Biblioteka Čitaj knjigu,Iris Illyrica, Mama, ja i mama- Maya Angelou,Bibliomanija

Mama, ja i mama- Maya Angelou

Jedan od najvažnijih odnosa u svijetu, imat ćemo s našim majkama. -Iyanla Vanzant

Odnos majke i kćerke je uvijek bio jedan od najzanimljivijih i najdinamičnijih obiteljskih odnosa. Naravno, svi ćemo priznati da je to odnos koji je istovremeno i zahtjevan, pun turbulencija i očekivanja, ali je i jedan je od najtrajnijih emocionalnih odnosa koji ostvarimo u životu, pun podrške i bliskosti.

Tijekom svoje karijere, Maya Angelou napisala je šest autobiografija u kojima je iznosila sva svoja životna iskustva- o silovanju u dječjoj dobi, o segregaciji, rasizmu, odgoju na američkom jugu i vlastitim borbama za feminizam. No, odbila je otkriti mnogo o svojoj majci, sve dok nije, već u svojim “mudrim” godinama odlučila napisati i finalnu sedmu, po njoj možda najintimniju priču svog života, priču o odnosu sa svojom majkom.

Puno se toga zna o Maya Angelou. Njezino ime već sada ima kultni naziv. Bila je pjesnikinja, spisateljica, glumica i važna ličnost američkog pokreta za građanska prava. Bila je ( i još uvijek je) jedna od najcjenjenijih afroameričkih pisaca 20. stoljeća, jedna od najznačajnijih književnih glasova Amerike i jedna od najutjecajnijih glasova našeg vremena.

Kad je Mayi Angelou bilo tri, a njezinu bratu Baileyju pet godina, otac i majka upravo su bili okončali svoj buran brak. Kako niti jedno od roditelja nije htjelo preuzeti odgovornost za brigu o dvoje male dječice, otac ih je ukrcao na vlak i poslao baki, svojoj majci u Arkansas. Baka se dobro brinula za njih, ali nikada nije bila nadomjestak za majku koju je Maya trebala. Kada je napunila trinaest godina, Mayina majka ponovno je bila spremna primiti ih natrag i nadomjestiti vrijeme koje su izgubili. Ali Maya nije bila spremna ponovno postati njezina kći, niti joj je htjela oprostiti što ju je napustila.

Trebalo je neko vrijeme da Vivian ponovno uspostavi mjesto majke u Mayinom životu, prvenstveno u srcu. Maya ju je dugo nazvala Lady, no, kako je vrijeme prolazilo, Maya se zaljubila u ono što je bila njezina majka. Vivian Baxter bila je impresivna žena, bila je hrabra, bila je drugačija i bila je žena drugačije boje kože u bijelom svijetu koja se izborila za svoje mjesto pod suncem.

A njezina kći Maya, bila je još impresivnija. 

Život nas oblikuje, kao i odnosi i ljudi koji budu njegovim dijelom a Maya je uvijek govorila da je ovakva kakva je, zbog bake koju je voljela i majke koju je na kraju obožavala. Njihova ju je ljubav podučila, odgojila i oslobodila.

U manje od 200 stranica vrlo jednostavne pisane proze, Angelou pokazuje neočekivane načine kako je jedna žena, njezina ljubav prema svom djetetu, učinila Mayau Angelou ovom Maya Angelou kakvom je sada. Angelou opisuje Vivian Baxter kao “zapanjujuću ljepoticu“, ženu “koja je bila previše zločesta da bi lagala” i silu s kojom treba računati, silu koja je potaknula ambicije svoje kćeri velikom količinom nesebične ljubavi.

Iako njezina priča otkriva da je kroz život i dalje trpjela zlostavljanja, ton je uglavnom lagan, čak i sladak, ispunjen ljubavlju prema mlađoj sebi i ljubavlju prema majci.

Maya Angelou živjela je ono o čemu je pisala. Shvaćala je da dijeljenjem svoje istine postaje dijelom svih velikih ljudskih istina – o čežnji, napuštanju, sigurnosti, nadi, čuđenju, predrasudama, misterijima i, naposljetku, samootkrivenju: spoznaji o tome tko ste zaista i oslobođenju koje ljubav nosi sa sobom. – Oprah Winfrey

Mama, ja i mama- Maya Angelou,Bibliomanija

Čitajući ovu knjigu, čitajući sve to, shvatila sam da u životu ne moramo nužno raditi samo jednu stvar već možemo činiti i raditi mnoge druge. Mi možemo biti više od onoga što trenutno jesmo. Možemo isprobati nove stvari, stvari koje smo oduvijek željeli učiniti, ali za koje nismo mogli naći vremena, stvari koje smo se bojali učiniti, misleći da to ne možemo učiniti. Čineći to, možemo biti primjer svima oko sebe, vlastitoj djeci, budućnosti.

Pisan kao autobiografija, a opet na način kao da se obraća samom čitatelju njezin glas čuje se iz pozadine: ljubav je ono što nas obuhvaća. S ljubavlju, prihvaćanjem, svatko se može vinuti u visine. Svatko može biti najbolja verzija sebe s malom dozom ljubavi. Iako su Mayau smatrali glasnogovornicom žena i afroameričke zajednice, teme njezinih djela često su bile rasizam, identitet, obitelj i putovanja, nešto što smo svi sigurno okusili i doživjeli pa čak i vidjeli, zato se ne može ne prepoznati ljepota koju Maya dijeli sa svakom svojom knjigom:

Ljubav ne poznaje granice. Preskakat će prepreke, preskakat će ograde, probijat će zidove kako bi stigla na svoju destinaciju puna nade.


Izdavač: Iris Illyrica (119,00 kn)

Prevoditelj:Martina Baričević

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.