Sanjari i borci, Ingrid Divković,Bibliomanija,Stilus knjiga

Sanjari i borci, Ingrid Divković

Život me naučio da budem sanjar i borac u isto vrijeme…

Čini mi se da je bilo jučer, a zapravo je prošlo već nekoliko mjeseci od predstavljanja zbirke Sanjari i borci u mom Osijeku. Tada mi je Ingrid, kao posvetu na knjizi, zaželjela da me na mom putu, uvijek prati gospođa Inspiracija.

Sanjari i borci, Ingrid Divković,Bibliomanija,Stilus knjigaPratila je ona mene, o da, svakodnevno, no uz nju, pratio me i jedan njezin suputnik-gospodin strah. Neću mu davati neku važnost, pa mu namjerno nisam ni napisala ime s velikim slovom, no dugo me je kopkalo pitanje, kako ću sada, kada sam sudjelovala u toj prekrasnoj večeri, uopće moći napisati neku suvislu rečenicu a da sve ovo ne ispadne nesuvislo ili preuveličano?

Upravo zbog toga mi je trebalo ovoliko puno vremena da se posvetim ovom pisanju. Htjela sam da mi se emocije slegnu i da iskreno napišem što mislim o ovoj zbirci.

Sanjari i borci zbirka je tekstova koji su nastali u vremenu od pet godina i u njoj se nalazi 70-ak objavljenih i pet neobjavljenih tekstova. Ovi tekstovi nisu ništa novo, samo je Ingrid sve svoje blogerske tekstove, citate i misli sažela u jednu cjelinu. No, bez obzira koliko smo upoznati s njenim radom, zadovoljstvo je svakog čitatelja vidjeti sve njezine radove na jednom mjestu.

Ovo nije -hvala Bogu- jedna od onih knjiga koje bi mogli pročitati u jednom danu. Zapravo mogli biste, ali onda bi izgubili puni potencijal ove knjige. Njezina ljepota dolazi u tome što u njoj svakodnevno možete uživati, dopuštajući si odmor između svakog teksta. Zašto? Zato što ćete nakon svakog čitanja, osjetiti kako vam tekstovi govore nježno, ali i da su udarili točno tamo gdje trebaju- ravno u srce.

Sanjari i borci, Ingrid Divković,Bibliomanija,Stilus knjiga

Mislite da se njezini radovi bez veze zovu proza za dušu?

Svaki njezin tekst pisan je za nekoga, za neki poseban trenutak, za trenutni osjećaj. Svako slovo namijenjeno je da se propitkujemo, da pogodi u našu srž, da pogodi u najgoru bol i da je zaliječi. Ono nas podupire, motivira, otvara oči a najviše nam govori da ne zaboravimo kako živjeti te kako voljeti. Sve, a ponajprije SEBE. Njezino pisanje nas uči, majčinski opominje, da unatoč tuzi i raznim životnim utjecajima SADA je pravo vrijeme biti svoj. Mogli bismo reći da nas sa svakom rečenicom vraća na pravi kolosijek života.

Zaželi se. I onda gledaj kako se ostvaruješ.

Zašto je toliko njezino pisanje posebno?

Jer piše o onome što zna. Svako iskustvo, sve što je naučila na svom putu sročila je na papir. Kako je iz gusjenice postala leptir. Kako joj se živi i kako je sazrela kroz život. Svojim autentičnim glasom, poput mudre stare poetske duše, Ingrid piše o ljubavi, samopouzdanju, snovima i strahovima s kojima se u životu susreće svaka žena. I ono što je meni najdraže kod nje, ona niti u jednom trenutku ne bježi od toga što je žena koja ima svoje mane i nesavršenstva i što otvoreno priča/piše o tome.

Kada sam tijekom promocije knjige, razgovarala s nekoliko žena koje su u redu čekale svoj trenutak razgovora s Ingrid, shvatila sam da mi je svaka od tih žena mogla reći koji je njezin najdraži tekst ili citat, koji je to tekst koji je pogodio “žicu” i zbog kojeg je zavoljela njezino pisanje, čak su spominjale da osjećaju da je Ingrid pisala upravo njima, i da su u trenutku dok su otvorile njezinu knjigu ili blog uvijek našle što su u tom trenutku htjele čuti, što im je nedostajalo, s čime su se mogle poistovjetiti.

Vjerujem da će svaka čitateljica drugačije doživjeti Ingridino pisanje, ali ipak ostaje jedna činjenica: bez obzira gdje se pronašle, sve su one sanjari i borci, one koje sve čine srcem i koje vodi srce.


Nakladnik: Stilus knjiga (99,00 kn)

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.