Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana Barat

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana Barat

Djevojke moje, sjećate li se možda što ste htjele biti kad odrastete? Na što vam je zatitralo malo dječje srce dok ste razmišljali što ćete postati kada postanete velika, odrasla žena? Da li se to ostvarilo?

Znate li što je bio moj djevojački san? Da ću jednom postati najpoznatija kaubojka ili da ću, za nekoliko godina, kao astronautkinja ostaviti svoj otisak u prostranstvu Svemira.

Naravno, kako to u životu bude, snovi su jedno a mogućnosti neka sasvim drugačija priča. No, nekako se uvijek pitam, nisu li na moje “mogućnosti”, na moj smjer u životu više utjecali tuđa uvjeravanja i okolina ili moja ” odraslost” pa time i drugačije želje?

Iris Illyrica,Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana Barat

Što bi se dogodilo da u trenucima mojih “ja bih bila prava kaubojka” baš poput Wyatta Earpa ili “ja bih bila astronaut” baš poput Neila Armstronga nitko nije govorio da cure ne mogu biti kaubojke, ne zato što kauboja više nema, nego zato što sam jednostavno cura. Niti da mi je govorio da u svemir mogu samo dečki, a da mi, cure, možemo raditi neke druge stvari- pod druge stvari vjerojatno je mislio obavljanje kućanskih poslova i odgajanje obitelji. Pih-baš!

Nitko nije spomenuo čuvenu Annie Oakley, legendarnu junakinju s Divljeg zapada niti Valentinu Tereškovu, prvu ženu koja je sama poletjela u svemir 16. lipnja 1963. Žene junakinje, čak i izvan svog doba, koje su uspjele u onome što su željele dok su mene, kao malu djevojčicu učili da djevojčice ne mogu učiniti ono što dječaci mogu. Moj san a i san mnogih djevojčica bio je ugašen jednom jedinom rečenicom koja ponekad nije bila ni izgovorena- ti to ne možeš jer si djevojčica.

Prije nekoliko godina dvije mlade talijanske autorice Francesca Cavallo i Elena Favilli pogodile su srž upravo ovoga problema. Potaknute pitanjem zbog čega se govori samo o slavnim muškim književnicima, povjesničarima, liječnicima a među njima nikad nema ( ili ima ali slabo) slavnih žena iste struke nastala je Priča za laku noć za mlade buntovnice i istaknula brojne velike žene iz povijesti i današnjice o kojima se ne govori, nadahnjujući tako mlađe i starije čitateljice, dokazujući da u svijetu itekako ima žena o kojima se treba govoriti i da djevojčice itekako mogu sanjati i obavljati muški posao- nekad čak bolje i od njih samih?!

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana Barat

Tatjana Barat prepoznala je potrebu za domaćom inačicom  Priča za laku noć za mlade buntovnice i pokazala da i kod nas ima žena koje su mnogo doprinijele hrvatskoj povijesti. No, uz to dodala je i svoj poseban pečat u knjizi jer je na kraju svake priče dodala pitanja, da svako dijete dodatno razmišlja o pojedinom tekstu i poveže ga sa svojom svakodnevicom.

I kakve su to priče! Baš onakve koje su itekako potrebne svakom djetetu, ne samo djevojčicama! Tatjana Barat je u svoje Priče o neustrašivim hrvatskim ženama uvrstila 50 hrabrih, inspirativnih žena koje su unatoč okolini vjerovale u svoje snove. Žene koje su bile pionirke u svome području djelovanja, koje su se borile protiv predrasuda društva i unatoč svemu slijedile svoju strast i stvorile svijet u kojem danas uživamo.

Žene su to, da, a koliko smo im zahvalni danas, tužno je i govoriti. Znate li da samo 5 posto hrvatskih trgova i ulica nosi naziv po slavnim hrvatskim ženama? Da su te iste žene, jako malo ili nimalo zastupljene u udžbenicima hrvatskog jezika ili povijesti? Koliko to govori o nama? Koliko to govori budućim generacijama? I zašto je to tako?

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana BaratDjevojčice ( pa i dječaci, jer ih trebamo učiti ravnopravnosti) trebaju nekoga na koga se mogu ugledati, netko tko im može biti pravi uzor. A izbor je velik: od gluhonijeme Slave Raškaj koja nas još uvijek oduševljava svojim slikama, prve liječnice Milice Šviglin koja se čak ni nije smjela obrazovati u domovini, pedagoginje i učiteljice Marije Jambrišak koja se čitav život borila za ženska prava i zahvaljujući kojoj žene danas mogu studirati na zagrebačkom Sveučilištu, prve novinarke Marije Jurić Zagorke, žene čije su romane nazivali šund romanima za mljekarice a danas su ta djela jedna od popularnijih među čitateljima, Zlate Barti, slavne tete Vegete bez koje nam jela nikada ne bi bila tako fina i mnogih, mnogih drugih.

A što je tim ženama još zajedničko? To da su sve postigle vlastitim radom u vremenu koje nije uvijek bilo poticajno za obrazovanje i profesionalno usavršavanje žena. I zato ovakvih romana treba biti. One su htjele da se čuje ženski glas i da svi shvate da su žene jednako vrijedne kao muškarci i vjerovale su da je obrazovanje jedini put prema uspjehu, a upravo takvu poruku autorica želi prenijeti i svojim budućim čitateljima.

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Tatjana Barat

Divna je ovo knjiga, koja je odličan poticaj ne samo djevojčicama nego i dječacima kojom se ujedno želi poručiti da mrvica hrabrosti, prstohvat upornosti i gram strpljenja mogu ostvariti sve snove. Samo treba biti neustrašiv, baš poput naših pedeset hrvatskih neustrašivih junakinja. A ova knjiga, ova mala suvremena biblija, omogućit će najmlađim čitateljima da shvate da unatoč raznim predrasudama, itekako mogu učiniti nemoguće!


Nakladnik: Iris Illyrica ( 129,00 kn)

Hrvatske ilustratorice: Andrea Peterlik Huseinović, Marsela Hajdinjak, Branka Hollingsworth Nara, Vanda Čižmek, Željka Mezić, Sanja Pribić, Helena Klakočar, Irena Pranjić Jukić, Ana Kadoić, Mirela Ivanković Bielen, Margareta Peršić, Nataša Rašović Bodiš, Sonja Gašperov, Helena Janečić, Irena Sophia i Hana Lukas Midžić

No Comments

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.