.

Ja.

Sto posto sjebana.

Koliko daleko jabuka pada od drveta? Jesmo li stvarno kopija roditelja? Možemo li u današnjem društvu, živjeti vlastiti život, biti vlastite individue,  unatoč postupcima osoba s kojima dijelite život, dom? Iz iskustva znamo da društvo ne oprašta nikome, pa čak ni osobama koje su nekad, na bilo koji način bile povezane s takvim ljudima. Pa zašto bi Milly bilo drugačije?

A kad se unatoč Millyjinim pokušajima, Phoebe uplete sa svojim manipulacijama i počne zagorčavati Millyjin život u školi, znala sam da je ovo putovanje krenulo niz mračnu, već utabanu stazu. Jer ona je preživjela više od zlobnog i glupog maltretiranja balavica u školi a svaki njihov pokušaj doprinosi Millyinoj sve većoj anksioznosti dok majčin glas, duboko u njenoj glavi, postavlja pitanje- kome će napokon pripadati? Ona bi tako željela biti dobra, no najveći problem je taj, što svi žele nahraniti onog zločestog vuka duboko u njoj.

Ali Land vrhunski je napisala roman. Psihologija joj “leži” jer je to njeno područje (diplomirala je psihijatrijsko sestrinstvo i deset godina radila na dječjim psihijatrijskim odjelima i u školama) a bila je i upoznata sa slučajem djevojčice koja se ozljeđivala a za to je bila kriva njezina majka koja je djeci nanosila ozljede.

View this post on Instagram

Poslije Interlibera, poslije dovežene hrpetine i to, o, kako prekrasne hrpetine knjiga, najveći problem je, osim gdje te knjige smjestiti i odluka s kojom knjigom prvo krenuti. ➡️📚 Kod mene su knjige uredno spremljene, no odluku još nisam donijela. Još uvijek moram promisliti koja me najviše privlači, iako mislim da će to biti knjiga Mayae Angelou Mama, ja i mama iz Naklade Iris Illyrica. ➡️📚 No, do krajnje odluke me dijeli još stotinjak stranica Ja dobre, ja zle Ali Land iz Mozaik knjige. ➡️📚 Jeste li je već čitali? Kakva vam se čini? #quotes #quoteaboutbooks #quote_of_the_day #quotestags #quoteslover #citat #citatdana #knjiskicitat #ljubiteljiknjiskihcitata #bibliomanija

A post shared by Ana- Book Bloger (@bibliomanijablog) on

Upućena u slučaj, Ali je došla na ideju pisanja svog prvog romana, vješto u njega unoseći unutrašnja previranja koje jedna osoba može imati nakon ovakvog traumatičnog iskustva. Jezovita napetost jezdi kroz knjigu, čak i surovost i bezosjećajnost koja nas često navodi  pitati se koliko čovjek često uspijeva sakriti emocije od strana od kojih ih je potrebno sakriti, pretvarati se da je netko drugi, dok je mala sitnica ne pokrene da napravi nešto opasno po sebe i okolinu? Gdje je granica?

Iako u ovom romanu nema nekog velikog finalnog završetka, roman je izrazito napet i zanimljiv. Milly je nevjerojatno uvjerljiv lik i privlači neposrednu sućut; no ipak, znate da je dijeli mali trenutak vremena prije nego što posrne. Ono što je zanimljivo, većinu vremena se nadate da će to i napraviti. A kada takvo što osjetite, znate da čitate dobru knjigu.


Nakladnik: Mozaik knjiga

Prevoditelj: Maja Opačić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.