Kunem se životom, Sarah Pinborough,Bibliomanija

Kunem se životom, Sarah Pinborough

Ako ćete me pitati koja mi je autorica najviše ostala u sjećanju i svojim romanom obilježila ovu književnu, Hrvatsku godinu, definitivno bih vam odgovorila da je to bila Sarah Pinborough i njezina prva knjiga koja je objavljena kod nas- Ne vjeruj svojim očima. Knjiga je bila šokantna, provokativna i toliko dobra, da je Sarah u meni pronašla osobu koja će s nestrpljenjem čekati (i čitati) sve njezine knjige.

Sarah ima ogroman broj obožavatelja i sigurna sam da će većina njih obožavati i ovu, novu knjigu, koja, iako ne sadrži nadnaravni touch kao i njena prva knjiga, donosi elemente koje drže cijelu priču napetom i uzbudljivom.

Kunem se životom, Sarah Pinborough,Bibliomanija

Priču njenog novog romana Kunem se životom vode tri žene: Lisa, samohrana majka koja odgaja svoju šesnaestogodišnju kći Avu, bez ičije pomoći. Lisa se uglavnom drži za sebe, ali ima najbolju prijateljicu s posla Marilyn. Obje žene su samozatajne, s velikom tajnom na leđima o kojoj nitko ne zna. Lisa je progonjena tajanstvenom prošlošću dok Marilyn, naizgled uspješna u svemu, sa savršenim mužem, čuva tajnu koja je održava na životu.

Ava također ima tajne. Guši je majčina velika zabrinutost i teži da bude neovisna. Lisi je normalno da jedna tinejdžerica želi malo slobode, no ne može si pomoći. Uz neprekidni majčin nadzor, Avi nije laka ni odluka da se upusti u seksualni odnos s dečkom kojeg ne voli dok se na društvenim mrežama tajno dopisuje s nepoznatim muškarcem u kojeg je zaljubljena.

Tri žene. Pune tajni, laži, izdaja, obmana. Sve su to temelji ovog romana. Neke od njihovih tajni su jasne ( poput Avine tajne), dok je ostale potrebno otkriti. Neke su duboko zakopane i polako će postati poznate tijekom knjige, koje će kulminirati na kraju romana. No sve tri lažu i bježe od onoga što jesu- žene koje svoje ožiljke drže duboko u sebi. A kad Ava učini hrabru stvar, niti jedna od tih žena neće biti svjesna posljedica jednog ljubaznog djela.

Kunem se životom, Sarah Pinborough,Bibliomanija

Iako u priči, pa čak i u završetku ovog romana ne nalazimo ništa ludo kao što nas je dočekao u Ne vjeruj svojim očima, uživala sam i u ovom sjajnom napisanom psihološkim trileru. Sarah je stvarno odlična manipulatorica i vješta pripovjedačica koja me je odvela tamo gdje ne bi ni posumnjala da me vodi. Brzo izmjenjiva poglavlja između jučer i danas bila su vrlo jednostavna za praćenje i održavala su tendenciju zadržavanja zainteresiranosti,  a posebno sam voljela način na koje sljedeće poglavlje objašnjava prethodno.

Stilski izuzetan, lagan i sada već nadasve prepoznatljiv stil Sarah Pinborough jednostavno su me vodili da čitam, da očekujem neočekivano i da me ipak, iznenadi na kraju. Autorica se zasigurno nije bojala uvesti nekoliko teških tema i dobro prikazati stanje današnjeg društva, pružajući čitatelju dosta vremena da bi se zaintrigirao uz radnju do vrlo dobre konačnice  i vrlo zadovoljavajućeg i nepredvidljivog kraja.


Nakladnik: Egmont Hrvatska (99,00)

Prevoditelj: Jelena Pataki

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.