Nove knjige u Profilovom izdanju!

Nove, sjajne knjige Margaret Atwood, Maše Kolanović i Jasena Boke upravo su objavljene u Profilovu izdanju.

Vražji okot Margaret Atwood maestralna je romaneskna interpretacija Shakespeareove Oluje u prijevodu velike Gige Gračan. U interpretaciji autorice Sluškinjine priče Prospero je Felix, umjetnički direktor Festivala Makeshiweg, podmuklo otpušten uoči premijere Oluje koju upravo režira.  Nakon izdaje Felix se povlači u zabačenu kolibu gdje liže rane, oplakuje izgubljenu kćer i snuje osvetu. Nakon dvanaest godina ukazuje mu se prilika za osvetu – kazališni tečaj u obližnjem zatvoru. No kad neprijatelji padnu, hoće li Felix opet biti onaj stari?

 

Poštovani kukci i druge jezive priče Maše Kolanović zbirka je priča koju bi se žanrovski moglo opisati kao tranzicijsku gotiku, postsocijalističku zonu sumraka, jezivo stvarnosnu prozu… Mračne i apsurdne, a opet duboko intimne, snažne i društveno osjetljive priče Maše Kolanović priče su o nama samima u našoj svakodnevici: Dubrovniku koji je postao kulisa, umivenom ustaštvu na ulicama Zagreba, potrošnji koja nadomješta ljudskost, majčinstvu o kakvom nije pristojno govoriti, emocijama kakve ne viđamo u reklamama, a osjećamo ih tako snažno.

 

Jasen Boko proputovao je u četiri mjeseca više od 50 000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi obišao sva ključna mjesta života na kojima je boravio revolucionar i ikona svih lijevih pokreta – Che Guevara. Tijekom svog putovanja Boko je tražio odgovore na pitanja: tko je doista bio Che Guevara, osoba koju jedni mrze, drugi veličaju, ali i što on znači stanovnicima Južne i Srednje Amerike danas. Odgovore na ta pitanja donosi u knjizi Latinskom Amerikom uzvodno, kombinaciji klasičnog, ali i angažiranog putopisa i slojevite biografije.

 

 

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.