Nasljednica vatre, Sarah J. Maas,bibliomanija, fokus na hit

Prijestolje od stakla, Sarah J.Maas

“Neću se bojati.”

Mantra je koju si je Celaena svakodnevno ponavljala zatočena u strašnim rudnicima soli. Već godinu dana te su joj riječi označavale razliku između osjećaja potpunog sloma i pukog mirenja sa sudbinom. Celaena je, iako ima samo osamnaest godina, najozloglašeniji ubojica Adarlana. Strah i trepet cijelog područja. Iako se u rudnicima soli našla zbog izdaje, čak i nakon godinu dana što se nalazi tamo, zbog njene reputacije na nju paze horde stražara, budno prateći svaki njezin korak.

Sada, nakon toliko strašnih dana u rudniku, Celaeni se nudi nova prilika. Sam princ Dorian Havilliard stoji pred njom i nudi joj slobodu u zamjenu za služenje kralju Adarlana, osobi koja ju je zatočila i zbog koje se nalazi na robiji. Ideja je primamljiva,ali pod koju cijenu?

Četiri godine rada kao kraljev krvavi bodež. Raditi za osobu koju bi najradije ubila. A da bi dobila taj posao, Celaena bi prvo morala sakrivati svoj identitet i boriti se protiv dvadeset i trojce protivnika. Najvećeg ološa, ubojica, zatvorenika i lopova. Onaj koji pobjedi, postat će kraljev Borac i nakon četiri godina služenja i ubijanja kraljevih neistomišljenika dobiti svoju slobodu.Nešto što Celaena nikada nije imala.

“Ja sam Celaena Sardothien, Adarlanov ubojica. Kad bi ovi muškarci znali tko sam, prestali bi se smijati. Ja sam Celaena Sardothien. Pobijedit ću. Neću se bojati.”

A kada stigne u dvorac, Celaena shvaća da nešto opako i istinski zlo stanuje u njemu. Uz sve naporne treninge koje prolazi uz kapetana straže Westfalla s kojim počinje graditi prijateljstvo i probuđeno zanimanje za nju od strane mladog princa, natjecatelje polako, jedan po jedan pronalaze mrtve. Može li Celaena pronaći krivca prije nego li postane sljedeća žrtva? Kralj Aderlana čvrsto vodi svoju zemlju u kojoj je zabranjena sva magija koja je davno postojala u njoj, ali zašto Celaenu često posjećuje kraljica Elena, žena mističnih moći koja je godinama mrtva? Hoće li je njena potraga odvesti do saznanja o njezinoj pravoj sudbini?

Prijestolje od stakla prvi je roman mlade autorice Sarah J.Mass. Knjigu je napisala već sa 16 godina pa iako s nekim nedostacima, priča je prilično nevjerojatna za jednu šesnaestogodišnjakinju. Ona je oblikovala jednu YA heroinu, koja nije ni približno ista kao heroine na koje smo navikli.

Da, ona je vrhunski ubojica kojeg se svi boje, ali je isto tako i obična djevojka koja se zacrveni kada joj se dečko nasmije, ona je ubojica koja se može penjati po zidovima i zna svaki otrov ali istodobno, ona je djevojka koja uživa u ljepotama svojih haljina, društvu prijatelja i osami provedenoj s knjigama. Isto tako je djevojka koja je samo malo realnija od ostalih heroina.

Ona nije odabrala da postane ubojica. Morala je. Bilo je ili to ili smrt. Iako Celaena imala tužan i težak život kao dijete, to je nije uništilo. To ju je učinilo jačom. I nakon svega što je prošla, njen duh nije slomljen. Još uvijek se smije i uživa u životu.

Prvo što ću reći o ovoj knjizi je to da Celaena voli čitati! Tko je još vidio/čitao u ovakvom žanru da protagonist knjige obožava knjige? Zato, jedan veliki plus za to!

“Oh, kako je bio u krivu. Knjižnice su pune ideja, a to je najjače i najmoćnije od svih oružja.”

Kao što možete pretpostaviti, jer kakav bi to YA roman bio bez toga, u knjizi postoji i ljubavni trokut između Celaene, princa Doriana i zapovjednika tjelesne straže Chaola Westfalla, ali romantika nije veliki dio priče. Vjerujem da će se i zbog ove romanse stvoriti timovi Dorian/Chaol koji će podijeliti vjerne čitatelje serijala.

U biti, jako sam nestrpljiva da vidim gdje ovaj serijal ide, jer čitajući knjigu uvidjela sam da knjiga ima radnju koja može otići u toliko različitih pravaca, i toliko neodgovorenih pitanja da uistinu ne znam kako će se odgovori jednostavno povezati kako serijal napreduje. Ali to je i ona ljepota knjiga, kada autor završi jednu knjigu a čitatelj bude u mogućnosti pogađati i zamišljati kako će knjiga ići dalje. Samo treba dočekati sljedeće knjige.

A što se tiče sljedećih knjiga, trenutno ih ima pet od šest najavljenih- Throne of Glass (Prijestolje od stakla), Crown of Midnight, Heir of Fire, Queen of Shadows i Empire of Storms. Fokus na hit kod nas je preveo prvi dio, a drugi najavljuju za proljeće 2017. godine.


Prijevod: Maja Vrbanc

Izdavač : Fokus komunikacije d.o.o

Osvrt objavljen : 2016. godine

Slike: Fokus na hit

1 Comment

  • Carstvo oluja, Sarah J. Maas - Bibliomanija 20. ožujka 2021. at 10:42

    […] napreduje, tako se vidi i napredak kojim je kročila od one šesnaestogodišnjakinje koja je s Prijestoljem od stakla stvorila priču i oblikovala jednu heroinu koja nije ni približno ista kao heroine na koje smo […]

    Reply

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.