Dom, Harlan Coben, Bibliomanija

Dom, Harlan Coben

Kada bi me zamolili da vam nabrojim pisce koji su obilježili početke mojih čitalačkih pustolovina, Harlan Coben bi definitivno bio jedan od pisaca koje bih vam nabrojila. Izdavački fenomen, kako su ga nazivali, definitivno je bio i još uvijek je, kralj trilera koji se sa svakom izdanom knjigom uvijek našao na vrhu najčitanijih knjiga, a ja sam gutala sve njegove knjige do kojih sam mogla doći u gradskoj knjižnici.

No, zašto sam ga, unazad par godina toliko zapostavila? Često sam se pitala da li je to zbog toga što sam prerasla njegov stil pisanja, ili sam jednostavno osjetila zamor pa sam prešla na druge autore? Odgovor nikada iskreno neću saznati, ali priznati ću da sam s ovim romanom obnovila ljubav prema Cobenu i prema njegovom načinu pisanja.

Do sada smo imali priliku čitati velik broj njegovih romana, a “Dom je jedanaesta knjiga iz njegovog serijala o bivšem sportskom menadžeru, a sada detektivu, Myronu Bolitaru i njegovom prijatelju Winu. Zbog čega nam je Znanje odlučilo kao prvu knjigu o tom neobičnom duetu prevesti upravo zadnji roman u seriji, ne znam, ali vjerujte kad vam kažem da to nikako neće umanjiti cijelu priču, niti će vam biti teško povezati sve “konce” iz prijašnjih romana iz serije.

Dom, Harlan Coben, Bibliomanija

U bogataškom predgrađu New Jerseyja, tijekom bezbrižne igre, Rhys i Patrick misteriozno su nestali iz obiteljske kuće. Dadilja koja ih je čuvala, pronađena je zavezana za stolicu, u stanju šoka s vrlo malo objašnjenja što se zapravo dogodilo. Od roditelja je zatražena milijunska otkupnina, no osim inicijalne potražnje za otkupninom, ništa se više nije čulo o dječacima. Medijska pažnja se smirila, ostavljajući Baldwine i Mooreove u boli i u očajničkom nastojanju da nikad ne odustanu od nade da će se dječaci jednog dana vratiti kući, čak i ako znaju da su šanse za tako nešto sve manje sa svakom godinom koja prolazi.

Deset godina kasnije, Win Lockwood, koji je ujedno i rođak nestalog Rhysa, dobiva e-mail koji ga navodi u London i na lokaciju nestalih dječaka. Kada stvari postanu malo kaotične, Win se okreće svom najboljem prijatelju i jedinoj osobi kojoj može vjerovati, bivšem profesionalnom košarkašu i sportskom agentu Myronu Bolitaru. Trag ih vodi u blizinu željezničkog kolodvora King’s Cross u Londonu, gdje pronalaze tinejdžera koji bi mogao biti Patrick, jedan od nestalih dječaka.

Myron i Win ne misle prezati ni pred čim kako bi otkrili istinu, a njihov rad kulminirao je spašavanjem samo jednog  dječaka, koji je duboko traumatiziran životom koji je vodio od otmice. I dok bi svatko htio pomoći u pronalaženju drugog dječaka, čini se da je njegovim roditeljima prvi prioritet zaštititi onoga koji je došao kući – bez obzira na to što to znači za drugu ožalošćenu obitelj.

Dom, Harlan Coben, Bibliomanija

Priča istražuje tu nejasnu sferu nestale djece, povratak djeteta koje je nestalo prije gotovo desetljeća i trauma koje je ne možda, nego vjerojatno pretrpjelo dok je nestalo, kao i bol koju su roditelji podnijeli, a da nikada nisu saznali da li je njihovo dijete živo ili mrtvo. Nada, pomiješana s užasom, živjela je u njima svakog dana, a kada im se pokazao tračak mogućnosti da im je dijete živo, ponovno su morali proživljavati noćnu moru, u želji da će pronaći svoje dijete.

A ako mislite da sam vam sada ispričala cijelu radnju romana, znajte da vrlo griješite. Harlan je roman započeo s trenutnom akcijom (koju sam vam opisala) i ekspresno me uvukao u radnju. Iako sam doslovno “uletjela” u priču i u zadnji roman u seriji, s Myronom i Winom sam se vrlo lako povezala jer njih dvoje čini poseban duo. Iako ih dijele prevelike karakterne razlike, naizgled nespojivi par kao da su lonac i poklopac, krpa i zakrpa, jing i jang- dvije velike razlike koje se savršeno poklapaju i funkcioniraju zajedno.

Dom, Harlan Coben, Bibliomanija

Harlan Coben niti u  jednoj sekundi ne usporava tempo radnje a roman sadrži sve elemente koji čine svaki Cobenov roman: nevjerojatne akcije i neizvjesnosti, emocije, uzbuđenja, nepoznanica pa čak i nedoumica dok odlučujete kome možete vjerovati. Svidjela su mi se topla, odana prijateljstva i obiteljski odnosi koji su uneseni u priču.

Dinamika mnogih različitih odnosa, suočavanje s bolom, krivnjom, strahom – sve je to Harlan unio u priču dok istražuje dubine ljudskih osjećaja i značenje obitelji, osjećaja doma. Zato naslov Dom, ima više značenja. Ono nije samo mjesto, već i osjećaj da ste “u zoni”, da ste sigurni, da ste na mjestu gdje trebate pripadati.

Kao i svaki put, Harlan Coben izvrsno gradi napetost i neizvjesnost priče koja je od početka privukla moju pažnju da bi pred kraj knjige samu radnju vješto smirio, što mi je omogućilo da razmislim i probam pogoditi što će me dočekati na sljedećih pedesetak stranica. Mislite li da sam uspjela? A-aa.

Ako ste obožavatelj Cobena, znate da će negdje usput doći do zapanjujućeg i šokantnog zaokreta i da bi ste se trebali pripremiti za njega. No, unatoč tome što sam to znala (pa i očekivala) , uvijek se iznenadim njegovoj sposobnosti otkrivanja posljednjeg dijela slagalice, koji unatoč naporu nisam nikad otkrila unaprijed.

Zato se doista nadam da ćemo uskoro dobiti i nove nastavke (prethodnice) ovog serijala. Znanje, što čekate? Želim još priča s Myronom i Winom!


Nakladnik: Znanje (99,00 kn)

Prevoditelj: Damir Biličić

1 Comment

  • U tvoje ime, Harlan Coben - Bibliomanija 16. lipnja 2019. at 10:39

    […] vrh ljestvice uspješnica diljem svijeta. Poznat je po svom serijalu o detektivu Myronu Bolitaru (Dom, jedanaestu knjigu tog serijala nedavno smo imali prilike čitati u izdanju Znanja) a  jedan od […]

    Reply

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.