Haljina, Sophie Nicholls, Bibliomanija, Mozaik knjiga

Haljina, Sophie Nicholls

Sophie Nicholls, suvremena je engleska književnica i pjesnikinja. Pisanje je oduvijek bila njezina strast kojoj se u potpunosti posvetila 2010. godine. Haljina je njezin književni debi i prvi roman u trilogiji Everyday Magic.

Priča koju ću vam ispripovijedati nije osobito jednostavna. Obuhvaća zamršene šavove i skrivena kopčanja. Ima duboke džepove i flizelin koji baš ne sjeda dobro. Prilagodit ću je vama, kako me mama poučila, povlačeći neposlušne konce što laganije mogu.

Tako počinje priča o ženama koje su došle u pratnji hladnog siječanjskog povjetarca. Dvije žene, majka i kći. Fabia i Ella Moreno. Maleni gradić York, postat će njihov novi dom, mjesto gdje će Ella pokušati dati sve od sebe kako bi vodila normalan život, dok će Fabia pokušati biti usredotočena na izlazak iz prošlosti; prošlosti koja je s vremenom uvijek uspijeva uhvatiti, bez obzira na vrijeme ili mjesto.

Haljina, Sophie Nicholls, Bibliomanija, Mozaik knjiga

Kada Fabianin novootvoreni raskošni dućan s vintage odjećom otvori svoja vrata kupcima, Fabia postaje svijetla točka u sivom Yorku, spajajući pravu haljinu s osobom kojoj je haljina predodređena. U svaki sakriven komadić te prekrojene odjeće, ispod svilenih podstava koje dijele nevidljivi šavovi, Fabia dodaje dašak magije, posebnu uvezenu riječ koja služi kao amajlija za onoga kome je ta odjeća namijenjena.

Ponekad je to ljubav, samopouzdanje ili hrabrost. Ponekad je strast, skromnost i mir.

Iako Fabii život cvjeta na poslovnom planu, život usamljene žene s kćerkom tinejdžericom nije lagan, jednostavan i ugodan. Sve poteškoće koje obično rješavaju dva roditelja padaju na ramena Fabie. A Fabia je zanimljiva osoba koja privlači pozornost drugih, otvorena je, vesela i puna života. Ella je, s druge strane, njezina potpuna suprotnost- sramežljiva je, nedruštvena i vrlo ljuta na majku, koja joj ne želi otkriti odakle joj magija o kojoj nevoljko govori.

To je dio prošlosti. Dio starih običaja, domovine. To nam nije potrebno. Tebi to nije potrebno. Ti imaš obrazovanje, knjige, mogućnosti, mnogo načina da svoj svijet vodiš u željenom smjeru. Možeš biti što god želiš biti. I ne smijemo biti drugačije, Ella, više no što već jesmo. Nikome ne smiješ govoriti o magiji, čarolijama ili o bilo čemu od toga. Zato što oni to neće vidjeti onako kako mi vidimo.

Da haljina nije samo odjevni predmet, Sophie Nicholls nam pokazuje kroz priču koja me neodoljivo podsjetila na omiljenu Čokoladu, Joan Harris. I ovdje, kao i u Čokoladi postoji nit majke i kćeri koje traže svoje mjesto; čarobna trgovina koja mijenja percepciju stanovnika grada; čak i neprijateljstvo lokalnih uglednika prema novopridošlicama i neizostavni dašak romantike. Očito je da je Sophie Nicholls bila jako inspirirana romanom Joanne Harris i premda će neki ljudi misliti da je Haljina kopija Čokolade, smatram da originalnosti ( svaka čast izuzecima) više ni ne postoji. Svako je inspiriran nečime, svatko je pronašao gospođu Inspiraciju u nečemu, pa bilo to i u knjizi.

Haljina, Sophie Nicholls, Bibliomanija, Mozaik knjiga

Sličnosti su značajne, ali Haljina je sasvim druga priča. Dok u Čokoladi opisane čokoladne tvorevine “golicaju” okus, opisi u Haljini utječu na nekoliko razina. Svako poglavlje romana počinje vintage detaljem koja se tada koristi kao žarišna točka tog poglavlja- odjeća govori nešto o likovima, mijenja njihove živote ili ima neki utjecaj na njih. A ideja šivanja riječi u tkaninu – kao da stvarno darujete čovjeka nekom vrstom čarolije i dajte snagu odjeći, a time i vlasniku, stvarno mi se svidjela.

Jedina stvar o romanu koji sam smatrala razočaravajućom bio je kraj, koji je nažalost, jednostavno došao prebrzo. Puno toga je ostalo nedorečeno a neravnomjeran tempo događaja pri kraju romana ostavio me s okusom nedovršenog posla. Autorica je izgradila neke misterije koji se nisu razvili do kraja pa se nadam da će to učiniti u sljedećim nastavcima.

Srećom po knjigu, to nije nešto zbog čega je ne bih preporučila. Štoviše, ljubitelji vintage odjeće i magije skrivene između tkanina, uživat će u njezinim stranicama.


Nakladnik: Mozaik knjiga ( 129,00 kn)

Prevoditelj:  Aleksandra Barlović

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.