Andrzej Sapkowski- Posljednja želja i Mač sudbine

Andrzej Sapkowski- Posljednja želja i Mač sudbine

Bajka za odrasle. Upravo bih tim riječima mogla opisati knjige Posljednja želja i Mač sudbine.

Kao mali odrastali smo uz priče koje su nas učile raspoznavati dobro i zlo a sada nas Andrzej Sapkowski ponovno uči tim stvarima. Razlika u tome je što su čudovišta malo strašnija, a svijet koji je izmislio uzbudljiviji je i kompleksniji. Čudovišta i dalje postoje, no razlika između dobra i zla sada više nije crno- bijela, sada je obavijena u nijansama sive, kada čovjek postaje čudovište a čudovište postaje humanije od čovjeka.

Andrzej Sapkowski- Posljednja želja i Mač sudbineSapkowski uvodi čitatelja u prekrasnu kombinaciju slavenske mitologije i klasične fantazije. Junak Andrzejovih romana, heroj je koji je zasnovan na drugim herojima koji su obilježili narodni folklor, pa čak i neka klasična djela fantastike, ali i bajki koje smo voljeli čitati kao mali. Veliki utjecaj vidi se u Tolkienovim djelima, gdje Sapkowski nije mogao odoljeti utjecaju Hobita i Gospodara prstenova.

A Geralt od Rivije, najzanimljiviji je i najfascinantniji protagonist koji je nastao upravo zbog toga.

Cijeli koncept Vješca, ljudskog mutanata koji se uzgaja i trenira za ubijanje čudovišta je fascinantan. Najbolji je vještac, lovac na čudovište koji se raznim eksperimentima dovodi do tog stroja za ubijanje.

Naravno, rijetki to prežive, a Geralt je jedan od tih rijetkih, koji su i najbolji..

I čudovišta sama po sebi nisu ništa manje nezanimljiva. Najveći dio njegova svijeta izgrađen je na temeljima bajki i mitologija, no Sapkowski ga oblikuje u nešto zaista zapanjujuće, malo bliskije čitatelju, pogotovo jer svaki lik pokazuje s dozom ljudskosti, dodajući svakome svojstveni pečat, drugu stranu medalje, u kojima razbija predrasude koje smo usvojili o njima, bilo to u bajkama ili u fantasy žanrovima koje smo ranije čitali.

Pisanje je gotovo lirsko, ali opušteno a Andrzej posjeduje suptilnost i nježnost u pripovijedanju, dok čitatelju daje dva izbora- hoće li jednostavno uživati u Geraltovim doživljajima ili se uz sve to, nasmijati i njegovoj kritici ljudske prirode jer određene teme koje on obrađuje kroz sagu su aktualne za sadašnji svijet u kojem živimo.

O knjigama…

Posljednja želja je prva od sedam knjiga o vješcu, koju sačinjavaju dvije zbirke pripovjedaka i pet romana. Saga je postala bestseler ne samo u Andrzejovoj rodnoj Poljskoj već i širom svijeta. Prevedena je na brojne svjetske jezike, a po njoj je napravljena čuvena kompjuterska igrica The Witcher dok nam Netflix razvija seriju u kojoj sam sigurna da ćemo jednako uživati.

Andrzej Sapkowski- Posljednja želja i Mač sudbine

U Posljednjoj želji upoznajemo se s Vješcem, stvorenim samo za jednu misiju- ubiti čudovišta koja se nalaze po cijelom svijetu i na taj način očuvati moralnu i biološku ravnotežu svijeta. Za sebe ne može reći da je čovjek, on je hibrid, mutant koji je prošao kroz mutaciju kao dio svog treninga i kao rezultat toga pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu u kojem vješci nisu toliko potrebni kao što su nekad bili. Kako vrijeme odmiče, Geralt shvaća da, iako je stvoren da ubija čudovišta, ljudi su ti koji mogu biti najveća čudovišta koja postoje. Zbog toga pokušava ostati neutralan u borbama koje stvaraju ljudi. Najbolje što može učiniti je izabrati manje zlo, dok je potpuno nejasno koje je zlo zapravo manje u moralno dvojbenim situacijama.

Mač sudbine drugi je roman ovog serijala, koji je navodno, napisan prije Posljednje želje, no kronološki, dolazi kasnije.

U usporedbi s Posljednjom željom, Mač sudbine usredotočuje se mnogo više na osobne odnose i razvoj karaktera, a ne na čudovišta koje postoje, i to se jako osjeti. Ipak, blago smirivanje tempa romana uopće ne šteti, nego predstavlja odličan prijelaz prema narednim nastavcima sage. Manje je dinamičan, manje akcijski. No, zato odnosi koje likovi grade između sebe počinju biti kompleksniji, osobniji, dok je sudbina kao motiv kroz cijelu priču izuzetno dobro iskorištena. Tragična ljubavna priča koja Geralta sudbinski vezuje uz čarobnicu Yennefer sada je još jasnija, emotivnija.

Andrzej Sapkowski- Posljednja želja i Mač sudbine

Ovaj svijet, ovi likovi, ove avanture, sve je to uistinu iznad svih očekivanja koje sam postavila prije čitanja. To je nešto posebno, da ne mogu stvoriti savršene kombinacije za riječi s kojima ih mogu dovoljno (na)hvaliti. Iskreno, jedva čekam da pročitam ostale dijelove sage o Vješcu, Geraltu iz Rivije, koje, znam, nećemo čekati predugo.


Nakladnik: Egmont Hrvatska (99,00 kn)

Prevoditelj: Mladen Martić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.